ANALIZĂ Cu cine jucăm la Euro (III). Atacanții centrali: Ne bazăm tot pe Pușcaș și Alibec?

EURO 2024 Denis Alibec George Puscas lot romania Romania EURO 2024 George Pușcaș / Foto - Gabriel Chirea
Florin Caramavrov
Data publicarii: Miercuri 22 Mai 2024, 13:35
Data actualizarii: Miercuri 22 Mai 2024, 13:37

EURO 2024 e transmis în direct de Pro TV, Pro Arena și VOYO în perioada 14 iunie - 14 iulie. 

După ce am analizat posturile de extremă stânga și extremă dreapta pentru lotul național al României la Campionatul European din Germania, care se va disputa între 14 iunie și 14 iulie, astăzi trecem în revistă jucătorii eligibili pentru poziția de atacant central. Unde, din păcate, nu stăm foarte bine.

România va înfrunta la Euro 2024 Ucraina pe 17 iunie, Belgia pe 22 iunie și Slovacia pe 26 iunie.

  • Daniel Bîrligea

Să-i vedem acum pe pretendenți:

George Pușcaș, Bari (Serie B, Italia), cotă de piață 2.000.000 de euro

- 28 de ani, 4 goluri, 0 pase decisive în 15 meciuri (10 ca titular) din acest sezon, a jucat în medie 58 de minute per partidă.

- A înscris în medie un gol la 217 minute.

- 1,9 șuturi per meci.

- 0,7 șuturi pe poartă per meci.

- Experiență la națională: 41 de meciuri, 11 goluri.

Pușcaș a avut multe meciuri dezamăgitoare atât la prima reprezentativă, cât și la echipa de club în ultimii ani. La Genoa a intrat foarte puțin, fiind împrumutat în iarnă la Bari, în Serie B. Cifrele lui s-au mai îmbunătățit, chiar dacă a înscris destul de puțin. De la 0 goluri pentru Genoa, a dat 4 pentru Bari, mai important fiind faptul că a jucat în 15 meciuri (10 ca titular). Selecționerul Edi Iordănescu are în continuare încredere în el, pentru că nici nu prea există un profil similar printre fotbaliștii români în activitate.

Pușcaș e puternic, intră bine în duelurile cu fundașii adverși, ține de minge, creează culoare pentru cei care vin din spate, dar e greoi, de multe ori prea individualist și ratează enorm. Parcă a jucat mai mult pentru echipă în ultima vreme, după ce părea un singuratic neînțeles. Calificarea la Euro l-a apropiat de spiritul naționalei și al celorlalți băieți.

În preliminariile trecute, care au adus calificarea României la Euro, a intrat în numai trei meciuri și are meritul de a fi înscris golul egalării la 1 în partida decisivă cu Israel, câștigată până la urmă de ai noștri.

Denis Alibec, Muaither SC (Stars League, Qatar), cotă de piață 700.000 de euro

- 33 de ani, 5 goluri și 4 pase decisive în 21 de meciuri (20 ca titular) în acest sezon, a jucat în medie 85 de minute per partidă.

- A înscris în medie un gol la 357 de minute.

- 3,4 șuturi pe meci.

- 1 șut pe poartă per meci.

- Experiență la națională: 37 de selecții, 5 goluri.

Alibec a ajuns la 33 de ani și încă așteptăm multe de la el. Are doar 5 goluri la națională în 37 de meciuri în care a intrat, adică o reușită la mai bine de 7 jocuri, ceea ce este extrem de puțin pentru un atacant, la oprice echipă ar juca el.

S-a ascuns la această modestă Muaither din Qatar, unde nu a rupt gura târgului. Probabil că și qatarezii aveau așteptări mai mari de la el și de aceea nici nu i-au prelungit contractul, el urmând să aleagă în această vară între FCSB și Farul. Dacă nu cumva va face un turneu final bun și va primi o ofertă din străinătate. Dar e greu să te mai duci într-un campionat ok din Europa la vârsta asta, probabil că așteaptă tot ceva din țările arabe.

 

În preliminariile trecute, și-a făcut treaba, marcând de trei ori, în victoria din Andorra (2-0), în egalul de pe teren propriu cu Israel (1-1) și în succesul de acasă cu Elveția (1-0), când eram deja calificați, dar am terminat astfel pe locul 1 în grupă.

Louis Munteanu, Farul (Liga 1, România), cotă de piață 1,5 milioane de euro

- 21 de ani, 12 goluri și 5 pase decisive în 34 de meciuri (33 ca titular) în campionatul recent încheiat, a jucat în medie 81 de minute per partidă.

- A înscris în medie un gol la 230 de minute.

- 3,5 șuturi pe meci.

- 1,3 șuturi pe poartă pe meci.

- Experiență la naționala mare: 1 selecție, 0 goluri.

