O fetiță a fost dusă de președintele țării la școală! De ce a recurs politicianul la acest gest

Stevo Pendarovski bullying macedonia de nord scoala sindrom down Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 11 Februarie 2022, 13:21
Data actualizarii: Vineri 11 Februarie 2022, 13:31

Eleva fusese supusă bullying-ului de către colegi ei și părinții acestora. 

După ce o fetiță de 11 ani cu Sindromul Down a fost supusă bullying-ului de colegii de clasă, Stevo Pendarovski, președintele Macedoniei de Nord, a vizitat familia acesteia și a însoțit-o la școală.

Embla Ademi nu era dorită într-o școală din Gostivar

Politicianul a încercat să tragă un puternic semnal de alarmă pentru elevii și părinții care nu doreau ca Embla Ademi să continue să învețe în aceeași clasă și școală din Gostivar, oraș aflat la 65km de capitala Skopje, ci să fie trimisă într-o unitate de învățământ pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. 

"Cu toții suntem egali în această societate. Am venit să-mi ofer sprijinul și să conștientizez că incluziunea este un principiu de bază în mandatul meu. Toți copiii au nevoie de protecție în societatea noastră, în special cei care au o dezvoltare atipică și necesită o perioadă mai lungă de adaptare. Stau alături de familia Ademi în această chestiune și salut implicarea rapidă și energică a Comisiei pentru Protecția împotriva Discriminării, care a deschis o precedură în acest caz. 

Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Este obligația noastră ca stat și ca indivizi să le oferim copiilor un mediu sănătos și stabil, în care să se dezvolte și să-i învățăm ce e empatia. Trebuie să fim solidari și să învățăm cum să ajutăm copiii precum Embla", a declarat Pendarovski. 

Președintele, fost profesor, dintr-o familie de dascăli și căsătorit cu o profesoară universitară

Pendarovski a devenit al cincilea președinte al Macedoniei de Nord, după alegerile din mai 2019, când a candidat ca reprezentant al alianței Uniunii Social Democrate din Macedonia - Uniunea Democrată pentru Integrare. Părinții săi sunt profesori de meserie, iar el a absolvit Facultatea de Drept a Universității Sf. Chiril și Metodiu din Skopje. 

Este căsătorit cu Elizabeta Gjorgievska, medic stomatolog și profesoară la Facultatea de Medicină Dentară din Skopje, iar el a fost consilier pe probleme de securitate și relații internaționale al mai multor președinți macedoneni și a fost profesor la University American College din capitala Macedoniei de Nord.

În februarie 2004, se afla la Dublin, unde depunea oficial candidatura țării sale pentru intrarea în UE, când avionul în care se aflau președintele Boris Trajkovski și opt alte persoane, inclusiv miniștri și consilieri prezidențiali, s-a prăbușit în Bosnia și Herțegovina, în drum spre o conferință de afaceri la Mostar, la care Pendarovski trebuia inițial să ia parte. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!