PSG AS Monaco Ligue 1 Olympique Lyon Olympique Marseille Franta

PSG a distrus interesul pentru Ligue 1! Campionatul francez se poate aștepta la grave probleme financiare din cauza parizienilor

Campionatul francez nu mai suscită interes și produce puțini bani, deși vedete precum Messi, Neymar și Mbappe fac spectacol în fiecare etapă. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 01 Decembrie 2022, 07:53
Data actualizarii: Joi 01 Decembrie 2022, 07:54

Mai multe instanțe franceze au refuzat să aprobe cererea Canal+ de a renunța la drepturile de televizare pentru Ligue 1, prima ligă franceză de fotbal, iar postul deținut de Vivendi va transmite competiția, până la finalul sezonului 2023-2024. Canal+ a vrut să se extragă din înțelegere, pentru că campionatul este dominat autoritar de PSG, club deținut de Qatar Sports Investments, care a câștigat opt din ultimele zece trofee de campioană, și generează din ce în ce mai puțin interes și bani. 

PSG, buget de patru-cinci ori mai mare decât al rivalelor

Infuzia de capital a familiei regale qatariote Al Thani a făcut ca bugetul din acest an al parizienilor să ajungă la 800 de milioane de euro, de patru-cinci ori mai mare decât al rivalelor din campionat. De asemenea, valoarea lotului lui PSG este de 889,55 milioane de euro, mult mai mare decât al lui AS Monaco (345,20 mil. euro), Rennes (317,95 mil. euro), Olympique Lyon (250,10 mil. euro) sau Olympique Marseille (244 mil. euro). Cluburile cu pretenții nu mai pot ține ritmul impus de PSG, iar procentele din cele 800 de milioane de euro primite anual din drepturile tv nu mai pot echilibra bugetele, așa că datoriile au început să se acumuleze. 

Montpellier, Monaco și Lille, campioane care supraviețuiesc din vânzarea de jucători

"Realitatea este că multe cluburi franceze supraviețuiesc din vânzarea de jucători către alte echipe franceze sau din alte campionate, așa că pot rămâne competitive doar pentru o scurtă perioadă de timp, înainte de a reface aproape complet lotul de jucători. PSG este singura echipă care își permite să plătească salarii mari și să rivalizeze cu granzii Europei. 

Montpellier de exemplu, a câștigat titlul în sezonul 2011-2012, apoi a fost nevoită să se despartă de Giroud, Belhanda, Stambouli, Yanga-Mbiwa, Cabella, Mounier sau Dabo. AS Monaco a fost campioană în stagiunea 2016-2017 și i-a pierdut ulterior pe Mbappe, Falcao, Fabinho, Moutinho, Bernardo Silva, Bakayoko, Benjamin Mendy, Abdou Diallo, Lemar sau Germain. După titlul din 2021, Lille i-a dat pe Botman, Maignan, Ikone, Sanches, Celik, Soumare, Bradaric și Reinildo.  

Celelalte cluburi nu au buget stabil și nu au continuitate sportivă. Acest cerc vicios menține acest status quo în Franța și, probabil, va continua să o facă în anii următori, dacă Ligue de Football Professionnel și Federation Francaise de Football nu vor interveni cu o legislație semnificativă", a precizat Tanveer Aujla, analist sportiv la GlobalData, una dintre cele mai mari companii internaționale de consultanță și analiză a datelor. 

Foto - @PSG

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!