OPINIE O dată din 9 încercări! Becali a avut nevoie de 9 ani ca să câștige campionatul în stil propriu

FCSB Florin Caramavrov Gigi Becali Superliga Romaniei Titlu Superliga
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 08 Aprilie 2024, 09:19
Data actualizarii: Luni 08 Aprilie 2024, 09:33

Caramavrov scrie despre sistemul atipic care a învins fotbalul organizat.

FCSB câștigă titlul în Liga 1 după 9 încercări consecutive, adică un procentaj de 11,1%. 9 ani în care Becali a cheltuit cei mai mulți bani dintre toți patronii din Liga 1 pe transferuri și salarii. În comparație, echipele cu cele mai mari bugete din marile campionate au luat 15 titluri la rând (Bayern), 5 din ultimele 6 (Manchester City), 9 din ultimele 11 (PSG).

Dacă privim strict anul acesta, normal că este un succes. Becali i-a bătut pe Șucu, Varga și Rotaru fără drept de apel, dar, dacă ne întoarcem în cei 9 ani despre care vorbeam, eșecul e usturător.

Deși a transferat cei mai buni jucători din campionatul intern, plus ceva „plombe” din străinătate, deși a plătit salarii de 25.000-30.000 de euro pe lună, deși a avut în spate mare parte din publicul Stelei de altădată, Becali s-a împiedicat de fiecare dată din cauza propriilor decizii și a modului bizar de a conduce echipa, cu antrenori marionete, cu umilirea jucătorilor, cu declarații aiuritoare, cu circul zilnic de la tv, cu lipsa de respect față de fani. 

Întrebat aseară la DigiSport despre oamenii care au venit în număr mare la meciul cu Universitatea Craiova (peste 30.000), Becali a evitat răspunsul, a vorbit doar despre transferurile viitoare. Nimic despre cei din tribune, niciun cuvânt de mulțumire. Nimic, nimic, nimic. Dovada cea mai clară că acești oameni care i-au adus și aseară vreo 300.000 de euro nu înseamnă nimic pentru el. 

În numele Stelei de altădată

Dar cei care au venit aseară pe Național Arena, și nu numai ei, se bucură pentru FCSB în numele Stelei de altădată, în amintirea performanțelor din cupele europene, a atmosferei care se crea pe Ghencea, chiar dacă echipa nu se mai numește Steaua, chiar dacă Becali a transformat-o într-o jucărie personală.

Așadar, dragi iubitori ai fotbalului, s-a demonstrat că se poate câștiga titlul și fără un antrenor experimentat, și dictând echipa și schimbările, și făcând câte trei înlocuiri la pauză, și transferând după ureche.

Cu tot respectul pentru cei care țin cu această echipă, dar succesul FCSB-ului din acest an reprezintă o palmă dată fotbalului organizat, un precedent periculos. Rotaru, Varga și alții ca ei se vor gândi că ei pot face totul la echipă, că se pot juca așa cum îi taie capul, că nu e neapărat să angajeze antrenori valoroși, că nu au nevoie de fani, de scouting, de marketing, de nimic.

Și ne mai mirăm de ce nu mai putem trece nici de echipe modeste în cupele europene sau de ce ne umilește Silkeborg cu 10-0. La noi merge orice, dar când ajungem să ne batem cu adevărații profesioniști, s-a terminat cu jucăria.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!