Parlamentul britanic schimbă antrenamentele în Premier League! Fotbaliștii vor da un număr limitat de lovituri cu capul

lovituri cap boli neurodegenerative lovire minge cap parlament britanic Premier League Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 23 Iulie 2021, 12:57
Data actualizarii: Vineri 23 Iulie 2021, 13:44

Studiile medicale trag semnale de alarmă privind asocierea dintre fotbal și apariția demenței, iar Parlamentul Britanic vrea să ia măsuri efective și rapide de prevenție.

Oamenii de știință britanici care au evaluat cauzele decesului jucătorilor de fotbal au descoperit rate mai mari de demență în rândul acestora, lucru care ridică îngrijorări cu privire la pericolele de sănătate pe termen lung aduse de practicarea acestui sport, dar mai ales al lovirii mingii cu capul. Numeroase studii au constatat că foștii jucători profesioniști au avut o rată a decesului din cauza bolilor neurodegenerative de 3.5 ori mai mare decât era de așteptat.

Cercetarea a concluzionat că afecțiunea poate fi asociată cu "micro-comoțiile" creierului, cauzate de coliziuni și de mii de lovituri cu capul a mingii de fotbal, care produc o ruptură o membranei creierului și conduc la boli neurodegenerative, precum Parkinson, Alzheimer și Huntington.

PARLAMENTUL BRITANIC VREA SĂ LIMITEZE NUMĂRUL DE LOVITURI CU CAPUL LA ANTRENAMENTE

Comisia pentru Digital, Cultură, Media și Sport din cadrul Parlamentul Britanic a cerut The Football Association, The Professional Footballers' Association și patronilor de cluburi să implementeze rapid o limitare a numărului de lovituri de cap efectuate de un fotbalist în timpul antrenamentului.

Jucătorii ar urma să lovească mingea cu capul de cel mult 20 de ori în timpul unei ședințe de pregătire și se facă o pauză de cel puțin 48 de ore între repetări. Aceaste îndrumări ar fi trebuit să se aplice începând cu perioadă pre-competițională din această vară, dar cluburile au amânat implementarea, deși li s-au înaintat date medicale amănunțite. 

JEFF ASTLE, PRIMUL FOTBALIST DECLARAT DECEDAT DIN CAUZA UNEI BOLI PROFESIONALE

Măsura vine cu o întârziere de 19 ani, după indignarea produsă de rezultatul autopsiei lui Jeff Astle, în 2002. Fostul internațional englez și atacant la Notts County, WBA, Hellenic FC, Dunstable Town, Weymouth, Therstone Town și Hillingdon Borough, între 1959 și 1977, a decedat la vârsta de 59 de ani, după ce suferise timp de cinci ani de o boală neurodegenerativă. 

În 2014, s-a lansat campania "Justice for Jeff", iar acesta a fost declarat primul fotbalist decedat din cauza unei boli profesionale specifice fotbaliștilor, care împart acum riscurile encefalopatiei cronice traumatice cu boxerii.       

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!