OPINIE | Trei meciuri pe final de sezon, probleme pe linie: isteria lui Petrescu, dezintegrarea Argeșului, burnout-ul lui Rednic 

opinie gabriel chirea cristian gentea Dan Petrescu Gica Hagi Mircea Rednic Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 30 Mai 2023, 13:07
Data actualizarii: Sambata 03 Iunie 2023, 23:39
De la proteste lui Petrescu și pata pe titlul lui Hagi, la strategia falimentară a primarului-microbist al Piteștiului și sfărâmarea mitului că Rednic e salvatore della patria.  

Pete negre pe blazoanele lui Petrescu și Hagi, după scandalul făcut de "Bursucul" turbat în ultima etapă

Câștigarea titlului de către FCV Farul a fost un eveniment important la Constanța, unde "fariștii" s-au bucurat pentru prima dată de o asemenea performanță, deoarece precedentul trofeu a fost cucerit sub titulatura "FC Viitorul". Lăudat pe merit din toate părțile, pentru promovarea de tineri jucători și pentru revitalizarea unor fotbaliști considerați "terminați" de alte cluburi, Gică Hagi a primit o lovitură gravă de imagine chiar de la un bun prieten și un fost coleg din "Generația de Aur".  

În ultima etapă a play-off-ului Superligii, Farul a învins pe CFR Cluj, chiar în Gruia, 2-1, într-un moment în care clujenii aveau nevoie neapărat să învingă, pentru a prinde barajul cu FCU Craiova pentru Conference League. Highlight-ul meciului a fost după fluierul final, când Dan Petrescu a avut o criză de nervi la adresa jucătorilor constănțeni și a lui Hagi, în ceea ce a părut un reproș pentru rezultatul meciului. Nu știu despre ce a fost toată tevatura, dar nu pot să neg că episodul m-a făcut să mă gândesc, în primul rând, la un "blat" nereușit, pentru că altfel nu înțeleg ieșirea isterică a lui Petrescu, cu înjurături grave, mai ales la adresa prietenului Hagi

Ciudată a fost și reacția antrenorului campioanei, care a ieșit de pe teren cu capul plecat și îngândurat, deși echipa sa terminase sezonul dând dovadă de fair-play, în sensul că respectase competiția până la ultima secundă. Mi s-a părut foarte dubios modul în care Louis Munteanu s-a bucurat la goluri, cu o mina îngrijorată și mesaje către coechipieri cu palma pusă peste gură. Episodul de la Cluj aruncă o umbră anormală și asupra celorlalte rezultate din acest sezon între cele două echipe, asupra victoriilor Farului (3-1, Cluj, 28 august 2022, sezon regulat / 1-0, Ovidiu, 22 aprilie, play-off) și scorul de forfait în favoarea clujenilor (3-0, Ovidiu, 23 ianuarie, sezon regulat). 

De asemenea, evenimentul neașteptat de la Cluj, aruncă o lumină negativă asupra modului în care Dan Petrescu înțelege meseria de antrenor, din cauză că visează să antreneze în Premier League, dar a ajuns la proferarea de insulte sau calomnii într-un meci în care echipa adversă și-a apărat corect șansele. Ieșirea "Bursucului" aduce și o urmă mică de îndoială asupra titlurilor cucerite de clujeni timp de cinci sezoane consecutive și a modului în care ele au ajuns în vitrina clubului. 

Primarule din Pitești, grande allenatore nu mai ești!

Cristian Gentea (PSD) a câștigat postul de primar al Piteștiului, în 2020, cu doar 34,82% din voturile alegătorilor cu drept de vot. Practic, cu o prezență la vot de doar 34,19% (48.917 de persoane din 143.051), actualul primar a ocupat funcția cu acordul a aproximativ 11,65% (16.660) din populația orașului, adică o masă de alegători care ar putea intra cu ușurință pe Stadionul "Nicolae Dobrin" (date prezenta.roaep.ro). Cu o susținere atât de subțire, politicianul își permite cam multe extravaganțe. Dincolo de reușitele profesionale ca edil, pe care doar locuitorii orașului le pot aprecia la adevărata valoare, primarul piteștean a devenit cunoscut la nivel național pentru implicarea activă în viața echipei de fotbal, apărând fotografiat în echipament cu însemnele clubului, în biroul său, la prezentarea jucătorilor care au semnat contractele. 

După ce CFC Argeș a ajuns în semifinalele Cupei României și în play-off-ul Ligii 1, în sezonul 2021-2022, haosul s-a dezlănțuit la club, care i-a pus pe liber de Andrei Prepeliță (antrenor) și pe Ion Vlădoiu (manager sportiv). S-a strâns un contingent de 16 jucători străini, selectați, probabil, pe criterii de exotism, iar rezultatele sportive au degenerat, așa că echipa a terminat pe locul 14 în Superligă și a fost umilită de Dinamo (1-6), în turul barajului de promovare / menținere în divizie. Să pierzi de o asemenea manieră în fața unei echipe care era în pragul desființării, în urmă cu un an, are interzis la transferuri și are jumătate din lot formată din juniori crescuți de club, e o pată neagră pe "cariera" de antrenor / manager sportiv / finanțator a primarului Gentea.      

"Sunt devastat, sunt șocat! Renunț la echipă", spune acum edilul. Cum să renunți dumneata la echipă, domnule primar? Pentru că nu ai adus bani de acasă, nu e echipa ta personală, ci a urmașilor din teren ai lui Radu, Dobrin, Cârstea, Cristian și Barbu și a fanilor argeșeni! Și-o fi construit averea Gigi Becali pe camioane de blugi, schimburi de terenuri litigioase și alte lucruri mai puțin ortodoxe, dar măcar bagă bani în FCSB direct din conturile sale. Cei care vor să-l imite pe latifundiar, dar cu fonduri publice, încep să fie din ce în ce mai dizgrațioși, mai ales că încearcă și niște aere de Mecena fotbalistici. 

Domnule Gentea, mai bine apleacă-te energic pe reabilitări termice și renovări de școli, străzi și locuri de joacă și lasă pe cine se pricepe să se ocupe de echipă. Poate așa mai promovează și vreun junior al Piteștiului, care a fost zeci de ani unul dintre bazinele de talente ale țării, și recurge cu moderație la "mercenari" din Martinica, Guinea-Bissau, Congo sau Madagascar, care nu știu unde e Piteștiul pe hartă, dar să mai și încerce vreo legătură afectivă cu "alb-violeții".  

Rednic, aproape de a doua retrogradare consecutivă

Mircea Rednic (61 de ani) încă mai trăiește profesional din titlurile cucerite cu Rapid (2002-2003) și Dinamo (2006-2007) și din aura dată de mandatele la Standard Liege, Gent și Mouscron, dar "grăsimea" s-a cam topit, după ce a pus umărul serios la prima retrogradare din istoria "câinilor", în sezonul trecut. Pe banca lui Dinamo, a înregistrat o singură victorie, trei remize și opt eșecuri, lăsând echipa pe penultima poziție în Liga 1, loc direct retrogradabil, și a făcut mai puține puncte per meci decât Bonetti cu juniorii, în primele etape. 

Acum, UTA Arad, echipă care are un lot cam de play-off, cu Paul Anton, Desley Ubbink, Andrei Chindriș, Philip Otele, Claudiu Keșeru, Marko Vukcevic, Roger, Romario Benzar, Florin Iacob, Rareș Pop sau Virgiliu Postolachi, a ajuns la barajul de promovare / menținere în Superligă. Aici, echipa nu a reușit să învingă locul cinci din Liga 2 din sezonul trecut, FC Buzău, care a mai și dominat partida de pe stadionul din Parcul Crâng! Prestația mediocră în fața unei echipe din eșalonul inferior, vine după pierderea semifinalei cu "U" Cluj, în Cupa României, unde Laszlo Balint o lăsase, după victoria cu Craiova. 

După 27 de echipe în CV, lui Rednic îi va fi greu să mai convingă pe cineva că este "The Special One", în condițiile în care fotbalul a evoluat, chiar și în România, și nu mai poți să dai vina mereu pe jucători și să convingi conducerile să-ți aducă 12 jucători noi în fiecare pauză competițională, apoi să spui că 10 sunt slabi și îți trebuie alții. La fel ca în cazul lui Marius Lăcătuș, care s-a sinucis profesional după ce a ratat două promovări din Liga 4 cu CSA Steaua, și orizontul în antrenorat al lui Mircea Rednic se îngustează rapid, după retrogradarea lui Dinamo, în sezonul trecut, și după parcursul submediocru cu UTA, în stagiunea actuală.  

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

Foto - UTA Arad (FB), Primăria Municipiului Pitești (FB), Farul Constanța (FB)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!