Novak Djokovic Australian Open covid-19 George Cosac vaccin covid-19 Tenis

EXCLUSIV Lipsa lui Djokovic de la Australian Open este deplânsă. "Ca și cum Neymar, Messi și Ronaldo lipsesc de la Mondial!"

Posibila absență a lui Novak Djokovic de la Australian Open este considerată normală din punct de vedere legal, dar ar putea afecta grav interesul pentru turneul de la Antipozi.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 06 Ianuarie 2022, 15:25
Data actualizarii: Joi 06 Ianuarie 2022, 16:27

George Cosac, președintele FRT, nu consideră că Novak Djokovic este vinovat pentru episodul tensionat de la sosirea în Australia, unde a fost oprit la graniță și nu i s-a permis intrarea în țară pentru participarea la Australian Open, din cauză că nu este vaccinat anti-Covid-19. Deși oficialul român spune că decizia autorităților australiene este de înțeles, el crede că absența sârbului va afecta grav interesul pentru turneul câștigat de acesta de nouă ori. 

"Nu Djokovic e vinovat, nu a dat el telefoane pentru a afla dacă poate participa"

"Din punctul meu de vedere, este o lipsă de comunicare între cele două părți. De o parte, staff-ul lui Djokovic, de partea cealaltă, organizatorii Australian Open, care la rândul lor, trebuiau să țină cont de hotărârile guvernului australian. Eu sunt convins că greșeala este la cei care s-au ocupat de înscrierea în competiție, nu au comunicat, nu s-au coordonat cum trebuie. Vă dați seama că nu a stat Djokovic să dea telefoane, ca să se intereseze dacă poate să meargă la turneu sau nu. 

Dar vedem ce înseamnă o țară democratică, unde sportivul declarat cel mai bun din lume în 2021, din toate disciplinele, nu doar din tenis, dacă nu îndeplinește toate condițiile din punct de vedere al autorităților, nu are parte de tratament preferențial. Vom vedea ce vor hotărî instanțele de judecată, cum și cine i-a completat formularele, cine i-a promis că poate juca, dacă îndeplinea sau nu condițiile de intrare în țară...  

"Dacă i se dă voie să participe, cred că publicul i-ar fi profund ostil"

El a fost mereu puțin provocator, dar nu se poate juca la un asemenea nivel. Nu cred că a fost ceva intenționat, știa că se va ajunge la asemenea tevatură. Cred că e conștient că imaginea sa va avea de suferit. Indiferent de valoarea lui, vă dați seama ce se întâmplă dacă se va duce, ca singurul nevaccinat, pe un stadion unde toți spectatorii au fost nevoiți să se vaccineze. Dacă i se dă voie să participe, cred că publicul i-ar fi profund ostil. 

Pentru sport și pentru nivelul de audiență, neparticiparea lui Djokovic la Australian Open va fi o mare lovitură. Federer și Nadal sunt pe final de carieră, nu mai sunt la nivelul și performanțele lui Djokovic, așa că interesul pentru tenis poate scădea, în următoarea perioadă, dacă sârbul nu va juca. Orice disciplină sportivă are nevoie de vedete, de valori, de modele, de mari campioni, de povești, ca să poată atrage publicul.     

"Guvernul australian e prins la mijloc, nu poate face excepții de la lege pentru vedete"

Pe de altă parte, și guvernul australian e prins la mijloc. Dacă a impus populației măsuri dure de protecție și vaccinarea obligatorie, nu poate face excepții pentru o vedetă. Asta înseamnă o țară democratică, dacă a luat o hotărâre, toată lumea trebuie să o respecte și sancțiunile de aplică tuturor, indiferent de nume. Dacă faci excepție pentru cel mai bun tenismen, apoi vin cel mai bogat businessman, cel mai bun fotbalist, cel mai bun pilot, cel mai bun cântăreț, cel mai bun rugbist, cel mai bun înotător... De la o excepție, ajungi la mii de excepții.  

Australian Open este cea mai mare competiție din lume, pentru sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, un turneu cu un impact extraordinar, transmisă în peste 150 de țări. Lipsa celui mai bun jucător, câștigătorul a nouă ediții, poate afecta grav interesul spectatorilor și sponsorilor pentru acest turneu, plus ratingul tv. E ca și cum Brazilia lui Neymar, Argentina lui Messi și Portugalia lui Cristiano Ronaldo ar lipsi de la Mondialul de fotbal. De asta respect dârzenia australienilor de a face totul ca la carte.     

"Simona Halep a fost un model în România și în lumea tenisului"

Noi nu am avut probleme din punctul ăsta de vedere, Simona Halep a fost un exemplu în România și în lumea tenisului și s-a vaccinat cu schema completă, la fel și celelalte jucătoare. La competițiile organizate de Federația Română de Tenis, impunem aceleași reguli care sunt cerute de autorități pentru restul populației. 

Respectăm, la fel ca celelalte federații, deciziile Guvernului, pentru că ei se bazează pe date și informații, la care noi nu avem acces, nici nu suntem de specialitate. Respectăm cerințele în privința participanților, culoarele de circulație, condițiile de igienă, dar și a numărului de spectatori admiși în tribună", a spus George Cosac pentru Sport.ro.   

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!