Box

Corupție la JO 2016! O anchetă a demonstrat vicierea rezultatelor din meciurile de box de la Rio

Boxerul român Mihai Nistor fusese eliminat într-un mod scandalos în optimile de finală la JO 2016, după ce își trimisese adversarul de două ori la podea. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 01 Octombrie 2021, 11:31
Data actualizarii: Vineri 01 Octombrie 2021, 12:11

O investigatie independentă a constatat "un sistem de manipulare a rezultatelor meciurilor de box pus la punct de oficiali", la JO 2016, desfășurate la Rio de Janeiro. Profesorul Richard McLaren, șeful comisiei de investigații desemnată de Asociația Internațională de Box (AIBA) să investigheze plângerile în privința meciurilor la JO 2016, a declarat că "semințele fuseseră semănate" cu ani înaintea competiției de la Rio. Ancheta a raportat, de asemenea, că turneele de calificare pentru Jocurile din 2016 erau "terenul de practică" în care metodele de manipulare erau "reglate fin". 

Ancheta a concluzionat că rezultatele a cel puțin 11 meciuri au fost viciate!

Ancheta a descoperit că au existat în total 11 meciuri cu rezultat viciat clar, care au fost "suspecte" de la început și "pot exista și altele". McLaren, care a condus și investigația în privința dopajul sponsorizat de stat în Rusia, a demonstrat că Wu Ching-kuo (Taiwan), președintele AIBA la acel moment, care a fost suspendat pe viață din sport în 2018, "deține responsabilitatea finală pentru dezastrul organizatoric de la JO 2016, deși exista o întreagă structură în interiorul AIBA care ocolea regulile". Cu puțin timp înaintea competiției din Brazilia, AIBA a schimbat regula de desemnare a arbitrilor și a decis aducerea unor arbitrii independenți, care s-au dovedit ulterior ușor de manipulat și corupt. 

Mihai Nistor, eliminat într-un mod scandalos, deși își dominase clar adversarul

La JO 2016, boxerul Mihai Nistor a pierdut meciul la categoria supergrea cu Hussein Iashaish, după ce iordanianul a fost numărat de două ori, iar oficialii români prezenți la competiție au fost scandalizați de eliminarea din optimile de la Rio a singurului reprezentant al nostru în concurs. Chiar rezultatul finalei de la categoria lui Nistor este pusă sub semnul întrebării, după ce francezul Tony Yoka a fost desemnat câștigător în fața britanicului Joe Joyce, în urma unei lupte considerate neconcludente.  

Dezamăgit de arbitrajele din boxul amator, Mihai Nistor, medaliat cu bronz de două ori la Campionatele Europene (Ankara 2014 și Samokov 2015), a trecut la profesioniști, unde i se prevestește o cariera promițătoare. Până acum, ieșeanul a strâns trei meciuri la profesoniști, toate câștigate prin KO, în fața lui Christian Mariscal (Mexic / decembrie 2019), Jaime Solorio (Mexic / ianuarie 2020) și Colby Madison (SUA / iulie 2021). Românul boxează în promoția Golden Boy, deținută de compania celebrului Oscar de la Hoya, fiind prezentat ca primul boxer care l-a făcut KO pe superstarul britanic Anthony Joshua, care a deținut centurile mondiale WBA (Super), IBF, WBO și IBO. 

"Ajunseseră la perfecțiune cu arbitrajele dubioase!"

Valentin Vrânceanu, antrenorul lui Mihai Nistor la controversatul meci de la JO 2016, și-a amintit cum au decurs lucrurile la Rio. "După meci, șeful COSR, Octavian Morariu, a fost furios și a promis că va înainta plângere oficială către CIO. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe. A venit la vestiare, Nistor era pe masa de operație, unde doctorul îi cosea o arcadă spartă, și a promis că va face demersuri să nu rămână lucrurile așa.

Au fost probleme mari în meci, atât cu arbitrul de ring, cât și cu cei de la masă. Iordanianul a fost pus de două ori la podea, sângera abundent, abia se putea ține pe picioare, l-a lovit și cu capul în arcadă pe Nistor, nu știu dacă cu intenție sau fără, dar arbitrul de ring a tărăgănat lucrurile, a chemat medicul de multe ori și la final am rămas stupefiați de rezultat. 

Sportivul nostru era și el nervos din cauza modului cum a decurs meciul, a fost scos din mână de întreruperi și pentru că adversarul era protejat. Cred că ajunseseră la perfecțiune cu aceste arbitraje dubioase, pentru că erau sofisticate, în unele cazuri chiar te făceau pe tine să crezi că te-ai înșelat, că nu ai văzut bine. S-ar putea să fi fost o chestiune de protejare a lui Yoka, căruia cred că i-a fost frică de Nistor. Cred că și-au luat măsuri de precauție ca să nu aibă surprize în fazele superioare. 

Mi se pare că au început să se miște lucrurile în box, au început să mai curețe din lucrurile necurate care se întâmplau. Au făcut anchete, au judecat corect ce s-a întâmplat, au suspendat 30 de arbitri și câțiva oficiali. Dar pentru noi e tardiv, mortul de la groapă nu se mai întoarce, am rămas fără medalie și fără premii, fără renta viageră. Pe noi ne-a afectat foarte mult, mai ales pentru că Nistor era singurul boxer român calificat la Rio.

E clar că nu suntem protejați la nivel de AIBA, dar trebuie să nu mai trăim nici noi în trecut. Ca să te duci la curse și să câștigi, trebuie să ai cai de curse. Am făcut o strategie de redresare la nivel de Federație, trebuie să aducem boxul românesc în prezent, să facem reforme la nivel de pregătite, de mod de luptă, de arbitraje, care încep să se apropie de cel din galele profesioniste", a spus Vrânceanu pentru Sport.ro.  

Probleme cu arbitrajul și pentru lotul feminin

Adrian Lăcătuș, antrenorul lotului feminin de box al României, a spus pentru Sport.ro că "nu am mai ajuns cu nicio sportivă la Olimpiadă, dar au fost probleme în calificări. La Europenele de la Sofia, Lăcrămioara Perijoc se bătea pentru medalie și s-a terminat meciul 3-2, noi fiind colțul roșu. Clar câștigasem noi și ei au ridicat mâna rusoaicei. M-am plâns de arbitraj și au spus 'aveți răbdare că se lucrează la legea contestatiei și urmează să se aprobe'. Și-au bătut joc de noi.

Ne-au ciupit și la Mondiale, ne-au ciupit arbitrajele pe unde ne-au prins. Cum a fost cu Nechita, la Tokyo, unde a luptat cu o japoneză și trebuie să faci o diferență mare cu o sportivă din țara gazdă, altfel nu ai nicio șansă. Am văzut arbitri care au greșit de foarte multe ori, nu cred că mai e vorba de ceva întâmplător. Avem sportive foarte valoroase, dar nu avem oameni în structuri, pe noi nu ne protejează nimeni. Nu vrem să fim ajutați, doar să fim arbitrați corect.

Se stricase foarte rău atmosfera cu fosta conducere a AIBA, plecau sponsori și sportivii treceau cât puteau de repede la profesioniști, de asta s-a și pus problema scoaterii boxului de la Jocurile Olimpice. Parcă s-a schimbat în bine arbitrajul, par mai corecte în ultima vreme, deși mai sunt ceva probleme. Ancheta e doar primul pas, sper să urmeze sancțiuni mai dure și să se termine odată cu măgăriile astea pentru că distrug un sport important". 

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies