OPINIE | Gabriel Chirea, despre situația de la echipa națională: "Nea Mihai de la Ferefeu a inventat mașina timpului!"

opinie gabriel chirea director tehnic FRF FRF MIhai Stoichita preliminarii CM 2022 Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 12 Noiembrie 2021, 11:26
Data actualizarii: Vineri 12 Noiembrie 2021, 12:10

Delegat de Răzvan Burleanu și de FRF să se ocupe de echipa națională, Mihai Stoichiță a reușit să ne readucă de unde am plecat, adică înainte de numirile lui Contra și Rădoi, într-o remarcabilă bătere a pasului pe loc timp de patru ani.

Mihai Stoichiță, în calitate de director tehnic al Federației Române de Fotbal, a fost delegat, la începutul anului 2017, să se ocupe de echipele naționale ale României. Acesta trebuia să propună viitorii selecționeri, să rezolve eventualele probleme apărute în activitatea loturilor naționale și să imprime o traiectorie pozitivă reprezentativei de seniori, care nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din 1998 și doar a făcut figurație la Euro 2016. 

L-a numit selecționer pe Contra, care avea postul periclitat la Dinamo

Privit de mulți oameni de fotbal cu neîncredere, la momentul instalării în poate cel mai important post executiv al FRF, pentru că i se reproșa lipsa de anvergură profesională, în timp ce erau ceruți antrenori de calibru pentru acel post, precum Mircea Lucescu sau Anghel Iordănescu, s-a argumentat că Stoichiță avea o carieră de 28 ani în antrenorat, în care a semnat 27 de contracte, oscilând de la meciuri în preliminariile Champions League până la aventuri didactice în exoticele Panama, Armenia, Kuweit, Cipru sau Republica Moldova. 

Prima mutare importantă a lui Stoichiță a fost îndepărtarea lui Cristoph Daum și aducerea ca selecționer a lui Cosmin Contra, care trecea printr-o criză la Dinamo, cu rezultate modeste și sub spectrul concedierii. În cei doi ani de mandat, Contra a terminat pe locul al patrulea grupa de calificare la Euro 2020, în care a învins doar Malta și Insulele Feroe, și pe poziția secundă Grupa C4 a Nations League 2018-2019. El a părăsit echipa națională înaintea semifinalei barajului de calificare la Euro 2020, lăsând căruța în noroi ca să o scoată succesorul său.  

Rădoi și Mutu, aduși de Stoichiță, deși nu dețineau licența PRO obligatorie

Apoi, Stoichiță i-a numit selecționeri pe Mirel Rădoi și Adrian Mutu, ambii fără licența PRO de antrenor, care era obligatorie pentru a ocupa oficial această funcție. Cu ajutorul Regulii U21, cei doi s-au descurcat onorabil, primul reușind să atingă semifinala Europeanului de tineret din 2019, iar cel de-al doilea având rezultate respectabile la Euro 2021, unde s-a calificat dramatic, după ultimul meci din preliminarii, și la JO 2020, unde a trebuit să se prezinte fără cei mai buni jucători, fiind trădat în acest demers de administrația FRF și de cluburi.

Însă, numirea lui Mutu ca selecționer, după numeroasele derapaje extrasportive din cariera de antrenor, precum consum de droguri, atacuri violente, donjuanism și doping, într-un post unde lucrează cu fotbaliști tineri incomplet formați profesional, dar și faptul că cei doi nu dețineau licența obligatorie, deși Școala Federală de Antrenori era cea care organiza cursuri complexe și de lungă durată, pare să fi fost mai mult decât o scăpare de moment, poate chiar un calcul meschin. Mutu a și plecat la prima ofertă, făcută de nou-promovata FCU Craiova, unde a rezistat în funcție doar cinci luni, înregistrând șase înfrângeri în 11 meciuri. 

