SPECIAL Cu cine jucăm la Euro (I). Extremă stânga: Coman, Mitriță, Mihăilă sau Drăguș?

EURO 2024 Alexandru Mitrita denis dragus Florinel Coman valentin mihaila EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 10 Mai 2024, 07:50
Data actualizarii: Vineri 10 Mai 2024, 08:10

Sport.ro vă prezintă un serial legat de lotul României la EURO 2024. Azi, primul episod.

Nu s-a încheiat încă Liga 1 în România, unde știm deja campioana, dar ne gândim deja la turneul final al Campionatului European de fotbal, care va începe luna viitoare, pe 14 iunie, și va dura până pe 14 iulie, când este programată finala competiției.

România este prezentă la acest eveniment, unde va întâlni naționalele Ucrainei (17 iunie), Belgiei (22 iunie) și Slovaciei (26 iunie). 

  • Alexandru Mitriță / Sport Pictures

Ne-am propus să vă prezentăm, pe posturi, pretendenții la cele 26 de locuri din lotul pe care-l va stabili selecționerul Edward Iordănescu. Cum trei sunt, de obicei, portari, rămân 23 de jucători pentru 10 posturi, adică în medie cam doi pe post, posibil și trei pentru anumite poziții. Începem de sus, din atac, și prezentăm azi posibilele extreme stânga.

Alexandru Mitriță, Universitatea Craiova (Liga 1 România), cotă de piață 3,2 milioane de euro

  • 29 de ani, 13 goluri și 11 pase decisive în 33 de meciuri (31 ca titular), a jucat în medie 84 de minute per joc.
  • A înscris, în medie, un gol la 214 minute.
  • 3,3 șuturi pe meci
  • 1,3 șuturi pe poartă per meci
  • Experiență la națională: 18 meciuri, 3 goluri

Mitriță a fost ignorat de selecționer la ultimele acțiuni ale naționalei. S-a spus că există un conflict între cei doi, olteanul nefiind pe placul lui Iordănescu din cauza atitudinii atacantului de la Universitatea Craiova din episoadele în care a fost convocat. Liderul din Bănie a fost, însă, unul dintre cei mai buni jucători din actualul campionat, el având cifre foarte bune. E greu să nu fie convocat, mai ales că avem puțini fotbaliști de valoare în țară, dar și în campionatele străine. 

Puncte forte. Mitriță este un jucător de viteză, poate destabiliza apărările adverse, își face singur culoar spre poartă și șutează de multe ori de la semidistanță și din careul advers. Are simțul golului bine dezvoltat și este și un excelent pasator, atunci când vrea. 

Ca puncte slabe: este cam individualist, încercând să rezolve de multe ori fazele de unul singur. Iordănescu vrea la națională oameni care se adaptează spiritului de luptă pe care el l-a imprimat în ultima vreme și se teme că olteanul nu se va integra, ținând cont și de experiențele anterioare. Dar nici nu prea poate să neglijeze unul dintre cei mai buni jucători din campionatul intern. 

Valentin Mihăilă, Parma (Serie B Italia), cotă de piață 2.000.000 de euro

  • 24 de ani, 6 goluri și două pase decisive în 31 de meciuri (21 ca titular), a jucat în medie 51 de minute per meci
  • Un gol la 265 de minute.
  • 1,6 șuturi pe meci.
  • 0,5 șuturi pe poartă pe meci.
  • Experiență la națională: 19 meciuri, 4 goluri.

Are cifre destul de modeste la echipa de club. La viteza și la capacitatea lui de a-și depăși adversarii     (puncte forte), parcă ne-am fi așteptat la măcar mai multe assist-uri.

Totuși, cred că el va fi convocat și pentru că a reușit cele două goluri fantastice împotriva Elveției, în deplasare, când am scos un miraculos 2-2 după ce nu jucasem nimic un meci întreg.

La națională a bifat un singur meci întreg din cele 19 în care a intrat, la 2-2 cu Israel, un amical din 2022.

