Liga 2

Un nou "Caz Isak"? Jucătorul Astrei eliminat pentru injurii rasiste a primit o suspendare normală

Acesta fusese eliminat pentru un presupus atac verbal rasist asupra unui jucător de culoare de la Petrolul. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 05 Noiembrie 2021, 12:19
Data actualizarii: Vineri 05 Noiembrie 2021, 12:34

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a decis sancțiunile pentru cartonașului roșu primit de "astralul" Tiberiu Giuroiu (18 ani), acordat de arbitrul Sorin Vădana pentru presupuse cuvinte rariste adresate lui Sory Ibrahim Diarra (21 de ani), atacantul Petrolului. 

Giuroiu a primit doar două etape de suspendare și o amendă de 1.000 de lei!

Fundașul Astrei Giurgiu a fost suspendat doar două meciuri și va trebui să plătească o amendă de 1.000 de lei, semn că cei care au judecat cazul nu au primit dovezi că a existat un abuz rasial. Episodul a început după ce malianul Diarra și-a provocat adversarii și a acuzat apoi că a fost abuzat rasial, pentru că faza a degenerat într-un meleu între jucătorii celor două echipe. Ulterior, giurgiuveanul acuzase că a fost eliminat gratuit, fără dovezi, iar rămânerea echipei sale în 10 oameni a viciat rezultatul final al meciului. 

Comisia a decis suspendarea lui Giuroiu, conform prevederilor Art. 63, alin. 1, lit. f, "pentru folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane". El va lipsi de la meciurile cu Concordia Chiajna (89 noiembrie) și FC Hermannstadt (20 noiembrie) pentru a-și ispăși suspendarea. Aceasta poate însemna că fotbalistul Astrei doar l-a înjurat pe adversarul său, pentru că regulamentul Disciplinar al FRF prevede sancțiuni mai dure, o suspendare de minimum șase meciuri pentru jucător și penalitate sportivă pentru clubul său de la 5.000 la 60.000 de lei, în cazul unor jigniri cu tentă rasială, xenofobă sau discriminatorie. 

Imaginea fotbalului românesc, grav afectată de acuzații nefondate de rasism

Cazul amintește de scandalul de rasism din noiembrie 2019, când un fotbalist de culoare al naționalei Suediei, Alexander Isak, a acuzat că suporterii români prezenți pe Arena Națională au scandat numeroase lozinci cu caracter rasist, că arbitrul nu a oprit meciul din această pricină și că a fost jignit în mod repetat doar din cauza originii sale eritreene. 

Investigațiile ulterioare ale UEFA și FRF, care au cercetat în detaliu imaginile luate de camerele video de supraveghere ale stadionului și cele ale transmisiunii tv, nu au adus dovezi că acesta a fost mai mult decât huiduit de fanii români. Însă, scandalul a avut acoperire în presa internațională, care a titrat "Josnicul abuz rasist al fanilor români!", iar episodul a afectat grav imaginea țării noastre și a echipei naționale de fotbal. 

Cazul venea la doar o lună după ce o altă națională nordică cu care "tricolorii" se aflau în luptă pentru calificarea la Euro 2020, a acuzat că a fost abuzată rasial și xenofob la București. Jucătorii Norvegiei au acuzat "sunete asurzitoare, tribale la București, și o atmosferă haotică", după ce aproximativ 27.000 de copii şi aproape 3.000 de însoţitori au creat o atmosferă senzațională pe Arena Națională, după ce România a avut terenul suspendat din cauza aprinderii materialelor pirotehnice și a scandărilor anti-Ungaria la meciurile precedente. 

Petrolul a primit o amendă mai mare, de 5.000 de lei!

În aceeași ședință a CDE a FRF, Petrolul a primit sancțiuni mult mai dure pentru că suporterii săi au avut un comportament neregulamentar prin introducerea de obiecte și materiale explozive, incendiare și fumigene și aruncarea loc către alți spectatori sau spre sau în terenul de joc. "Lupii galbeni" trebuie să achite o amendă de 5.000 de lei pentru spectacolul pirotehnic și duelul galeriei cu cea adversă la meciului disputat contra Stelei (scor 2-0) pe Stadionul "Ilie Oană", în etapa a 11-a a Ligii 2, la data de 21 octombrie. 

Modifică setările cookies