EXCLUSIV Concurență serioasă pentru Becali, Varga și Rotaru? "Regele Asfaltului" este așteptat cu basculantele de bani în fotbalul românesc

dorinel umbrarescu patron club sponsorizare fotbal Tehnostrade UMB Spedition Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 13 Ianuarie 2023, 08:10
Data actualizarii: Vineri 13 Ianuarie 2023, 08:10

Are o avere de 2.5 miliarde de lei și este așteptat cu brațele deschise de mai multe cluburi de fotbal.

Dorinel Umbrărescu (61 de ani) deține companiile de construcții UMB Spedition și Tehnostrade, consorțiul care este cel mai mare constructor de autostrăzi și infrastructură rutieră din România. 

A intrat în afaceri, la sfârșitul anilor '90, cu doar două camioane

Acesta are peste 3.000 de angajați, o cifră de afaceri anuală de aproape două miliarde de lei și o avere estimată neoficial la aproximativ 500 de milioane de euro (2.5 miliarde de lei). Supranumit "Regele Asfaltului", omul de afaceri este născut în localitatea Tănăsoaia (jud. Vrancea) și a lucrat, la începutul anilor '90, la Întreprinderea Agricolă de Stat, respectiv la Întreprinderea Regională de Transporturi Auto din Bacău, localitatea Podu Turcului. 

La sfârșitul acelui deceniu a intrat în afaceri, după ce și-a achiziționat două camioane și a început transportul internațional de marfă, ajungând, în câțiva ani, să aibă o flotă de peste 100 de vehicule. Ulterior, a înființat companiile de construcții Tehnostrade și UMB Spedition, anbele cu sediul în Bacău.

Asocierea celor două reprezintă un colos al industriei de construcții din România, care a amenajat, a câștigat sau a subcontractat proiectarea și construcția pentru mai multe segmente de autostradă și drum expres din A1 (București - Nădlac), A3 (București - Oradea), A7 (Ploiești - Siret), DEx6 (Brăila - Galați) și DEx12 (Pitești - Craiova). Din 2013, familia Umbrărescu deține 93% din acțiunile ATE Bank Româniam, după ce a plătit 10 milioane de euro către Pireus Bank (Grecia). În anul 2014, banca a fost relansată sub numele de Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), având sediul în apropierea Complexului Sportiv Dinamo.

UMB a câștigat licitațiile pentru 255.73km din Autostrada Moldovei!

Umbrărescu este marele câștigător al licitațiilor pentru Autostrada Moldovei (A7), unde a ofertat agresiv, în unele cazuri cu mult sub valoarea estimată de CNAIR, speriind competitorii care au depus contestații în puține cazuri. Conform presei, omul de afaceri originar din Moldova ar avea dorința ca regiunea nord-estică a României să benefecieze cât mai repede din punct de vedere economic și logistic de o legătură rapidă cu restul țării și cu drumurile de mare viteză europene, care să deblocheze mediul economic din zonă și să stopeze hemoragia de forță de muncă către alte țări ale UE.

Afaceristul și-a zdrobit concurența și a câștigat lucrările pentru construcția tronsoanelor Buzău - Focșani (Lot 1, 4.60Km, Buzău -Vadu Pașii / Lot 2, 30.8km, Vadu Pașii - Râmnicu Sărat / Lot 3, 36.1km, Râmnicul Sărat - Mândrești Munteni / Lot 4, 8.9km, Mândrești Munteni - Focșani Nord), Focșani - Bacău (Lot 1, 35.6km, Focșani Nord - Domnești Târg / Lot 2, 38.78km, Domnești Târg - Răcăciuni / Lot 3, 21.52km, Răcăciuni - Bacău Sud) și Bacău - Pașcani (Lot 1, 30.3km, Săusești -Trifești / Lot 2, 18.99km, Trifești - Gherăești / Lot 3, 28.09 km, Mircești - Pașcani).  

Umbrărescu, al doilea cel mai bogat afacerist din județul Bacău

Umbrărescu este al doilea cel mai bogat afacerist din județul Bacău, după frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, care aveau o avere estimată anul trecut la 13 miliarde de lei. Aceștia sunt puternic ancorați în mediul sportiv și au contracte de sponsorizare cu Simona Halep, COSR, Federația Română de Atletism, Federația Română de Tenis, Federația Română de Rugby, Academia de Fotbal "Gheorghe Hagi", Fundația Olimpică Română, Fundația "Nadia Comăneci" precum și echipe de volei, fotbal sau hochei și echipa de Fed Cup a Romaniei. 

