EXCLUSIV Clujeanul Andres Sfait, deasupra tuturor la debutul în Serie A la 19 ani! Singurul antrenor sau jucător român care l-a felicitat

Andres Sfait Salernitana Serie A Stranieri
Cătălin Parfene
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2024, 09:12
Data actualizarii: Miercuri 08 Mai 2024, 17:57

Tânărul mijlocaș ofensiv din Cluj-Napoca a evoluat curajos în meciul Salernitana - Atalanta 1-2 de luni seara.

Andres Sfait, mijlocașul român de 19 ani de la Salernitana, a debutat luni seara în Serie A, evoluând în ultimul sfert de oră al întâlnirii cu Atalanta, 1-2 în etapa a 35-a din campionatul italian.

Dacă presa centrală din Peninsulă nu l-a notat, considerând insuficient timpul de joc, publicația locală Salernitana News, mult mai meticuloasă, i-a dat 6, a doua cea mai mare notă din echipă după 6,5 pentru marcatorul Loum Tchaouna: ”A debutat în Serie A după ce a strâns două prezențe în Coppa Italia. A încercat să nu dezamăgească și a reușit”.

Interviul Sport.ro cu Andres Sfait: ”Când am ieșit la încălzire, mi-am zis: <<Andres, asta e șansa ta>>”! 

Andres, felicitări pentru debut! Cum este să joci în Serie A la 19 ani?

Mulțumesc! Nu pot să descriu în cuvinte, mi s-a îndeplinit un vis... Când am ieșit la încălzire, mi-am zis: ”Andres, asta e șansa ta”, abia așteptam să-mi spună antrenorii numele, să mă cheme să intru pe teren.

N-am atins mingea de foarte multe ori, dar am jucat mereu la siguranță, evoluam totuși cu Atalanta (n.r. - locul 5 în Serie A), și acum abia aștept meciul din etapa viitoare, cu Juventus.

În afară de familie și de cei apropiați, cine te-a mai felicitat din țară - antrenori, jucători? Pentru că sunt din ce în ce mai puțini români în campionatele puternice ale Europei...

Aici, toți coechipierii de la Salernitana m-au felicitat pentru debut. Iar din țară am primit un mesaj de la Claudiu Micovschi (n.r. - fotbalistul împrumutat de Rapid la UTA Arad).

Salernitana este deja retrogradată, citeam în presa locală din Salerno un articol în care erai văzut drept unul dintre pilonii reconstrucției din sezonul viitor. Care este atmosfera de la echipă?

Da, atmosfera nu este așa cum ar trebui să fie, din păcate, cu echipa deja retrogradată. Însă pe mine nu mă interesează, pentru mine ar fi top să joc meci de meci în Serie B la 19-20 de ani. Până atunci mai avem meciurile din acest campionat, iar contractul meu cu clubul este până în 2027.

Ce s-a întâmplat cu Salernitana? Sezonul trecut efectiv a strălucit în a doua parte, acum însă a fost dezastru!

Sincer, nici eu nu știu ce s-a schimbat. Nici meciurile de pregătire nu au fost ce trebuie, apoi de la partida din campionat cu AS Roma s-a rupt totul, antrenorii au tot fost și ei schimbați...

Apropo de antrenori, ai ajuns deja la patru în acest sezon. Cum e mai bine, să fii pregătit de fotbaliști de top, campioni mondiali sau câștigători de Champions League, sau de tehnicieni cu experiență, hârșâiți prin ligile inferioare?

Pentru mine, Paulo Sousa a fost cel mai bun antrenor. De la Pippo Inzaghi, la fel, am avut multe de învățat, mai ales pe faza ofensivă. Acum i-am mulțumit lui Mister (n.r. - Stefano Colantuano, actualul antrenor) pentru șansa oferită. Toți antrenorii de la echipă m-au plăcut, m-au apreciat, cu toții sunt niște profesioniști și niște tehnicieni buni.

Cât de mare este diferența între Serie B și Serie A?

Nu vă mint, nu este nicio diferență. Mă uitam și la Parma lui Man și Mihăilă, care a promovat, pur și simplu este ”oau”!

Încă trei întrebări și ai scăpat!

(râde) Sigur.

Dintre toți fotbaliștii români din Italia, cu cine ai avut prilejul să discuți mai mult la meciuri?

Doar cu Răzvan Marin, care mi-a dat apoi la final și tricoul. Un băiat extraordinar!

Cine este cel mai bun fotbalist din Serie A? Să nu-mi spui Lautaro Martinez!

Calhanoglu, clar, și trebuie să fie și Lautaro acolo! Când am avut meci cu Inter, a intrat prin minutul 70 și ne-a dat patru goluri, ne-a băgat mortul în casă, cum se spune pe românește. Ce instinct de killer și cum se demarcă, să-l vezi pe viu... Credeam că visez!

Ești din Cluj-Napoca, care este echipa ta favorită?

U Cluj! Eram fanatic, când eram mic mergeam și la stadion. Apoi am început să țin și cu FCSB după rezultatele din cupele europene.

* Numele corect al fotbalistului român este Sfait, nu Șfaiț, adică exact așa cum este cunoscut în Austria și Italia, țările în care a jucat Andres.

Citește și celelalte materiale exclusive Sport.ro despre Andres Sfait

17 iulie 2022 Juniorul român care a pus-o la punct pe deținătoarea Cupei Spaniei! ”Toate atacurile au venit de pe partea lui”

16 mai 2023 Clubul din Serie A cu trei fotbaliști români la prima echipă: niciunul dintre ei nu contează pentru naționala României! ”Am mai făcut un pas spre visul meu”

11 iulie 2023 ”Bijuterie”! Cei trei fotbaliști români care nu contează pentru echipa noastră națională au început pregătirea cu echipa din Serie A

22 iulie 2023 Andres Sfait, românul de 18 ani din Serie A, MVP în primul meci jucat de Salernitana în această vară: ”Tu poți să faci magie!”

14 august 2023 Românul din Serie A ocolit inexplicabil de FRF a debutat oficial la Salernitana! Andres Sfait a jucat ”con grande personalità”

20 august 2023 După lunga așteptare, iată prima convocare! Trei fotbaliști prezentați în exclusivitate de Sport.ro au fost, în sfârșit, chemați la echipa națională

5 ianuarie 2024 Românul Andres Sfait, lăudat de italieni pentru prestația din Juventus - Salernitana! ”Inima i-a bătut tare, a dat tot ce a avut mai bun”

Foto: Imago, arhivă personală

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!