Soc in lumea sportului mondial! Muhammad Ali a murit la 74 de ani dupa 32 de ani de lupta cu Parkinson. Citeste-i povestea aici

Ali e cel mai cunoscut boxer din istorie.

Muhammad Ali a incetat din viata la varsta de 74 de ani dupa ce a suferit complicatii respiratorii. Americanul a fost adus la spital in cursul zilei de joi, iar vineri a fost trecut pe respiratie artificiala dupa ce starea sa s-a inrautatit. Ali este cel mai cunoscut boxer din istorie, insa viata sa a fost umbrita de o lupta teribila cu boala Parkinson, "meci" ce a durat peste 30 de ani.

Boxerul american era considerat la inceputul anilor 2000 cel mai cunoscut sportiv de pe planeta. Intr-un sondaj efectuat la scara mondiala, Ali a iesit pe primul loc, fiind urmat de Michael Jordan, considerat cel mai bun baschetbalist din istorie, si de Maradona, unul dintre cei mai buni fotbalisti din istorie, alaturi de Pele.

Popularitatea lui Ali a depasit cu mult granitele boxului. Acesta a fost primul personaj din sport ce a avut un impact major in viata sociala din USA dar si din lume. Ali si-a inceput ascensiunea cu un titlu olimpic obtinut in 1960, dupa care a trecut la profesionisti, acolo unde i-a luat 4 ani sa ajunga campion mondial la grei, in 1964, cand l-a facut KO pe Sonny Liston in fata unui public uluit.

A renuntat la "numele de sclav" Cassius Clay si s-a convertit la islam

Cariera lui Ali a fost una prodigioasa, alcatuita din meciuri istorice, cum ar fi confruntarile cu Joe Frazier si George Foreman. Aura lui Ali a fost insa una ce a depasit cu mult ringul de box. Acesta a renuntat la numele sau american, Cassius Clay, considerand ca "este un nume de sclav ce i-a fost dat de omul alb atunci cand l-au adus din Africa", si a adoptat numele de Muhammad Ali, adoptand religia musulmana.

De altfel, chiar daca starea sa a fost una precara in ultimii ani, din cauza bolii Parkinson de care a suferit, Ali nu s-a sfiit sa atace extremistii islamisti, declarand ca "musulmanii trebuie sa se ridice impotriva celor care folosesc islamul pentru propriile interese".

A refuzat sa mearga in razboiul din Vietnam si a fost aruncat in inchisoare

Un alt episod controversat cu Muhammad Ali a avut loc cand USA era in razboi cu Vietnam. Ali a refuzat sa mearga pe front in 1967, cand a fost chemat sa se inroleze in armata, motivand ca "nu este razboiul meu, eu nu am nimic cu vietnamezii astia". Acesta s-a prezentat la baza militara insa a refuzat sa raspunda la apel cand a fost strigat, asa ca americanii i-au luat titlul mondial si l-au aruncat in inchisoare pentru 5 ani. Acesta nu a apucat sa isi ispaseasca pedeapsa, fiind eliberat inainte de termen din inchisoare.

"O sa va arat eu cat de bun sunt. Nu exista om pe planeta care sa ma bata"

Ali a ramas in istorie si pentru stilul sau din afara ringului. Probabil cel mai bun "trash talker" (luptator ce foloseste jigniri si amenintari pentru a promova meciuri), oferind momente de genialitate si in afara ringului. Stilul sau de box este unul de referinta in istorie, fiind printre primii boxeri ce au folosit multa miscare in ring, alaturi de eschive si lovituri fulgeratoare. Ali este unul dintre boxerii cu cel mai bun jab (directa cu bratul din fata) din istorie.

Locul sau in istoria boxului este cu siguranta printre cei mai mari boxeri din toate timpurile. Este greu sa stabilesti o ierarhie obiectiva pentru peste 100 de ani de box, in timp ce fiecare publicatie de specialitate are un top propriu ce nu este niciodata la fel. Chiar si asa, Ali este cu siguranta in primii 10 boxeri din istorie, fiind considerat de majoritatea drept cel mai bun greu din istoria boxului.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii
BRAT
Modifică setările cookies