OPINIE | Greul abia începe pentru Farul. Hagi zice că se pregătește de Champions League, dar Conference ar fi o performanță uriașă

opinie gabriel chirea campioana romaniei 2023 Farul Constanta Gica Hagi preliminarii Champions League Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 22 Mai 2023, 16:20
Data actualizarii: Sambata 03 Iunie 2023, 23:54

Stilul de joc ofensiv, care i-a adus Farului titlul în anchilozatul fotbal românesc, îi poate fi cel mai mare dușman în cupele europene. 

Farul a condus clasamentul Superligii aproape tot campionatul și era să piardă titlul pe final, ieșind învingătoare dintr-un duel disperat al pistolarilor la Ovidiu. A fost o echipă mai constantă decât FCSB, nu neapărat mult mai bună, iar jucătorii au arătat că au foame de rezultate și de bani mai mare decât pseudo-vedetele lui Becali / Pintilii / Charalambous. E greu să mănânci jar pe teren, când ai salariu de 15.000 - 20.000 de euro pe lună, indiferent de rezultatele echipei tale, iar strategia trupei din Berceni s-a dovedit nepotrivită pentru al optulea an consecutiv. 

Gică Hagi a ieșit învingător din duelul patronilor - antrenori din Superligă

Gică Hagi a ieșit învingător din duelul patronilor - antrenori din Superligă, factotum care sunt finanțatori, președinți, antrenori, scouteri, manageri sportivi și directori de imagine. Victoria "Regelui", care deține totuși licența PRO, e o ușurare și pentru FRF, organizație ce nu mai trebuie să-și justifice eficacitatea cursurilor scumpe de formare profesională și impotența de a nu putea sancționa un club care are un antrenor-paravan și un patron care dictează schimbări prin intermediul telefonului. Acum nu mai trebuie să tremure, pentru că un agent imobiliar nu le-a dat, în final, cu carnetele de antrenori peste ceafă. 

Una peste alta, Farul a luat meritat titlul, dar adevăratul câștig îl reprezintă implantarea definitivă în echipa de seniori a unor tineri de mare perspectivă, precum Adrian Mazilu (17 ani), Andrei Borza (17 ani), Dan Sîrbu (20 de ani) și Constantin Grameni (20 de ani), pe lângă consacrații Louis Munteanu (20 de ani) și Enes Sali (17 ani), și promovarea lui Luca Banu (18 ani), Daniel Bîrzu (20 de ani), Ionuț Cojocaru (19 ani) sau Luca Andronache (19 ani), care își așteaptă rândul pe banda rulantă a talentelor descoperite și promovate de Hagi.   

Farul poate pierde cei mai buni atacanți din lot

După ce se va risipi aburul petrecerilor de bucurie, constănțenii vor trebui să se pună rapid pe treabă. Cel mai probabil, clubul îi va pierde pe Denis Alibec, care va deveni liber de contract și e momit cu oferte bune din străinătate, dar și pe Louis Munteanu, împrumutat de la Fiorentina, pe care "Viola" poate să-l trimită mai aproape de casă, prin Serie B. Farul va trebui să reconstruiască din temelii atacul, dacă va rămane fără titularii din avanposturi, marcatori ai 22 de goluri în acest sezon. 

După ce a spus că "trebuie să ne pregătim de Champions League acum" și că are nevoie de dublarea bugetului de salarii pentru a garanta succesul în Europa, Gică Hagi trebuie să mențină picioarele pe pământ și să aducă jucători liberi de contract, dispuși să vină pe salarii de nivel mediu și care să fi jucat în ultimul an. Adică să aducă jucători cunoscuți din Liga 1, precum Bogdan Rusu, Amine Benchaib (CS Mioveni), Cristian Neguț, Doru Popadiuc, Daniel Popa (Chindia), Arnold Garita (FC Argeș), Marko Vukcevic sau Paul Anton (UTA Arad), care vor rămâne liberi de contract în această vară. Cert e că schimbarea la nivelul lotului nu va fi una semnificativă.

În cupele europene, găsești rar portari care să iasă pe sub centrări și vedete căzute în automulțumire

Consecința va fi că Farul va juca în preliminariile Champions League cu aceeași echipă tânără și impetuoasă, dar stilul de joc ofensiv, care i-a adus titlul în anchilozatul fotbal românesc, îi poate fi cel mai mare dușman în cupele europene. Dovadă este recrutarea de "mercenari" și construirea de "tranșee" pe care o face CFR Cluj de trei-patru sezoane, doar ca să ajungă să aibă o brumă de rezultate la nivel european. 

Acolo găsești foarte rar echipe care să te lase să egalezi după ce ești condus cu 2-0, portari care să iasă pe sub centrări și vedete căzute în automulțumire. Hagi vrea fotbal ofensiv, echipa sa atacă mai bine decât de apără și jucătorii par motivați să își depășească condiția, dar "dublele" cu Gent (0-5 și 5-7), APOEL (1-4), RB Salzburg (1-7) și Vitesse Arnhem (3-5) sunt avertismente că ți se poate da cu fotbalul frumos în cap.

Galatasaray, Ferencvaros și Sheriff, posibili adversari în primul tur preliminar al Champions League

Așa cum scriam anul trecut, "lupta pentru titlul din Liga 1 reprezintă doar o furtună într-un pahar cu apă", atâta timp cât nu ne putem adapta la nivelul fotbalului european. Farul nu este cap de serie și ar putea da peste Galatasaray, Ferencvaros, Qarabag, Slovan Bratislava sau Sheriff Tiraspol, în chiar primul tur al preliminar al Champions League. Zalgirius Vilnius, Flora Tallinn sau Zrinjski Mostar par variante mai facile, dar să nu uităm rușinea pățită de CFR Cluj în fața lui Pyunik Erevan, vara trecută, în aceeași fază a competiției.

Gică Hagi, după două titluri surprinzătoare de campion în România, abia în preliminariile Champions League va arăta că poate duce clubul constănțean la nivelul următor și că e capabil să se ridice la ambiția declarației "vreau să mă bat cu cei mai buni din Europa". Felicitări Farului și lui Gică Hagi pentru un titlu muncit și meritat, dar așteptăm surprize la fel de plăcute și în cupele europene, acolo unde contează cel mai mult și sunt mult mai greu de înfăptuit. Poate că grupele Champions League par deocamdată greu accesibile, dar prezența în cele ale Conference League ar fi o performanță uriașă pentru constănțeni și o rampă de lansare pentru sezoanele viitoare.   

Text și foto - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!