Puncte slabe: iese uneori din joc, nu are constanță, ratează din situații incredibile, pare că nu se poate concentra pe toată perioada în care se află pe teren.

Florinel Coman, FCSB (campion în Superliga României), cotă de piață 6.000.000 de euro

  • 26 de ani, 18 goluri și 10 pase decisive în 33 de meciuri (30 ca titular), a jucat 76 de minute per meci în medie.
  • Un gol la 140 de minute.
  • 3,5 șuturi pe meci.
  • 2 șuturi pe poartă per meci.
  • Experiență la națională: 13 meciuri, un gol.

Puncte forte. Coman este cel mai bun jucător din Liga 1 la ora actuală, conduce și în clasamentul golgheterilor, e și un bun pasator. A ajuns la maturitatea sportivă, e stăpân pe el și pe ceea ce face. Execuțiile sale au contribuit decisiv la câștigarea titlului de către FCSB după 9 ani de așteptare. În mod normal, el ar trebui să fie titular la Euro, măcar în primul meci, cel cu Ucraina, și, în funcție de evoluția lui, să continue în primul 11 sau să fie înlocuit.

Șutează bine de la distanță, își depășește cu ușurință adversarii, e un lider autentic la echipa de club, a crescut mult atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Turneul final din Germania e marea lui șansă de a demonstra că a devenit un fotbalist care poate juca la un nivel mai înalt decât cel din competiția internă.

Puncte slabe: se enervează destul de ușor, n-a avut mari realizări la nivel internațional, nici în cupele europene, nici la națională, unde a înscris doar un gol în 13 meciuri.

Denis Drăguș, Gaziantep, (Liga 1 Turcia), cotă de piață 3.000.000 de euro

  • 24 de ani, 12 goluri și o pasă decisivă în 34 de meciuri (toate ca titular), a jucat în medie 86 de minute per joc.
  • Un gol la 214 minute.
  • 3,2 șuturi per meci.
  • 1,2 șuturi pe poartă per meci.
  • Experiență la națională: 9 meciuri, 2 goluri.

Este poziția pe care a fost folosit la națională de selecționerul Iordănescu. A reușit 12 goluri până acum într-un campionat destul de puteric și jucând la o echipă mică, dar din postura de atacant central. Aici este marea dilemă în ceea ce-l privește. La echipa de club joacă vârf de atac, iar selecționerul României îl vede doar în stânga, unde a jucat bine de cele mai multe ori. 

Puncte forte. E un atacant puternic, ține bine de minge, șutează de la distanță.

Puncte slabe: nu abordează foarte bine duelurile aeriene, uneori greșește pase simple.

Variante de rezervă: Claudiu Petrila (Rapid) și Alexi Pitu (Bordeaux).

Ca să avem un reper, iată cifrele extremei stânga a Ucrainei, Mudryk, care joacă într-adevăr într-un campionat mult mai puternic decât cele ale jucătorilor noștri despre care am scris mai sus:

Mykhaylo Mudryk, Chelsea (Premier League Anglia), cotă de piață 35.000.000 euro

23 de ani, 4 goluri și 2 pase decisive în 29 de meciuri (16 ca titular), a jucat în medie 51 de minute per joc.

Un gol la 368 minute.

1,2 șuturi pe meci.

0,4 șuturi pe poartă per meci.

Experiență la națională: 18 meciuri, 2 goluri.

Nu se poate sune că ucraineanul are niște cifre „wow”, dar, repet, trebuie să ținem cont și de competiția în care joacă.

Concluzii. Cred că niciunul dintre cei patru jucători români numiți mai sus n-ar trebui să lipsească de la Euro, dar cu Drăguș trecut pe postul de atacant central, așa cum joacă la echipa de club.

Florinel Coman are cele mai bune cifre, în mod normal el ar trebui să fie titular, măcar în primul meci.

Mitriță trebuie convocat, iar Mihăilă va fi și el, probabil, în Germania, datorită golurilor din preliminarii, chiar dacă are cele mai puține realizări la echipa de club.

  • În episodul următor, despre candidații la postul de extremă dreapta.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!