Fotbal extern

Campionul mondial și european cu naționala Franței care spune că ”rasismul a fost mereu o înșelătorie și o construcție politică”

Ultima sa carte, intitulată ”Gândirea albă”, a apărut chiar astăzi.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 29 Octombrie 2021, 13:31
Data actualizarii: Vineri 29 Octombrie 2021, 13:35

Lilian Thuram, fostul mare internațional francez care a jucat la Monaco, Parma, Juventus și Barcelona și a câștigat titlul mondial în 1998 și pe cel european în 2000, și-a publicat ultima carte, intitulată ”Gândirea albă”.

Volumul a apărut chiar astăzi, fiind vorba despre varianta în limba engleză a cărții publicate anul trecut în franceză. 

Thuram, care deține recordul de prezențe la naționala Franței (142), a fondat la sfârșitul carierei de jucător și o fundație care se ocupă de educarea oamenilor în scopul eliminării rasismului, sexismului și homofobiei.

Thuram: ”Nimeni nu se naște alb sau negru”

”Nimeni nu se naște alb sau negru. Trebuie cu toții să conștientizăm că istoria ne-a făcut să purtăm pe piele măști colorate și în cartea mea vă invit să îndepărtăm aceste măști. Pentru a le îndepărta, trebuie să știm istoria acestor identități legate de culoarea pielii și de ierarhiile sociale.

Când înțelegem istoria, înțelegem că rasismul a fost întotdeauna o înșelătorie. A fost întotdeauna o construcție politică menită să zdrobească legăturile de solidaritate între ființele umane pentru a exploata anumiți oameni astfel încât o minoritate să se îmbogățească”, a explicat fostul fotbalist într-un interviu pentru The Guardian.

CITESTE SI
Modifică setările cookies