Burleanu Adrian Mutu edi iordanescu leo badea selectioner romania Nationala

Burleanu, a căzut cloșca? Leo Badea scrie despre finala pentru postul de selecționer al României

Înțeleg că s-au calificat în finală doi candidați pentru funcția de selecționer al României: Adrian Mutu și Edward Iordănescu.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 30 Decembrie 2021, 08:05
Data actualizarii: Joi 30 Decembrie 2021, 08:36

de Leo Badea

Ca să simplific aș preciza că lupta finală se dă între un fost fotbalist de mare valoare al României, și aici mă refer la Adrian Mutu, și un antrenor – Iordănescu. Da, Edy este fără o experiență la nivel de selecționată a unei țări, da, a fi selecționer este o meserie care se aseamănă cu cea de antrenor de club, dar acum ce facem?

Comparăm merele cu șuruburile și vrem să facem un compot de piersici? Pe bune? Prefer să-mi consum energia în mod folositor societății. 

Nu este suficient că ghinionul îl urmărește pe președintele FRF pentru a-i pune la încercare tăria de caracter? Ghinion, pentru că ce altceva a fost, dacă nu ghinion, de ne luptăm ca Don Quijote de la Mancha cu morile de vânt pentru o nouă calificare.

Este adevărat că Răzvan Burleanu n-a prea avut inspirație în alegerile selecționerilor din mandatele sale. Vorbesc de echipa mare, pentru că Mirel Radoi a reprezentat o reală și plăcută surpriză, atât timp cât a fost la tineret. Cu Mirel lucrurile s-au complicat doar când a ajuns la seniori, dar ocolesc subiectul pentru a-l diseca cu altă ocazie. 

Mașina se conduce după legi, nu după starea de spirit a celui din dreapta

Eu știu că mașina se conduce după legi, și nu după starea de spirit a celui din dreapta. Mașina, să fiu înțeles corect, este Echipa Națională. Pe Mutu nu-l văd sub nicio formă în momentul acesta să conducă mașina, ci doar să stea în dreapta și să-și ia notițe.

Păi, ce facem, transformăm echipa națională în cloșca de clocit antrenori? Creștem o dată cu țara era pe vremuri un slogan. Ce facem, ne întoarcem în trecut? 

Istoria sau trecutul sunt studiate din alt motiv, acela de a învăța din greșelile altora, și a nu face prostia enormă de a le repeta. Am sesizat că Mutu cam grăbește mersul vieții. Nu am remarcat să antreneze la primavera Fiorentinei, și nici la tineretul sau la vreun satelit al lui Chelsea nu l-am vazut. Ca să rezum, n-a luat-o de jos.

El este Mutu. Da, corect, dar ce te recomandă pe tine pentru funcția asta? Sigur că, într-o bună zi, o să ajungă și selecționer. Dar nu-i momentul unui nou experiment. 

M-am săturat să mi se spună că suntem prizonierii propriului destin

Răzvane, am pierdut prea multe calificări ca să stăm pe gânduri! M-am săturat să mi se spună că suntem prizonierii propriului destin.

Hai să rupem lanțul ăsta și să arătăm lumii liberul arbitru, pentru că destinul ni-l putem schimba doar noi. Depinde numai de noi. 

În fotbal trăiesc doar cei ce se luptă

Atât timp cât stăm și ne plângem nu ajungem nicăieri, în fotbal trăiesc doar cei ce se luptă. Cultura unui om constă în ceea ce rămâne după ce a uitat ceea ce a învățat. În fotbal nu contează ce îți mai aduci tu aminte de la antrenamentele la care participai, de cele mai multe ori absent, fiind cu gândul mai repede la întâlnirea cu o tânăra blondă, aranjată, de câteva zile.

Ce vreau să spun este că nu sunt adeptul acestei idei, că, vezi Doamne, Mutu l-a avut antrenor pe Mourinho. Degeaba, dacă Mutu nu era cu gândul la antrenamente. 

Nu spun că Mutu nu o să devină un mare antrenor, dar fără supărare, nu este pregătit pentru Națională, este o pălărie prea mare și o să-i cadă pe ochi. Mutu n-a reușit la Craiova lui Mititelu, unde a fost adus cu surle și trâmbițe, dar poate uităm cum a plecat. Niciodată nu vom învăța să câștigăm înainte de a fi pierdut, spunea cineva.

Problema este că ne-am obișnuit cu înfrângerile. Succesul se măsoară prin ceea ce obținem. Edy Iordănescu are rezultate și o experiență incomparabilă cu a lui Mutu. Sfatul meu pentru președintele FRF este Edward Iordănescu.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!