SPECIAL Cu cine jucăm la Euro (II). Extremă dreapta: Man n-are rival. Hagi, cifre catastrofale la Alaves

EURO 2024 Dennis Man Echipa Nationala de Fotbal Ianis Hagi romania la euro 2024 EURO 2024 Dennis Man / foto: Gabriel Chirea
Florin Caramavrov
Data publicarii: Vineri 17 Mai 2024, 10:59
Data actualizarii: Vineri 17 Mai 2024, 11:12

Campionatul European din Germania e transmis în perioada 14 iunie - 14 iulie de Pro TV, Pro Arena și VOYO. 

Publicăm azi episodul II al serialului nostru despre pretendenții la cele 26 de locuri din lotul care ne va reprezenta la turneul final al Campionatului European de fotbal (14 iunie – 14 iulie). În prima parte, am dezbătut despre fotbaliștii care joacă pe postul de extremă stânga.

Trecem acum la cei de pe dreapta atacului.

 • Dennis Man / foto: Gabriel Chirea

 • România va înfrunta la Euro 2024 Ucraina pe 17 iunie, Belgia pe 22 iunie și Slovacia pe 26 iunie. 

Cum Moruțan s-a accidentat grav (ruptură la tendonul lui Ahile) și nu va participa la Euro, pentru postul de extremă dreapta ar exista următoarele variante:

Dennis Man, Parma (proaspăt promovată în Serie A, Italia), cotă de piață 6,5 milioane de euro

25 de ani, 11 goluri și 6 pase decisive în 32 de meciuri (29 ca titular) în Serie B, a jucat în medie 74 de minute per partidă.

A înscris, în medie, un gol la 214 minute.

2,1 șuturi pe meci.

1,1 șuturi pe poartă per meci.

Experiență la națională: 22 selecții, 7 goluri.

E cel mai eficient jucător român dintre cei care evoluează în străinătate. În mod, normal, el va fi titularul la Euro pe această parte.

Are viteză, simțul porții, a devenit și mai puternic în ultimii ani, după transferul de la FCSB. A avut evoluții apreciate anul acesta la echipa de club, cu care a promovat în Serie A. 

S-a vorbit despre diverse oferte de la cluburi mai importante, însă nu s-a concretizat nimic. Trebuie să arate că e, într-adevăr, un fotbalist valoros la Euro și apoi în Serie A, dacă rămâne la Parma sau dacă se transferă la o echipă mai puternică din campionatul italian. 

Doar un gol pentru el în preliminarii, dar, ce-i drept, a și lipsit la 4 jocuri din 10, fiind accidentat, iar la două a stat doar pe banca se rezerve. A fost activ la ultimele două dueluri ale naționalei, ambele amicale, înscriind contra Irlandei de Nord (1-1) și oferind un assist împotriva Columbiei.

Ianis Hagi, Alaves (La Liga, Spania), cotă de piață 2,5 milioane de euro

 • 25 de ani, 0 goluri și 2 pase decisive în 20 de meciuri (doar 7 ca titular) în LaLiga, a jucat în medie 34 de minute per partidă.
 • 1,3 șuturi pe meci.
 • 0,5 șuturi pe poartă per meci.
 • Experiență la națională: 33 selecții, 5 goluri.

Are cifre catastrofale în acest sezon de LaLiga. Nu prea a primit încredere din partea antrenorului de la echipa de club, a intrat foarte puțin, iar când a făcut-o nu a avut mari realizări. A intrat titular la ultimul joc, cu Real Madrid, când a făcut un meci solid, curajos, în ciuda eșecului echipei sale cu 5-0. L-a pus la încercare serios, în două rânduri, pe Curtois, cu un șut de la distanță și cu unul din interiorul careului, după o acțiune personală.

Ca să ne bazăm pe el la turneul final, ar trebui să joace titular și în ultimele două partide ale lui Alaves și, de ce nu, să înscrie măcar o dată, pentru că asta așteptăm de la el, goluri. 

La națională, a intrat de fiecare dată cu incisivitate și și-a pus amprenta asupra jocului. În preliminarii, a marcat cu Andorra, la 4-0, când a dat și două pase decisive, și cu Israel (2-1), în meciul care ne-a adus calificarea la Euro. A înscris și în ultimul amical, cu Columbia (2-3), dând semnalul revenirii tricolore. 

La echipa de club a jucat mai mult mijlocaș ofensiv, așa că îl putem vedea pe această poziție și la națională, așa cum a jucat în ultimul amical, împotriva Columbiei. Cu Israel, a fost folosit ca aripă dreapta.

Marius Ștefănescu, Sepsi (Liga 1 România), cotă de piață 1,6 milioane de euro

 • 25 de ani, 13 goluri și 5 pase decisive în 35 de partide (31 ca titular) în actualul campionat, a jucat în medie 80 de minute per meci.
 • A înscris, în medie, un gol la 214 minute.
 • 2,5 șuturi per meci.
 • 1,1 șuturi pe poartă per meci.
 • Experiență la națională: 2 selecții, 0 goluri.

Ștefănescu e un jucător bun spre foarte bun de Liga 1. Nu are experiență internațională, dar poate fi în lotul României, mai ales acum, după accidentarea lui Moruțan, și după mărirea numărului de fotbaliști din lotul pentru Campionatul European de la 23 la 26. 

Are energie, intră bine cu mingea la picior spre interior, șutează puternic și cu efect la poartă, având media mai bună decât a lui Man și a lui Hagi în acest sezon la acest capitol, cred că n-ar trebui să lipsească din Germania și, de ce nu, chair să apară pe teren pe final de meciuri.

Concluzii

Aproape sigur titular ca extremă dreapta va fi Man. A demonstrat și în Serie B, și la naționala României, că e un fotbalist valoros, incisiv, implicat, serios. 

Hagi are atuul că evoluează cu o ambiție nemărginită la națională, dar nu cred că poate intra în fața lui Man, doar dacă va fi folosit pe altă poziție, ca mijlocaș ofensiv.

E posibil să-i vedem pe toți cei trei de mai sus în lotul pentru CE.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!