Daniil Medvedev razboi ucraina rusia Vladimir Putin Wimbledon 2022 Tenis

Prins între gloria sportivă și ororile războiului: Daniil Medvedev poate primi interzis la Wimbledon din partea autorităților britanice

Daniil Medvedev (26 de ani, 2 ATP) și-ar putea vedea intenția de participare la Wimbledon 2022 refuzată de autoritățile britanice, în contextul războiului din Ucraina. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 06 Aprilie 2022, 10:05
Data actualizarii: Miercuri 06 Aprilie 2022, 10:09

Oficialii turneului de la Wimbledon poartă discuții cu guvernul britanic pentru a ajunge la o decizie privitoare la dreptul de participare a sportivilor ruși și bieloruși în ediția 2022 a turneului de mare șlem din Regatul Unit (27 iunie - 10 iulie). 

Fost lider ATP, timp de trei săptămâni și actualmente număr 2 mondial, Daniil Medvedev ar putea fi cea mai faimoasă victimă a potențialei hotărâri guvernamentale de a interzice accesul jucătorilor din Federația Rusă și Belarus în competițiile de pe iarba de la Wimbledon. 

Daniil Medvedev, al doilea favorit la câștigarea Wimbledon, ar putea lipsi de la ediția 2022

Decizia ar fi motivată de teama britanicilor de a nu permite posibilitatea apariției unui plus de imagini a regimului președintelui Vladimir Putin tocmai în toiul războiului ruso-ucrainean. 

Până în prezent, rușii și belarușii au participat în ATP, WTA, ITF, dar fără a-și reprezenta țara, jucând fără să aibă steagurile statelor lor atașat numelor, pe grafica oficială. 

Având statut independent însă, turneul de la Wimbledon poate lua o decizie diferită. Organizatorii vor anunța, până la mijlocul lunii mai, criteriile de participare ale jucătorilor în acest an. 

„Am luat act de recomandările guvernului britanic referitoare la prezența sportivilor ruși și belaruși în capacitate neutră la evenimentele sportive din Regatul Unit. Rămâne o provocare complexă și continuăm discuțiile cu guvernul, Federația de Tenis și instituțiile internaționale ale tenisului. Plănuim să anunțăm o decizie înainte de deadline-ul fixat la mijlocul lunii mai,” au anunțat oficialii Wimbledon, într-un comunicat de presă. 

Ministrul Sportului, Nigel Huddleston le cere sportivilor ruși și belaruși să demonstreze că nu susțin războiul

Chestiune contestată din mai multe direcții, obligația sportivilor ruși și belaruși de a se opune declarativ războiului, propusă de Ministrul Sportului în Marea Britanie, Nigel Huddleston a fost contestată de mai multe voci din lumea tenisului, care au avertizat că sportivii și familiile lor ar putea ajunge în pericol, în cauza unor declarații anti-guvern în Federația Rusia. 

„Eu sunt pentru pace,” a declarat Daniil Medvedev la Acapulco, sportivul eliminând steagul rus din dreptul descrierii contului său de Instagram, lucru pentru care a fost aspru criticat de compatrioți. 

„Absolut nimeni care flutură steagul Rusiei nu ar trebui primit,” a spus Nigel Huddleston, lăsând de înțeles că se va opune intențiilor rușilor și belarușilor de a juca la Wimbledon în acest an. „Avem nevoie de dovezi prin care să ne asigurăm că nu sunt susținători ai lui Vladimir Putin. Când vine vorba de indivizi, problema devine puțin mai complexă,” a adăugat Ministrul Sportului în Marea Britanie, notează Sky Sports

Până la Wimbledon, Daniil Medvedev va rata sezonul de zgură, inclusiv turneul de la Roland Garros, din cauza unei hernii de disc. 

„Mă confrunt de câteva luni cu o uşoară hernie. Împreună cu echipa mea, am decis să rezolvăm această problemă printr-o mică intervenţie. Probabil că voi fi absent o lună sau două şi voi munci din greu pentru a reveni în curând pe teren", a scris Medvedev pe Twitter.

Daniil Medvedev are un titlu de mare șlem în palmares, cucerit la US Open, în 2021. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!