Sentinta DEFINITIVA in cazul mortii socante a lui Ekeng! Doctorita, condamnata definitiv! "Atat merita viata unui om?!" Ce despagubiri primeste familia

Patrick Ekeng Dinamo FC Viitorul Liga 1 Superliga BREAKING NEWS! S-a luat hotararea DEFINITIVA in cazul mortii socante a lui Ekeng! Doctorita, condamnata definitiv cu suspendare! Familia nu primeste despagubiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 22 Februarie 2021, 16:40
Data actualizarii: Luni 22 Februarie 2021, 18:25

Patrick Ekeng a decedat pe 6 mai 2016 dupa ce s-a prabusit pe teren, in timpul unui meci. 

18:20 Laurette Nogo, impresarul lui Ekeng, a comentat sentinta Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta s-a aratat nemultumita si dezamagita de decizia magistratilor, fiind de parere ca viata unui om valoreaza mai mult de-atat. 

"O sa trebuiasca sa vorbesc si cu Natalie, sotia lui Patrick, si cu avocatii. Este o decizie definitiva, nu cred ca mai putem face ceva, dar putem sa incercam sa mai gasim solutii. Saptamana trecuta am vorbit. Natalie lucreaza momentan, in spital, copiii sunt bine, merg la scoala.

Atat a meritat viata unui om pentru cei care s-au ocupat de caz. Ce pot sa spun mai mult de atat?! Totul a fost facut din mila. O decizie care nu multumeste pe nimeni. Mai ales pe familia lui Patrick. O suma destul de mica pentru viata unui om, ca sa zic asa", a declarat Laurette Nogo, potrivit AS.ro.


16:40 Curtea de Apel a decis ca mama lui Ekeng sa primeasca o despagubire de 44.000 de euro in loc de 20.000 de euro cat trebuia initial. De asemenea, sotia fostului dinamovist va primi despagubiri tot de 44.000 de euro, cei trei copii cate 30.000 de euro, iar cei cinci frati cate 10.000 de euro.


Mihaiela Elena Duta, medicul de pe ambulanta Puls care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, dupa ce acesta s-a prabusit pe teren in timpul unui meci in anul 2016, a fost condamnata definitiv luni de Curtea de Apel Bucuresti la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, ea fiind gasita vinovata pentru ca nu a efectuat la timp manevre de resuscitare pentru a-i salva viata sportivului.

Curtea de Apel Bucuresti a respins luni apelurile formulate de procurori, Mihaiela Elena Duta si rudele lui Ekeng, fiind mentinuta sentinta data in iunie 2020 de Tribunalul Bucuresti.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia Tribunalului Bucuresti privind efectuarea de catre Mihaiela Elena Duta a 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Pe de alta parte, CAB a mentinut dispozitia tribunalului ca medicul si SC Puls Medica SRL sa plateasca peste 200.000 de euro membrilor familiei Ekeng, reprezentand daune morale, insa a respins cererea acestora de acordare a unor despagubiri materiale.

Astfel, judecatorii au respins cererea privind acordarea de despagubiri materiale in cuantum de 655.200 euro, formulata de Natalie Mindjae Enouga.

In iulie 2020, Mihaiela Elena Duta, medicul de pe ambulanta Puls care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, a fost trimisa in judecata de procurorii Parchetului Capitalei pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.

Patrick Ekeng a murit pe data de 6 mai 2016, dupa ce s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si Viitorul Constanta, fara un contact cu un adversar in prealabil. Dupa interventia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanta. Ekeng a primit ingrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat ca a suferit un stop cardiorespirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar sapte minute. Martorii oculari au relatat ca medicul Duta de pe ambulanta Puls a intervenit foarte tarziu.

"Inculpata Duta Elena-Mihaiela, avand calitatea de medic specialist medicina de urgenta si fiind delegata sa asigure asistenta medicala de urgenta la data de 06.05.2016 la partida de fotbal desfasurata pe Stadionul 'Dinamo', prin incalcarea obligatiilor ce ii reveneau, a omis sa ia masurile care se impuneau si anume - in prima faza evaluarea corecta a starii jucatorului Ekeng Ekeng Patrick Claude in functie de care trebuia sa ia sau sa dispuna masurile adecvate si, ulterior, dupa ce a constatat ca pacientul se afla in fibrilatie ventriculara, sa aplice protocolul de resuscitare prevazut de ghidurile pentru 'basic life suport' - sporind astfel un pericol insemnat pentru viata pacientului, pericol care nu a mai putut fi inlaturat, acesta decedand in ciuda interventiei ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului 'Floreasca', neprevazand rezultatul inactiunii sale, desi trebuia si putea sa prevada producerea acestui rezultat", se arata intr-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Mihaiela Duta s-a aflat pe stadionul Dinamo in momentul in care lui Patrick Ekeng i s-a facut rau. Procurorii sustin ca, fara a evalua complet starea pacientului, Mihaiela Duta nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat in ambulanta in vederea transportarii la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, aflat in imediata vecinatate a stadionului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilatii ventriculare aparute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispozitia procurorilor nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca, iar acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere ducand la o scadere a sanselor de supravietuire.

In raportul de necropsie se mai retine faptul ca in cazul atletilor care sufera de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. Sansele de supravietuire scad cu 5,5% pe minut. 

AGERPRES

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!