Vor fi trimise controale la meciurile Petrolului și FCSB! Ce se urmărește și cum pot fi pedepsite cele două cluburi 

FCSB FK Csikszereda Miercurea Ciuc Petrolul Ploiesti rasism xenofobie discriminare Sepsi Sf Gheorghe Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 August 2021, 12:58
Data actualizarii: Marti 10 August 2021, 13:27

Echipe din Ținutul Secuiesc vor să se retragă de pe teren, dacă li se vor mai dedica lozinci xenofobe, la meciurile din Liga 1 și Liga 2, iar următoarele meciuri de risc vor fi atent urmărite de autorități.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are în plan să trimită membri ai Serviciului de Inspecție la câteva meciuri de fotbal, împreună cu angajați ai Comisiei de Combatere a Violenței în Sport (MTS) și ai Poliției Române (MAI), după ce Sepsi OSK Sf. Gheorghe și FK Csikszereda Miercurea Ciuc s-au plâns că au fost victimele unor scandari xenofobe la partidele cu FCV Farul Constanța și Steaua București.  Ciucanii au cerut chiar intervenția partidului UDMR, pentru rezolvarea problemei.

Cele două partide, care ar fi vizate inițial să fie supravegheate de trimișii CNCD, sunt FCSB - Sepsi (Liga 1), care se va disputa pe 21 august, pe Arena Națională din București, și Petrolul Ploiești - FK Csikszereda Miercurea Ciuc (Liga 2), care se va juca pe 18 august, de la ora 20.30, pe arena "Ilie Oană" din Ploiești. 

De asemenea, surse din cadrul cluburilor din Miercurea Ciuc și Sf. Gheorghe au dezvăluit că echipele sunt pregătite să se retragă de pe teren și să nu mai revină pentru reluarea meciurilor, de fiecare dată când din tribune se vor scanda lozinci considerate xenofobe, iar arbitrii nu vor întrerupe meciurile.  

ÎN 2020, "PETROLIȘTII" AU FOST RECLAMAȚI DE MAGHIARI ȘI PEDEPSIȚI DE CNCD

Împotriva clubului Petrolul s-a depus o plângere la CNCD, chiar anul trecut, de către Asociația Pentru Protecția Drepturilor Minoritare Miko Imre din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, având ca obiect "scandări antimaghiare la un meci de fotbal". Fapta a avut loc la meciul din sferturile de finală ale Cupei României, disputat la Ploiești și câștigat de Sepsi cu 1-0. În minutul 88, spectatorii au aruncat cu brichete și alte obiecte înspre portarul Roland Niczuly, acesta l-a anunțat pe arbitrul Iulian Călin, care a fluierat întreruperea jocului și le-a transmis jucătorilor să meargă la vestiare. În acel moment, galeria Petrolului a început să scandeze împotriva rivalilor.

La descrierea presupusei fapte de discriminare, asociația covăsneană a reclamat că a considerat "discriminatoriu faptul că la meciul desfășurat la data de 04.03.2020, între echipa reclamată și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe pe terenul reclamatului s-a scandat: 'Afară, afară, cu ungurii din țară!, 'Ungaria ne suge p...a!', 'Bozgore, vom apăra România'."

CNCD a constatat că "fapta sesizată reprezintă discriminare, întrucât a creat o deosebire pe criteriul etnic, care a avut ca scop și efect restrângerea exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului la demnitate. Comportamentul a fost manifestat în public, având caracter de instigare la ură rasială, vizând atingerea demnității, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare și ofensatoare, îndreptat împotriva comunității maghiare din România". Clubul prahovean a fost găsit vinovat de discriminare și rasism și i-a fost aplicată o amendă contravențională de 5.000 lei, dar este recidivist și o nouă abatere poate duce chiar la suspendarea stadionului sau pierderea meciului la masa verde.  

GIGI BECALI ȘI CSABA ASZTALOȘ SUNT INAMICI, IAR FCSB ARE O LUNGA LISTĂ DE ABATERI

Gigi Becali, patronul FCSB, are zeci de plângeri depuse împotriva sa la CNCD, iar în august 2012 era ferm convins că este victima unei răzbunări politice venite din partea liderilor UDMR, pentru o parte dintre ele. Două luni mai târziu, patronul FCSB declara că "Asztaloș (n.r. - Csaba Asztaloș, fost membru al UDMR, membru al Colegiului Director al CNCD din 2002 și președinte al instituției din 2005) trebuie să fie dat afară și în locul lui trebuie pus un țigan! Ungurii sunt împotriva românilor", după ce oficialul anunța că exista o plângere la UEFA pe probleme de rasism în urma meciului cu FC Copenhaga, făcută de observatorii partidei. 

Pe lângă numeroasele derapaje ale patronului, care, de-a lungul ultimilor 20 de ani, a făcut numeroase declarații controversate despre homosexuali, musulmani, persoanele de culoare sau etnicii rromi, clubul a fost investigat și pedepsit de mai multe ori pentru rasism și xenofobie. De exemplu, fanii "roș-albaștrilor" au imitat sunetele maimuțelor pentru doi jucători de culoare de la Shelbourne, în 2005, în preliminariile Champions League, au afișat un banner cu mesajul "Cât ţine o unguroaică c**** în ea? Răspuns: 9 luni", în limba maghiară, la meciul cu Ujpest, din 2009, din preliminariile Europa League, și au avut scandări rasiste la meciul cu Stromsgodset, din 2014, din preliminariile Champions League.

Cel mai nou incident s-a înregistrat, în iulie 2020, chiar după finala Cupa României câștigată contra lui Sepsi. Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis să amendeze clubul cu 5.000 de lei pentru scandarile suporterilor de la finalul meciului, iar jucătorii Florin Tănase, Andrei Miron și Valentin Crețu au plătit fiecare câte 5.000 de lei, fiind penalizați conform articolelor legii, care se referă la scandări xenofobe, discriminare, rasism și denigrare. Jucătorii au fost așteptați de suporteri la baza clubului din Berceni, unde au avut "manifestari cu caracter antimaghiar și xenofob", potrivit unui comunicat emis de oficialii lui Sepsi, care au sesizat și FRF.  

CARE SUNT PENALITĂȚILE SPORTIVE DIN REGULAMENTUL DISCIPLINAR AL FRF:

"Articolul 54 - Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea

1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat cu o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu jumătate față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.

2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu jumătate față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.

3. Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 şi 2 de mai sus, va fi sancționat cu interzicerea accesului în stadion pentru cel puţin doi ani.

4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.

5. Orice formă de propagandă a ideologiilor extremiste este interzisă înainte, în timpul și după jocuri, în caz contrar fiind aplicabile sancțiunile prevăzute la alin. 1-2 de mai sus.

6. Sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârşirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenţionat pentru a cauza sancţionarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanţelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament."

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!