Moștenirea Serenei Williams: momentele de neuitat din cariera de aproape trei decenii petrecute în elita mondială a tenisului

Serena Williams retragere Serena Williams Danka Kovinic Serena Williams meci de retragere Serena Williams US Open 2022 Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 03 Septembrie 2022, 07:26
Data actualizarii: Sambata 03 Septembrie 2022, 08:29

Serena Williams a jucat ultimul meci al carierei în turul 3 al ediției 2022 a Openului American, în fața Ajlei Tomljanovic.

„Ce înseamnă să fii Serena? Esența constă în următoarele: mă aștept la ce e mai bun din partea mea însămi și demonstrez că oamenii nu au dreptate. Au fost atât de multe meciuri pe care le-am câștigat pentru că m-am înfuriat sau fiindcă o persoană mi-a spus că nu am nicio șansă.

Lucrurile acestea m-au împins înainte. Mi-am construit o carieră din a-mi canaliza furia și negatitvitatea pentru a le transforma în ceva bun. Sora mea, Venus mi-a spus odată că atunci când cineva îți spune că nu poți să faci un anumit lucru, e deoarece acea persoană nu e capabilă să îl facă,” a scris Serena Williams în articolul din Vogue, prin care și-a anunțat retragerea definitivă din tenis

5 episoade de neuitat din cariera Serenei Williams

La 41 de ani fără o lună, Serena Williams joacă la US Open 2022, în ultima sa apariție într-un turneu de mare șlem. La a 81-a prezență într-o competiție de Grand Slam, sportiva din Michigan se mândrește cu 23 de trofee de acest calibru în palmares, dar declară că a ajuns într-o perioadă a vieții în care dorește să își prioritizeze familia și intențiile antreprenoriale, în detrimentul continuării carierei în tenis.

Activă în tenisul mondial încă din 1995, sora mai mică a familiei Williams a devenit număr 1 WTA în premieră în 8 iulie 2022 și deține recordul pentru numărul de săptămâni consecutive petrecute ca lider mondial, 186, la egalitate cu Steffi Graf. 

Cele 319 de săptămâni trăite de Serena Williams ca număr 1 WTA sunt depășite doar de Martina Navratilova (332) și Steffi Graf (377) în întreaga istorie a tenisului feminin, stând mărturie pentru excelența sportivei din SUA. 

1. La 17 ani, Serena Williams câștigă ediția 1999 a turneului de la US Open

Serena Williams a șocat lumea tenisului la doar 17 ani, când le-a învins pe Monica Seleș, Lindsay Davenport și Martina Hingis în fazele superioare ale competiției de la New York.

În '99, Serena a devenit prima femeie afro-americană câștigătoare de titlu de Grand Slam în Era Open. În același sfârșit de săptămână, Serena și Venus Williams se impuneau la US Open, în proba de dublu. 

2. A prioritizat lupta contra rasismului în detrimentul propriului interes financiar: boicotul de 14 ani al Serenei Williams la Indian Wells

În 2001, Venus și Serena Williams au ajuns în semifinalele turneului WTA 1000 de la Indian Wells, dar sora mai mare a familiei Williams s-a retras înaintea derulării partidei din penultimul act.

Familia Williams a fost acuzată de trucare de meciuri și interese ascunse, iar Serena Williams a ajuns, în consecință, să fie puternic huiduită de propriul public american, în finala cu belgianca Kim Clijsters.

Serena Williams a devenit campioană la Indian Wells și a alergat către tatăl său, Richard, imediat după încheierea meciului, pentru a-l îmbrățișa. Venus avea să lipsească 15 ani de la Indian Wells, în timp ce Serena s-a întors în 2015, cu un an mai devreme, ca formă de protest împotriva abuzului rasial primit în ediția 2001. 

3. Perfecțiunea nu există? Ba da! Serena Williams a demonstrat-o în vara anului 2012

Imediat după o prăbușire mentală de proporții uriașe, suferită la Roland Garros, Serena Williams s-a redresat uimitor, în prima parte a parteneriatului cu Patrick Mouratoglou, reușind să câștige turneul de la Wimbledon atât la simplu, cât și la dublu, în vara anului 2012.

Pentru că aceste succese nu au fost îndeajuns pentru a stăvili pofta înnoită de victorie a fostei eleve a lui Mouratoglou, Serena Williams a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpcie de la Londra, la o lună după încheierea turneului de la Wimbledon, impunându-se atât în proba individuală, cât și în proba de dublu, alături de sora sa, Venus. 

Scorul finalei olimpice de simplu de la Londra? Un zdrobitor 6-0, 6-1, administrat Mariei Sharapova. 

4. Controversele ireale ale Serenei Williams cu arbitrii de la US Open

„Dacă aș putea, aș lua mingea asta și ți-aș îndesa-o pe gât, te-aș omorî”, i-ar fi transmis Serena Williams unei tușiere în timpul semifinalei US Open 2009, pierdute în fața belgiencei Kim Clijsters, scor 6-4, 7-5. 

„Nu am spus că aș omorî-o, vorbiți serios?”, s-a adresat Serena Williams supervizorului de turneu, imediat după ce tușiera de origine asiatică i-a raportat arbitrului de scaun incidentul. 

Zece ani mai târziu, în finala US Open 2019, Serena Williams s-a înfuriat pe arbitrul Carlos Ramos, în finala US Open 2019, pierdută în favoarea japonezei Naomi Osaka. 

Arbitrul portughez Carlos Ramos i-a acordat Serenei Williams 3 penalizări. Serena Williams a fost amendată cu 17.000 de dolari pentru abuz verbal, catalogându-l pe Carlos Ramos "mincinos" și "hoț", după ce arbitrul de scaun a considerat că Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei, ar fi încălcat regulă de a nu oferi indicații jucatoarei sale în timpul meciului. De asemenea, Serena a avut o ieșire nervoasă, spărgând o rachetă în văzul unei arene Arthur Ashe arhipline.

Antrenorul Patrick Mouratoglou a recunoscut, mai apoi, că i-a transmis semnale Serenei în timpul meci, dar Serena a relatat că nu a văzut acele semne.

5. Serena Williams a câștigat Australian Open 2017 în a opta săptămână de sarcină

Ultimul titlu de Grand Slam cucerit de Serena Williams a fost și cel mai improbabil. La Australian Open 2017, Serena Williams a făcut Grand Slam-ul perfect, câștigând toate cele 7 meciuri fără să piardă vreun set. Adversarele învinse în drumul spre trofeu au fost: Belinda Bencic, Lucie Safarova, Nicole Gibbs, Barbora Strycova, Johanna Konta, Mirjana Lucic-Baroni și sora sa, Venus Williams, de care a trecut cu un dublu 6-4 în finală. 

„Când am aflat că sunt însărcinată, a fost cu două zile înaintea începerii Australian Open 2017. Corpul meu și-a schimbat prioritățile. Scopul lui era să crească și să hrănească bebelușul care s-a materializat, neplanificat.

Să aflu că sunt însărcinată nu a fost ceva despre care să-i spun lui Alexis (Ohanian) prin telefon. I-am spus să zboare la Melbourne. Când a sosit, i-am înmânat o pungă de hârtie cu șase teste de sarcină pozitive, efectuate în aceeași după-amiază. 

Să rămân însărcinată nu a însemnat că nu pot juca tenis. Aveam în calendar opt săptămâni de competiție. Nu eram sigură cum va decurge Openul Australiei. În timpul antrenamentelor, oboseam mai puternic între puncte.

În fiecare dimineață - și eu nu sunt o persoană matinală - mă trezeam hotărâtă să joc rapid și cu forță, înainte ca temperaturile înalte de la Melbourne să mă stoarcă. Am câștigat șapte meciuri, toate în minim de seturi,” a scris Serena Williams pentru revista Elle. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!