Fotbal extern

FIFPRO cere pauze de recuperare pentru fotbaliști, după ce unii au ajuns la limita accidentărilor

Sindicatul mondial al fotbaliştilor profesionişti consideră cu foarte mulți jucători au ajuns la limita fizică în privința numărului de meciuri jucate, iar calendarul competițional devine tot mai încărcat.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 05 Octombrie 2021, 10:56
Data actualizarii: Marti 05 Octombrie 2021, 11:07

În raportul FIFPRO pentru sezonul 2020-2021, care a strâns date despre aproximativ 265 de fotbaliști și 40.000 de meciuri, disputate în 44 de campionate, între iunie 2018 și august 2021, se arată că foarte mulți jucători profesioniști evoluează două treimi dintr-un sezon în "zona critică". Adică joacă cel puțin 45 de minute la intensitate maximă, la distanța mai mică de cinci zile.

Acest calendar încărcat crește riscul de accidentări grave, duce la un stres psihic ridicat, conduce către Sindromul burnout și scurtează lungimea carierei fotbaliștilor. Sindicatul propune ca un jucător să fie odihnit un meci, la fiecare trei jucate într-o perioadă scurtă de timp, pentru a se putea recupera din punct de vedere fizic și psihic. 

Bruno Fernandes, dar ca exemplu de jucător care a jucat prea mult

FIFPRO a calculat că, în cazul fotbaliștilor din Anglia, ar trebui redus numărul de meciuri cu două până la opt partide per sezon, iar sindicatul cere și desființaarea unor competiții mai puțin importante, precum Cupa Ligii, sau transformarea lor într-una dedicată jucătorilor U23. De asemenea, meciurile disputate la echipele naționale, în sezonul 2020-2021, s-ar fi aflat în 67% din cazuri în zona critică, deci la limita epuizării și a pericolului de accidentări.

Pentru a exemplifica aceste afirmații a fost dat exemplul lui Bruno Fernades, mijlocașul lui Manchester United si al Portugaliei. Între noiembrie 2020 și aprilie 2021, prezențele sale nu au scăzut sub 68% și s-a aflat în multiple ocazii aproape de 100% în privința "zonei critice". 

FIFPRO cere rularea lotului și mai puține meciuri ale naționalelor

Jonas Baer-Hoffmann, secretarul general al FIFPRO, a spus că "trebuie să scădem presiunea pe jucătorii de top pentru a-i proteja. Dacă există un plan bine pus la punct din timp și sunt folosiți toți fotbaliștii din lot, nu ar trebui să fie probleme. Nu trebuie să așteptăm să apară rupturi musculare sau accidentari la genunchi, care vin cu pauze forțate de săptămâni sau luni și care fac și mai mult rău echipei decât un meci în care acești jucători sunt odihniți".

Acesta propune să se reducă și pauzele dedicate meciurilor echipelor naționale, dar și numărul meciurilor de calificare la turneele importante. El dă exemplul jucătorilor de la Tottenham, Harry Kane și Son Heung-min, urmăriți de-a lungul a trei sezoane, din 2018 până în 2021. Kane a jucat mai multe minute (14.051, față de 13.576), dar coreeanul a călătorit mult mai mult (223.637km, față de 86.267km), pentru a evolua pentru echipa sa națională. Șeful FIFPRO cere și o pauză de odihnă de 28 de zile între sezoane și alte 14 zile la jumătatea lor, față de cele 25 de zile dintre sezoane propuse de FIFA. 

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies