Jelena Ostapenko Simona Halep Simona Halep infrangere Simona Halep WTA Dubai Tenis WTA Romania Tenis

OPINIE | Ostapenko, prea bună pentru 4 campioane de Grand Slam: nu lipsa antrenorului e de vină pentru eșecul Simonei Halep 

Simona Halep a suferit unul dintre cele mai dure eșecuri ale carierei în semifinalele turneului WTA de la Dubai. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Vineri 18 Februarie 2022, 17:48
Data actualizarii: Vineri 18 Februarie 2022, 18:21

Simona Halep a pierdut în trei seturi, scor 6-2, 6-7, 0-6 în favoarea Jelenei Ostapenko semifinala turneului WTA 500 de la Dubai, cedând total controlul partidei la 5-6 în setul doi, când a salvat două mingi de set.

Eforturile s-au întors împotriva sportivei din România, care n-a mai avut combustibil psihic pentru a continua lupta în tiebreak și în setul final. 

Ostapenko le-a învins la rând pe Kenin, Swiatek, Kvitova și Halep

În 2017, Halep îi promitea lui Darren Cahill că nu se va mai da bătută în timpul meciurilor și că va lupta până la capăt, pentru orice punct.

De atunci începând, jucătoarea din țara noastră și-a schimbat atitudinea în timpul multor partide complicate și a reușit un incredibil Australian Open 2018, în care a salvat cinci mingi de meci pentru a rămâne până în ultimul set al finalei turneului. 

Chiar dacă a încălcat acest principiu în anumite momente ale setului trei, pierdut cu 6-0 în favoarea Jelenei Ostapenko, Simona Halep s-a înscris pe lista a patru campioane de Grand Slam învinse de letonă în această săptămână la Dubai, alături de Sofia Kenin, Iga Swiatek și Petra Kvitova

Forma de moment nu poate fi anulată ușor în tenis, iar când plusul de formă îi aparține jucătoarei care se simte mai confortabil în raportul stilurilor de joc, sarcina jucătoarei opuse, chiar dacă favorite, poate fi mai dificilă, în fapt. 

Ostapenko a digerat mult mai ușor pierderea setului 1

A fost cazul clasic al unei prăbușiri de moment reieșit din discrepanța serioasă între așteptări și realitate, iar în acest sens, mingile de set salvate în finalul setului doi au fost decisive.

Ostapenko nu s-a gândit deloc la ratarea celor două șanse procurate la 6-5 și s-a concentrat impecabil în tiebreak, pe care l-a câștigat cu 7-0. 

În ce privește gestionarea așteptărilor, momentele în care Jelena Ostapenko nu a luptat la maximum în primul set - pe care l-a pierdut cu 6-2 - par să fi jucat un rol exponențial în economia resurselor psihice consumate în acest meci, sportiva din Letonia asumându-și pierderea primului set cu mai multă încredere decât a făcut-o Simona Halep în cazul celui de-al doilea.  

Nu jocul, și nici forma de moment i-au cauzat Simonei Halep acest eșec; cu atât mai puțin lipsa unui antrenor, care, mai presus de un sprijin emoțional, nu ar fi putut oferi în clipele delicate ale meciului, ci rigiditatea tactică și negocierea cu sine și adversară a oscilațiilor de formă în meci au răpus-o pe Simona Halep în semifinala din Emirate. 

„Mentalitatea a făcut diferența,” a spus Jelena Ostapenko după meci. Chiar dacă mi se pare profund redundantă o comparație între forțele psihice ale celor două combatante ale acestui meci, date fiind rezultatele înregistrate de Halep și Ostapenko în utlimii ani în WTA, adevărul în sport oscilează, iar de această dată mai puternică mental a fost letona.

Nu mai puțin adevărat, în sport, rezultatul se decide și pe teren, nu doar în mintea competitorilor, iar Ostapenko a fost constantă în a-și arăta forma grozavă de moment, lovind mingea poate mai curajos și poate mai impresionant decât a făcut-o în finala Roland Garros de acum cinci ani.  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!