Rădoi pleacă intempestiv, progresul lipsește, ne întoarcem de unde am plecat

Ulterior, Rădoi, tot fără licența PRO, a fost promovat la echipa națională de seniori, în locul lui Contra. Cu el pe bancă, România a pierdut partida cu Islanda și a lipsit de la Euro 2020, competiție la care s-a aflat printre țările organizatoare, a terminat pe locul al treilea Grupa B1 din Nations League 2019-2020 și și-a compromis șansele de calificare la CM 2022, înaintea ultimei etape, deși a făcut parte dintr-o grupa mai mult decât accesibilă, în care Germania a defilat și a fost prima echipă europeană calificată matematic la turneul final. 

La fel ca predecesorul său, fostul mijlocaș anunțase deja că nu va mai continua ca selecționer, după expirarea contractului, la finalul ultimul meci din grupa preliminară, și că nu va fi pe bancă la eventualele dueluri din play-off-ul de calificare la Mondialul din Qatar. La fel ca la finalul mandatului lui Contra, naționala nu pare să aibă o bază stabilă pe care să construiască viitorul antrenor, iar jocul echipei oscilează între acceptabil și modest. Practic, ca în cazul lui Contra și Rădoi, noul selecționer va trebui să o ia de la zero și să "reconstruiască".  

Sub oblăduirea lui Stoichiță, ne-am întors în anul 2017 din punct de vedere al reconstrucției naționalei și al modalității de selecție și în anul 2019 din punct de vedere administrativ și al rezultatelor. Poate că Nea Mihai de la Ferefeu a reușit să inventeze mașina timpului! Făcuți cu ou și cu oțet de presă, fani și oameni de fotbal, Contra și Rădoi au lăsat impresia că nu au avut libertate deplină în îndeplinirea funcției și că vor să scape cât mai repede de un mediu de lucru nociv, la fel cum s-a întâmplat cu Ciprian Tătărușanu, Cristian Săpunaru sau Bogdan Stancu, fotbaliști retrași de la echipa națională fără prea multe explicații. 

Mihai Stoichiță, mult prea vizibil din motivele greșite

Pe lângă problema lipsei rezultatelor în patru rânduri de competiții ale echipei de seniori se adaugă și alte derapaje ale directorului tehnic al FRF.  În 2018, în loc să fie preocupat exclusiv de modul în care naționala va ajunge la Euro 2020, el a fost parte activă în campania electorală pentru președinția FRF și se certa de mama focului cu Costel Gâlcă prin emisiunile tv.

Apoi, a fost acuzat că a intrat în vestiarul FCSB, în timpul finalei Cupei României disputate contra lui Sepsi, din iulie 2020, când le-ar fi ținut un discurs mobilizator jucătorilor lui Gigi Becali. Câteva luni mai târziu, în absența selecționerului Adrian Mutu, în izolare după ce unul dintre secunzii săi se infectase cu coronavirus, a fost surprins în timp ce spunea înaintea conferinței de presă a naționalei U21 "Fu*u-te în gură, Mutule!", declarând ulterior că a fost doar o glumă.

În 2021 l-a distrus din declarații pe Radu Drăgușin, jucător împrumutat de Juventus Torino la Sampdoria, deși acesta se anunță un jucător de bază al naționalei de seniori, rezultatul fiind că fundașul a refuzat convocarea la naționala U21. La meciul cu Islanda de aseară, Stoichiță ar fi fost antrenorul din lojă, iar Rădoi a declarat că "am auzit şi indicaţii tactice de sus din tribună, dacă tu începi să strigi de sus atunci înseamnă că nu ai încredere în antrenor. Atunci nea Mihai trebuie să vină în locul meu şi să răspundă la întrebări". 

...

Poate că, odată cu o nouă schimbare a selecționerului, care ar trebui să fie unul care nu se bagă la joc în timpul miuțelor, nu se trage de urechi cu fotbaliștii, nu e dandy înainte să fie antrenor și nu îi se adresează directorului tehnic cu "nea Mihai", avem nevoie și de o nouă viziune în cadrul FRF și un alt om care să se dirijeze "tricolorii" spre calificarea la Euro 2024 și ieșirea din smogul care a planat asupra naționalei în ultimii patru ani. 

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!