Atuurile Soranei Cîrstea împotriva Simonei Halep: ce o recomandă să devină „prima rachetă” a României și cum poate câștiga meciul

Simona Halep Sorana Cirstea live simona halep sorana cirstea Simona Halep Sorana Cirstea Indian Wells Tenis WTA Romania Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 15 Martie 2022, 16:30
Data actualizarii: Marti 15 Martie 2022, 16:37

La 31 de ani, Sorana Cîrstea joacă cel mai bun tenis al carierei și are numeroase motive să creadă în victorie, împotriva Simonei Halep. 

Sorana Cîrstea (31 de ani, 27 WTA) abordează optimea de finală a turneului WTA 1000 de la Indian Wells din postura de jucătoare nefavorită. 

Număr 27 WTA, jucătoarea cu 2 titluri WTA în palmares pornește cu șansa a doua împotriva dublei campioane de Grand Slam, Simona Halep, dar are de partea sa o serie de argumente care o recomandă pentru o victorie în această seară, inclusiv istoricul favorabil al întâlnirilor directe (2-1). 

Punctele forte ale Soranei Cîrstea, în duelul cu Simona Halep

1. Serviciul superior

Simona Halep (30 de ani, 26 WTA) a făcut progrese notabile în ce privește propria servă, în ultimele două sezoane, dar acest lucru nu îi conferă superioritate în raportul serviciilor. 

Mai înaltă cu 9 centimetri decât Simona Halep (1,68 metri), Sorana Cîrstea (1,77 metri) poate genera viteze mai mari cu primul serviciu, iar fiecare kilometru la oră în plus poate știrbi suplimentar abilitățile extraordinare de retur ale Simonei Halep. 

2. Forehand-ul necruțător

Dacă Simona Halep e o jucătoare cu stil de joc variat, care preferă de regulă o abordare defensivă, acest lucru s-ar putea să favorizeze planul de joc al Soranei Cîrstea.

Atât timp cât jucătoarea din Târgoviște nu va opta pentru o schimbare radicală de tactică, Simona Halep va avea de înfruntat o serie de atacuri năprasnice din partea Soranei Cîrstea și își va dori să îi evite reverul, cu care Sorana Cîrstea lovește direct câștigător în ritm de rutină. 

3. Motivația suplimentară

O optime de finală într-o competiție de calibru WTA 1000 oferă suficientă motivație pentru ambele jucătoare. €72,279 este suma care îi va fi adaugată învingătoarei în cecul acordat de organizatori, la finele turneului, dar dincolo de bani, Sorana Cîrstea o poate depăși pe Simona Halep în clasamentul WTA. 

La doar 57 de puncte în spatele Simonei Halep, Sorana Cîrstea poate încheia o perioadă de 9 ani în care Simona Halep a ocupat confortabil și cu autoritate poziția de „primă rachetă” a tenisului românesc în WTA. 

De ce ar merita Sorana Cîrstea să devină jucătoarea din România cu cel mai bun clasament în circuitul WTA

Începând cu sezonul 2021, rezultatele Soranei Cîrstea s-au schimbat dramatic în bine. După 13 ani, când cucerea titlul WTA 250 la Tashkent - primul al carierei, Sorana Cîrstea a câștigat un nou trofeu în circuitul de elită al tenisului feminin.

Cîrstea nu a câștigat orice turneu, ci întrecerea WTA 500 de la Istanbul, după o finală cu Elise Mertens și a mai bifat o altă finală de turneu WTA, la Strasbourg. 

Rezultatele meciurilor dintre Simona Halep și Sorana Cîrstea (1-2)

  • 2008, București 50k: 3-6, 6-3, 6-1 pentru Sorana Cîrstea
  • 2010, Marbella: 6-4, 7-6(4) pentru Simona Halep 
  • 2010, Cincinnati: 6-2, 6-4 pentru Sorana Cîrstea

A fost singurul sezon al carierei în care Sorana Cîrstea a bifat două finale de turneu WTA la simplu, încheind anul cu un palmares pozitiv, 24 victorii și 18 înfrângeri. 

În 2022, procentajul victoriilor este momentan mai ridicat - 11 succese, 6 eșecuri - Sorana Cîrstea bifând o prezență rarisimă în săptămâna a doua de concurs la Australian Open. 

Deși jocul nu a suferit schimbări majore, lupta dusă pe plan psihic pare să fie controlată mult mai bine de Sorana Cîrstea în timpul meciurilor, începând din 2021, iar acest aspect nu doar setează un exemplu pentru jucătoarele mai tinere, precum Gabriela Ruse ori Jaqueline Cristian, dar și poate intimida oponentele. 

Sorana Cîrstea, singura jucătoare din România care a învins-o pe Simona Halep în WTA

„E prima dată când se pune această problemă, a posturii de cea mai bună jucătoare din România, un titlu pe care Simona l-a deținut pe bună dreptate din 2013,” spune Dragoș Suciu, prefațând această partidă, notează GSP.

„E clar că pentru a se ajunge la un asemenea moment a fost nevoie ca Sorana să joace, probabil, cel mai bun tenis din carieră și nu din acest sezon, ci de vreun an și jumătate, și ca Simona să aibă rezultate ceva mai modeste, mai fluctuante, dând impresia că din punct de vedere sportiv nu s-a refăcut după acea accidentare suferită anul trecut la Roma,” a adăugat Dragoș Suciu, fost tenismen și actualmente comentator TV. 

„Cred că e pentru prima oară după mult timp când Halep nu pornește mare favorită, ci doar favorită în fața unei compatrioate. Sorana e pe un val de încredere după rezultatele bune din acest an,” spune Cristian Mândru.

„Simona, în schimb, traversează o perioadă de tranziție, de căutări ale jocului ei și am văzut-o având probleme, negăsind soluții și chiar pierzând la jucătoare cu stilul Soranei, care lovesc mingea tare și domină jocul din spatele terenului”, a completat Cristi Mândru, experimentat comentator TV pentru TVR, Eurosport și Digi Sport. 

Simona Halep vs. Sorana Cîrstea se joacă marți-seara, de la ora 20:00 și va fi transmis live text pe www.sport.ro. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!