A jucat în Serie A și a fost torturat în închisoare! Fiul lui Gaddafi a fost eliberat după 7 ani de detenție

muammar gaddafi eliberat din inchisoare Razboiul Civil Libian saadi gaddafi Serie A Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 07 Septembrie 2021, 11:34
Data actualizarii: Marti 07 Septembrie 2021, 14:13

Saadi (48 ani), fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a fost eliberat din închisoare. 

În septembrie 2011, după izbucnirea Primului Război Civil Libian, Saadi a fugit în Niger, de unde a avut încercări nereușite să fie transportat în Mexic, Barbados sau Venezuela. În martie 2014, a fost extrădat în Libia, a fost condamnat rapid, fiind acuzat de crime comise împotriva protestatarilor, în 2011, și de uciderea antrenorului de fotbal libian Bashir Al Rayani, în 2005, de ultima acuzație fiind exonerat la apel, în 2018.

Gaddafi a fost închis în infama închisoare Al Hadba din Tripoli, în ultimii 7 ani. În media au apărut mai multe filmări în care un bărbat cu înfățișarea sa era toturat și umilit de gardieni, iar avocații săi au acuzat că nu i se acorda îngrijirile medicale de care avea nevoie. El a fost eliberat pe 5 septembrie 2021 și a plecat la Istanbul cu un avion privat, conform surselor Reuters. 

Un fotbalist mediocru, un personaj controversat

Saadi Gaddafi a jucat ca atacant la Al Ahly Tripoli (2000-2001) și Al Ittihad Tripoli (2001-2003). A fost aproape să joace cu Birkirkara FC (Malta) în preliminariile Champions League, a evoluat câte un meci pentru Perugia (2003-2004) și Udinese (2005-2006) în Serie A și a mai fost legitimat la Sampdoria (2006-2007), fără să debuteze în partide oficiale. Are 18 meciuri și 2 goluri pentru naționala Libiei. În perioada petrecută în Italia l-a angajat pe Diego Maradona pe postul de consultant sportiv personal și pe atletul Ben Johnson ca preparator fizic dedicat. 

Prin intermediul puternicei companii petroliere Tamoil, familia Gaddafi s-a implicat în finanțarea mai multor cluburi de fotbal din Italia, la un moment dat deținând 7% din acțiunile lui Juventus Torino. Un fotbalist de o valoare modestă, Saadi a născut numeroase controverse în Italia, unde legitimarea sa a fost aspru criticată de presă și fani, a fost descoperit dopat cu nandrolon, în perioada petrecută la Perugia, a lăsat o dâră de facturi neplătite pentru lunile petrecute în hotelurile de lux din Peninsulă și a fost în centrul mai multor dezvăluiri ale paparazzilor, tatăl său ordonându-i să se însoare cu fiica generalului Khweildi Al Hmeidi, după ce a ajuns la urechile sale că organiza săptămânal orgii bisexuale cu femei și bărbați. 

A fost acuzat că a ordonat torturarea și asasinarea unui antrenor de fotbal

Saadi fost căpitanul naționalei Libiei, între 2000 și 2006, în același timp în care ocupa funcția de președinte al Federației Libiene de Fotbal. Pe timpul dictaturii tatălui său, exista o lege în Libia care interzicea pronunțarea numelor jucătorilor pe stadion, în afară de cel al fiului lui Gaddafi. Coechipierii și adversarii erau numiți de crainic și de comentatori doar cu numele echipei și numarul de pe tricou.

Acesta a mai fost acuzat că ar fi ordonat, în decembrie 2005, torturarea și asasinarea în închisoare a lui Basheer Al Rryani, fost atacant al naționalei Libiei (1975-1983) și antrenor, care ar fi contestat simulacrul desfășurat pentru a-l mulțumi pe Gaddafi junior. Acesta i-ar fi spus în față lui Saadi că familia sa a instaurat o dictatură sângeroasă în țară și că regimul lor este unul corupt și nesustenabil, fiind bătut a doua zi de persoane necunoscute și lăsat să zacă în fața casei, apoi fiind arestat și omorât. 

Ce s-a ales de familia lui Muammar Gaddafi

Primul Război Civil Libian a început, în februarie 2011, cu lupte de stradă între forțele guvernamentale ale colonelului Muammar Gaddafi și grupări rebele, care au primit ulterior sprijinul altor țări, al ONU și al NATO. Pe 20 octombrie 2011, dictatorul libian a fost capturat într-un canal din orașul Sirte de forțele Consiliul Național de Tranziție, fiind bătut crunt de soldați și sodomizat cu o baionetă, înainte să fie împușcat mortal. Fiul său, Mutassim, a murit în același loc ca Gaddafi. 

Soția sa, Safiya Farkash, fiica Ayesha și fiul Muhammad au primit refugiu umanitar în Algeria. Fiul Saif Al Islam a fost capturat, la o lună după moartea tatălui său, și a primi domiciliu forțat în orașul Zintan, apoi s-a refugiat în Tunisia, dar vrea să candideze la alegerile prezidențiale din decembrie 2021. Un alt fiu, Hannibal, a fost răpit de un grup armat și ținut cu forța în Liban, în timp ce familia sa s-a refugiat în Siria. Fii Saif Al Arab și Khamis au fost uciși în bombardamente ale forțelor NATO, deși există voci care pun la îndoială acest lucru și cred că și-au înscenat moartea și se ascund în alte țări.     

Care este acum situația în Libia

După răsturnarea de la conducerea Libiei a familiei Gaddafi, au apărut mai mulți poli de putere, iar al Doilea Război Civil Libian a izbucnit, în mai 2014.

Cele patru forțe care s-au înfruntat au fost Consiliul Deputaților (sprijiniți de forțele armate ale mareșalului Khalifa Haftar, Egipt, Siria, Sudan, UAE și mercenarii ruși Wagner Group), Guvernul de Uniune Națională (sprijiniți de Turcia, Italia, Qatar, ONU, SUA, Marea Britanie, rebelii din Siria), Guvernul de Salvare Națională (forțe rebele dizolvate în 2017), milițiile islamiste și jihadiste Shura din Benghazi (retrase din conflict în 2017) și Statul Islamic (grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată Al Qaida).

După lupte sângeroase, distrugeri de peste 100 de miliarde de dolari, zeci de mii de morți și milioane de refugiați, pe 23 octombrie 2020 s-a hotărât încetarea focului, expulzarea luptătorilor străini în decurs de trei luni și organizarea alegerilor generale pentru data de 24 decembrie 2021.  

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!