soul cap casca inot frizura afro inot Jocurile Olimpice Tokyo Sporturi

Casca de inot conceputa special pentru inotatorii cu par afro, interzisa la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

In Marea Britanie si SUA a aparut o noua controversa cu accente rasiale. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 06 Iulie 2021, 12:22
Data actualizarii: Marti 06 Iulie 2021, 12:28

Casca de inot conceputa special pentru a incuraja inotatorii de culoare cu parul lung, gros si voluminos sa-si continue cariera in acest sport fara bariere a fost interzisa pentru a fi folosita la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Federatia Internationala de Inot (FINA) a transmis ca aceste piese de echipament, realizate de compania britanica Soul Cap, nu "se potrivesc cu forma naturala a capului" si "din datele existente, sportivii care participa la evenimentele internationale nu au folosit niciodata, nici nu au nevoie de casti de asemenea dimensiune si configuratie". 

Decizia vine dupa ce inotatoarea Alice Dearing, care a incheiat un parteneriat cu aceasta companie, a devenit prima inotatoare de culoare care va reprezenta Team CB la Jocurile Olimpice. Desi FINA a spus ca intelege "importanta incluziunii si a reprezentarii", dar si ca "isi poate revizui decizia pe viitor", concluzia este ca "organizatia se angajeaza sa se asigure ca toti inotatorii au costume adecvate, care nu confera un avantaj competitiv", neexistand nicio restrictie pentru folosirea castii afro in scopuri recreative si didactice. 

Masura a fost criticata, mai ales in SUA si Marea Britanie. Danielle Obe, fondatorul Black Swimming Association, a declarat ca masura "a creat un sentiment de excludere pentru membrii comunitatii etnice negre si minoritare. Suntem extrem de dezamagiti si decizia confirma lipsa diversitatii inotului de elita si lipsa unei urgentari pentru schimbare", deoarece castile de inot pentru parul afro sunt dificil de gasit.

Noliwe Rooks, presedintele si profesor de studii africane la Universitatea Brown, a spus ca "hotararea mentioneaza ca Soul Cap nu sta lipita de scalp, dar parul persoanelor de culoare poate avea o grosime mare si e aproape imposibil de impiedicat apa ca sa nu intre sub o casca de inot traditionala". 

Toks Ahmed, co-fondatorul companiei care produce castile a completat, spunand ca "pentru inotatorii mai tineri este crucial sa se simta inclusi si sa vada ca au un viitor in sportul care le place. Decizia FINA poate descuraja multi sportivi tineri sa urmeze acest drum catre performanta".  

Potrivit organizatiei nationale Swim England, doar 2% dintre inotatorii din Anglia sunt de culoare, iar 95% dintre adulti si 80% dintre copii din aceasta categorie etnica nu stiu sa inoate. Nu se precizeaza cati dintre acestia au frizuri afro si necesita casti de inot speciale. Conform aceluiasi raport, copiii de culoare au de trei ori mai multe sanse sa se inece decat copiii albi.    

Modifică setările cookies