După ce a dat doar 5 goluri și 3 pase decisive în sezonul regulat, în cele 24 de confruntări în care a intrat (un gol la 384 de minute), Munteanu s-a dezlănțuit în play-off – 7 reușite și 2 assisturi în 10 jocuri (un gol la 120 de minute).

E un atacant interesant, și ca vârstă, și ca profil, dar i-a lipsit constanța, pe care și-a recâștigat-o, după cum spuneam, în play-off. Se demarcă bine, șuturile sale sunt mai mereu periculoase pentru poarta adversă, nu se ferește să ia acțiuni pe cont propriu și să finalizeze cu mult curaj. A ratat enorm în sezonul regulat, și-a reglat tirul în play-off.

La naționala mare nu are nici pic de experiență, iar la tineret a dat un singur gol în 11 apariții, arătând în general evoluții modeste.

Daniel Bîrligea, CFR Cluj (Liga 1, România), cotă de piață 1,2 milioane de euro

- 24 de ani, 14 goluri și 6 pase decisive în 40 de meciuri jucate (33 ca titular), a jucat în medie 63 de minute per partidă.

- A înscris în medie un gol la 180 de minute.

- 2,2 șuturi pe meci.

- 0,8 șuturi pe poartă per meci.

- Experiență la națională: 1 selecție, 0 goluri.

Un atacant incisiv, bătăios, dar care a ajuns și el, iată, la 24 de ani, fără să reușească mari performanțe. La vârsta asta, ar cam trebui să fii titular la națională. Cifrele sunt așa și așa, un gol la 180 de minute jucate înseamnă o performanță bună pentru orice atacant, iar acesta ar fi principalul lui argument ca să fie în lotul pentru Euro.

În play-off-ul Superligii din România a marcat 6 goluri și a dat o pasă decisivă, contribuind din plin la locul 2 obținut de echipa sa, prin care CFR se califică direct în preliminariile Conference League, fără baraj.

Totuși, n-aș putea spune în momentul de față că este soluția pe care o văd pentru acest post la turneul final al CE, dar în lipsă de altceva mai bun...

Florin Tănase, Al Okhdood (Saudi Pro League, Arabia Saudită), cotă de piață 3,2 milioane de euro

- 29 de ani, 2 goluri și 3 pase decisive în 25 de meciuri (24 ca titular) în acest sezon, a jucat în medie 79 de minute per partidă.

- A înscris în medie un gol la 993 de minute!

- 1,2 șuturi pe meci.

- 0,6 șuturi pe poartă per meci.

- Experiență la națională: 17 selecții, două goluri.

A jucat mai mult ca mijlocaș central la Al Okhdood (8 meciuri), dar are și 5 apariții ca atacant central, 4 ca mijlocaș ofensiv și 3 ca al doilea vârf. Asta e dovada că e un jucător polivalent, care poate intra pe orice post de atac și s-ar putea să conteze în alegerea selecționerului.

La FCSB era un golgheter, dar în ultima vreme nu l-am văzut jucând la echipa de club. Îl știu ca un atacant cu simțul porții și cu execuții uneori de excepție.

Cifrele lui sunt groaznice în sezonul recent încheiat, iar în ultimele patru meciuri a jucat doar două minute. A fost selecționat la ultima acțiune a naționalei și a înscris golul de 2-3 în amicalul cu naționala Columbiei, doar a doua sa reușită sub tricolor. 

În preliminariile Euro 2024, a jucat doar în primele două meciuri, la 2-0 în Andorra (11 minute, mijlocaș ofensiv) și la 2-1 acasă cu Belarus (12 minute, atacant central).

În mod normal, n-ar trebui convocat, dar are și atuuri care să-l propulseze la Euro.

Concluzii. În mod normal, selecționerul nu va renunța la niciunul dinter Alibec și Pușcaș, deși cifrele lor sunt mai mult decât modeste, pentru că ambii l-au ajutat în campania de calificare, dar mie, personal, niciunul nu-mi inspiră încredere în momentul de față.

Mai rămâne, așadar, un loc, pe care se bat trei jucători,. Louis Munteanu, Bîrligea și Florin Tănase. Nu cred că Iordănescu va pune patru atacanți centrali pe listă. 

Din punctul meu de vedere, Tănase ar trebui să iasă din schemă, așa că râmâne lupta între Bîrligea (cele mai bune cifre dintre cei 5 – un gol la 180 de minute în campionatul 2023-2024) și Louis Munteanu (cele mai bune cifre în play-off – un gol la 180 de minute, dar și atacantul care încearcă cel mai mult poarta – 3,5 șuturi per meci). 

Dacă ar fi după mine, l-aș alege pe cel mai tânăr, adică pe Louis Munteanu. Asta și în perspectiva viitoarelor preliminarii, mondiale și europene.

VIDEO Interviu cu Adrian Ilie 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!