La nivel național Umbrărescu este întrecut în mod oficial de Ion Țiriac (auto, imobiliare, financiar / 8,5 miliarde de lei), Daniel Dineș (UiPath - 8 miliarde de lei), Ion Stoica și Matei Zaharia (Databricks / 7,5 miliarde de lei), Florin și Măriuca Talpeș (Bitdifender / 4,7 miliarde de lei), Ștefan Vuza (Chimcomplex / 4,5 miliarde de lei), care a finanțatorul echipei de handbal SCM Rm. Vâlcea de la 1 ianuarie 2023, Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills / 3,4 miliarde de lei), Anca Vlad (Grupul Fildas - Catena / 2,8 miliarde de lei) și Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (One United Properties / 2,5 miliarde de lei). 

Gigi Becali, cel mai bogat patron de club din România

În mod neoficial, Gigi Becali ar fi cel mai bogat afacerist implicat în fotbal, cu active de aproape 5 miliarde de lei. Patronul FCSB este cel mai mare proprietar de terenuri intravilane din țara noastră, multe situate în cele mai râvnite locații din jurul Bucureștiului și al marilor orașe, dar deține și întinse terenuri agricole, firme de construcții și companii imobiliare. 

Acesta este urmat în acest clasament de Dan Ostahie (Altex, Media Galaxy / 1,7 miliarde de lei), sponsor la Rapid, Mihai Rotaru (Imobiliare / 1,3 miliarde de lei), patronul CSU Craiova, Dan Șucu (Mobexpert / 980 milioane de lei), principalul acționar al giuleștenilor, Ioan Varga (imobiliare / 550 milioane de lei), patronul lui CFR Cluj, Nicolae Badea (IT, restaurante, retail, imobiliare / 460 milioane de lei), implicat la FC Dinamo 1948 și CS FC Dinamo, Valeriu Iftime (Elsaco / 125 milioane de lei), finanțatorul lui FC Botoșani, și Gică Hagi (imobiliare, optitalitate / 120 milioane de lei), patron-manager la FCV Farul. 

Poli Iași, sponsorizată de omul de afaceri băcăuan?

Conform informațiilor Sport.ro, succesul în afaceri al lui Umbrărescu ar fi ar atras atenția în lumea fotbalului, iar acesta ar fi curtat de mai multe cluburi și de echipe sportive pentru sponsorizări și chiar preluarea pachetului majoritar de acțiuni. Două dintre acestea ar fi din zona Moldovei, cel mai probabil una fiind chiar Poli Iași, echipa-fanion a regiunii, care evoluează în Liga 2, dar are șanse mari de promovare în prima divizie. La Iași se va construi un stadion modern de 26.000 de locuri și 50 de milioane de euro, iar echipa vrea să lupte pentru calificarea în cupele europene, în sezoanele viitoare. De asemenea, compania băcăuanului ar fi primit întâmpinări din partea mai multor federații sportive și sportivi pentru sponsorizări. O persoană foarte discretă, Umbrărescu nu ar vrea să se implice activ în fotbal, dar ar fi deschis către sponsorizări și îmbunătățirea infrastructurii pentru sportul școlar și de masă. 

În Bacău se ridică un stadion spectaculos, iar compania UMB e favorită să-l ridice

În acest moment, în Bacău există trei echipe în Liga 3, CSM Bacău, locul al treilea în Seria 1, Aerostar Bacău, poziția a cincea în Seria 2, și Dinamo Bacău, clasată pe locul opt în Seria 2. La jumătatea anului 2022, s-a anunțat că Stadionul Municipal din Bacău va fi demolat, după ce a ajuns într-o stare avansată de degradare. Primarul Lucian Daniel Stanciu - Viziteu a anunțat că noua arenă ar urma să aibă 20.000 de locuri și să coste 120 de milioane de euro, fiind printre cele mai spectaculoase din România, din punct de vedere al dotărilor și arhitecturii. 

Stadionul va fi încadrat la categoria 4 UEFA, putând organiza meciuri ale echipelor naționale și din Champions League, dar și cele mai importante competiții de rugby și atletism. Complexul sportiv ar urma să fie dotat cu o sală de conferințe, un hotel cu restaurant, un centru SPA cu bazin de înot și terenuri de sport în aer liber pentru fotbal, handbal, baschet și tenis, iar parcului M. Cancicov urmează să-i fie dublă suprafață. Umbrărescu, care este un jucător important și pe piața construcțiilor ansamblelor imobiliare din municipiul Bacău, devine astfel favorit și pentru construcția modernei arene din propriul oraș. 

Foto - UMB Group

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!