Victor Piturca Gica Hagi Mircea Sandu Nationala Victor Pițurcă

Victor Pițurcă, despre cearta cu Gică Hagi din 1999: ”Cea mai mare greșeală a lui Mircea Sandu”

Victor Pițurcă a fost selecționerul României în trei rânduri, ultima oară în 2014, când a dus naționala la barajul de calificare la Cupa Mondiala din Brazilia.

Iosif Pintilie
Data publicarii: Sambata 20 Noiembrie 2021, 08:21
Data actualizarii: Sambata 20 Noiembrie 2021, 09:00

Fostul selecționer a povestit cum a ajuns să fie demis de pe banca naționalei din cauza unui conflict în vestiar. 

Atunci, România, cu Pițurcă selecționer, a reușit calificarea la EURO 2000. Hagi, care a jucat doar pe final în acea campanie de calificare, ar fi vrut să primească prima de calificare, dar Pițurcă nu a fost de acord, iscând un scandal la națională. 

Pițurcă vs Hagi, retro 1999

Mircea Sandu, președintele Federației Române de Fotbal, în acel moment, a fost pus în punctul de a alege între Hagi și Pițurcă, "regele" având câștig de cauză. 

"Cea mai importantă calificare a fost cea din 2008. Dar prima a fost cea mai dragă. Țineți minte că m-a schimbat Mircea Sandu că au fost niște lucruri între mine și Gică Hagi, iar el a mers pe mâna lui Hagi. 

N-a fost nimic deosebit, doar că Hagi s-a supărat din cauza unei declarații de-ale mele referitoare la prima de joc pe care urma să o primească fiecare jucător după acea calificare. 

El se retrăsese, n-a jucat câteva meciuri. În lot erau discuții, aripa mai tânără... Nu vreau să mai revin, dar eu am spus că Gică Hagi nu va primi întreaga sumă și el s-a supărat foarte tare încât nu mai dorea să vină... Eu nu-l consider pe Hagi vinovat, dar l-a determinat pe Mircea Sandu să mă schimbe. 

Sandu a stat o lună în discuții cu mine să merg să vorbesc cu Hagi și cu Popescu la Istanbul, dar eu n-am vrut să fac lucrul acesta. 

Nu e vorba de orgoliu de oltean, e vorba de a avea personalitate și de a fi antrenor pe mâna ta. Nu puteam să-mi permit, chiar fiind el Hagi! Dacă aș fi avut eu vreo vină, cu siguranță că aș fi vorbit cu el, dar să te legi de o chestie de genul ăsta... 

Vinovat a fost Mircea Sandu și nu i-am spus niciodată, dar aia a fost cea mai mare greșeală a lui! Că a privat echipa națională după ce-am plecat eu de vreo două calificări. El a făcut o greșeală, apoi mi-a recunoscut. Hagi și Popescu au mai jucat șase luni și s-au retras! 

A fost o răceală câtva timp, dar după aceea ne-am împăcat. Hagi mi-a fost coleg la Steaua când era un puști, l-am avut și jucător la echipa națională. A fost un jucător fantastic. Avea și el o vârstă, s-a simțit lezat, probabil... Dar a greșit făcând asta și s-a căit în timp, i-a părut rău”, a povestit Victor Pițurcă, pentru GSP.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!