Sporturi

Un internațional român joacă la Almaty, orașul din Kazahstan unde poliția a ucis zeci de protestatari!

El nu a putut fi contactat de jurnaliștii și prietenii din România. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 10 Ianuarie 2022, 11:29
Data actualizarii: Luni 10 Ianuarie 2022, 11:53

În iulie 2020, internaționalul român Savio Valadares Pereira de Mendonca (27 ani) devenea protagonistul celui mai important transfer din istoria futsalului românesc. El ajungea la AFC Kairat Almaty, multiplă campioană a ligii din Kazahstan, una dintre cele mai puternice ligi de futsal afiliate UEFA, și câștigătoare în două rânduri a celei mai importante competiții intercluburi din futsalul mondial, Futsal Champions League.

Sute de morți și răniți, în luptele armate dintre forțele de ordine și protestatari

Savio a ajuns, fără voia sa, în epicentrul revoluției din Kazahstan, orașul Almaty, cunoscut în perioada sovietică sub denumirea Alma-Ata, fiind epicentrul confruntărilor violente dintre protestatari şi forţele de ordine. Peste 170 de persoane au murit, mii au fost rănite și peste 8.000 de persoane au fost arestate, în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână. 

Almaty, cel mai mare oraș al țării din Asia Centrală, aflat în sudul teritoriului, în apropierea frontierei cu Kârgâzstan, a fost scena unor adevărate scene de război civil, iar nouă avioane Il-76 ale Forțelor Aeriene Ruse cu trupe și echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din oraș, reușind, în cele din urmă, să înăbușe revolta populației.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a ordonat soldaților să tragă fără avertisment în protestatari, anunțând ulterior că ordinea constituţională a fost "în linii mari restabilită", după intervenția forţelor de securitate OTSC conduse de Rusia, care a rezolvat tulburările interne ale aliantului său politic.

Protestele violente în Kazahstan, izbucnite după dublarea prețului la GPL 

Deși Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din Asia Centrală și deține resurse importante de uraniu, cupru, zinc, mangan, fier și aur, majoritatea celor 16 milioane de locuitori trăiește la limita sărăciei. Scânteia aprinderii revoltei populației a fost dublarea prețului gazul natural lichefiat (GPL), care alimentează multe dintre mașinile din Kazahstan. GPL-ul este extras în țară, dar merge în Rusia pentru a fi prelucrat și este importat apoi la un preț mult mai mare. Protestele au început în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almaty. 

Conducerea de la Nur-Sultan și aliații tradiționali, Rusia și China, au acuzat SUA că alimentează tulburările sociale și încearcă să distragă atenția de la conflictul mocnit din Estul Ucrainei, acolo unde armata rusă a masat peste 100.000 de soldați și armament pentru un posibil atac programat pentru luna februarie 2022.

De altfel, guvernul kazah a ordonat blocarea numerelor de telefon străine, oprirea internetului și bruierea principalelor servicii de mesagerie online, considerând că protestatarii se organizează și comunică pe aceste canale, așa cum s-a întâmplat în cazul revoltelor denumite "Primăvara Arabă", dar și în cazul războaielor civile din Siria, Belarus, Ucraina sau Venezuela.   

Savio, originar din Rio De Janeiro, român de patru ani

Originar din Niteroi, în Zona Metropolitană Rio de Janeiro, și crescut de Botafogo, un cartier al celui de-al doilea oraș brazilian din punct de vedere al numărului de locuitori, Savio a ajuns în România în 2016 și a evoluat la Informatica Timișoara și Imperial WET Miercurea Ciuc. În septembrie 2017, el a primit cetățenia română și dreptul de a evolua în tricoul echipei naționale a României, pe care a ajutat-o să ajungă la Campionatul European de futsal din 2018, din Slovenia, unde s-a accidentat grav. 

Considerat cel mai valoros fotbalist din actuala generație a echipei naționale, el nu a fost convocat de selecționerul Endre Kacso pentru cele două meciuri amicale în compania selecționatei similare a Suediei, care se vor juca, la sfârșitul acestei luni, în "Estrad Arena" din Alingsas, rămânând la echipa de club pentru a se odihni.

La finalul anului 2021, Kairat a câștigat Grupa 4 a Champions League și a terminat pe locul al treilea Grupa de Elită A, după MFK Tyumen (Rusia) și ACCS Asnieres Villeneuve 92 (Franța), ratând prezența în Final Four. "Galben-negrii" se luptă cu Atyrau pentru titlul de campioană în competiția internă, ultimele partide fiind jucate pe 19 și 20 decembrie, contra celor de la Aktobe (6-1 și 2-2).

Jurnaliștii Sport.ro și colegii de la echipa națională nu l-au putut contacta pe Savio, deși au făcut încercări repetate în acest sens, apelând numărul său de Brazilia și conturile de pe rețele sociale și serviciile de mesagerie online.   

Știre în curs de actualizare

Sursa foto - www.frf.ro

Modifică setările cookies