Emisiunea Poveștile Sport.ro Kelvin Kiptum maraton Record mondial maraton Atletism

VIDEO EXCLUSIV Opinia lui Vali Tomescu despre încălțămintea cu care s-a doborât recordul mondial la maraton

Expert în maraton și în știința sportului, Vali Tomescu crede că pantofii Nike Alphafly 3 au avut un aport mare în performanța kenyanului Kelvin Kiptum, de la Chicago. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 02 Noiembrie 2023, 10:19
Data actualizarii: Joi 02 Noiembrie 2023, 16:28

Kelvin Kiptum a corectat, la Chicago, recordul mondial pentru cea mai rapidă cursă de maraton încheiată vreodată. Kenyanul l-a depășit pe Eliud Kipchoge și a câștigat competiția din Illinois în 2 ore și 35 de secunde. 

În SUA, Kiptum a purtat o pereche de pantofi-prototip, Nike Dev 163, care va fi vândută sub numele de Nike Alphafly 3, în următoarea perioadă pentru suma de 500 de dolari.

Kelvin Kiptum a terminat maratonul în 2 ore și 35 de secunde, purtând Nike Dev 163

Expert în știința sportului și fost antrenor al Constantinei Diță - cea mai în vârstă câștigătoare a probei feminine de maraton, din cadrul Jocurilor Olimpice -, Vali Tomescu a explicat în emisiunea Poveștile Sport.ro de ce există riscul ca acești pantofi să fie interziși la următoarele întreceri de maraton. 

„Invită la alte recorduri.”

„Cred că pantofii au un aport mare în timpul obținut de acest sportiv. Invită la alte recorduri, este foarte clar.

Faptul că, totuși, în cursa de maraton s-a ajuns sub două ore, tehnologia și echipamentele vor ajuta în a îmbunătăți acești timpi, până la un anumit punct.

Pantofii vor fi cu siguranță verificați în laborator, iar dacă există un mare avantaj, nu cred că o să le dea voie să alerge în continuare cu aceștia,” a declarat Vali Tomescu, despre pantofii care au făcut înconjurul lumii alergării. 

Vali Tomescu a fost antrenor pentru lotul olimpic al României, antrenor NCAA Division 1 la Universitatea Lafayette din Louisiana și fost antrenor al lotului Chinei de maraton. 

Vali Tomescu e din 2018 directorul Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS) din Izvorani, laborator care deservește loturilor olimpice de la nivel de juniori până la loturile olimpice - sporturi de vară și de iarnă. Următoarea competiție pentru care încearcă să aducă suport științific Vali Tomescu și colegii săi de la COTAS (Mihai Vigariu, Alexandru Bacșiș) o reprezintă Jocurile Olimpice de Iarnă de Tineret de la Gangwon 2024 (ianuarie - februarie). 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!