Un român, condamnat în Anglia, după ce fusese prins cu bancnote false în valoare de peste un milion de lire sterline!

bani falsi cetatean roman condamnare inchisoare falsificare lire sterline Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 24 Decembrie 2021, 11:15
Data actualizarii: Vineri 24 Decembrie 2021, 11:25

Banii contrafăcuți erau de o înaltă calitate și a fost nevoie ca specialiștii Bank of England să confirme falsul. 

Ofițerii din cadrul Specialist, Organised & Economic Crime Command al London Metropolitan Police au realizat un raid în apartamentul lui Emil Bogdan Savastru, situat în Bow, un cartier din estul capitalei Marii Britanii, în ianuarie 2020.

Românul se pregătea să fugă în Japonia și a fost arestat pe aeroport

Aceștia au descoperit mai multe valize pline cu bancnote de 50 și 200 de lire sterline, în total peste 1 milion de lire sterline, care au fost trimise către Bank of England, unde specialiștii au confirmat că sunt false. În aceeași zi, după ce au găsit mai multe documente pe numele său în apartament, românul de 31 de ani a fost arestat pe Aeroportul Heatrow, unde urma să se urce într-o cursă către Japonia.

Savastru a refuzat să ofere informații despre cum au ajuns bancnotele în posesia sa, de ce le deținea, care erau planurile cu imensa sumă de bani și dacă au existat complici. Săptămâna aceasta, un juriu al Isleworth Crown Court l-a găsit vinovat de posesia sau controlul unor bancnote contrafăcute (custody or control of a counterfeit note) și riscă până la 10 ani de închisoare. Cuantumul pedepsei se va anunța pe 10 februarie.   

Bancnotele de 20 de lire sterline, cele mai contrafăcute din Marea Britanie

Bancnotele găsite în locuița cetățeanului român au atras atenția datorită valorii lor mari. Dar Marea Britanie a fost lovită în ultimul an de un val de falsificatori de bani, cei mai mulți punând în circulație bancnote de 20 de lire sterline, unele fiind de o calitate atât de ridicată, încât doar testele cu aparate cu lumină ultravioletă sau specialiștii le puteau detecta și scoate din circulație.

Noile bancnote de 20 de lire sterline, confecționate din polimer, spre deosebire de cele anterioare din hârtie, au intrat în circulație în februarie 2020. Ele sunt cele mai tranzacționate, în acest moment găsindu-se în piață peste două miliarde de astfel de bancnote.

Sursa foto - Met Police  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!