GALERIE FOTO Noul prim-ministru al Marii Britanii este fotbalist activ! Keir Starmer și Partidul Laburist au obținut o victorie zdrobitoare în alegeri

Keir Starmer Homerton Academicals Marea Britanie Partidul Laburist Sunday League Anglia
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 05 Iulie 2024, 09:59
Data actualizarii: Vineri 05 Iulie 2024, 10:01

Alegerile parlamentare din Marea Britanie au un câștigător detașat.

Marea Britanie a virat spre centru-stânga: laburiştii au câştigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer, comentează AFP.

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna "schimbarea" şi "renaşterea naţională" aşteptată de alegători, informează vineri AFP.

Laburiștii, la putere după 14 ani de regim conservator în Marea Britanie

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani - Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor -, o pagină este întoarsă acum în Regatul Unit.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Keir Starmer, noul prim-ministru 

Vineri dimineaţa, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului. Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

"Schimbarea începe acum", a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de "renaştere naţională".

"Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă", a subliniat el, conform Agerpres.

Victorie zdrobitoare a laburiștilor

Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru Laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic.

Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.

Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului. 

Keir Starmer, fotbalist activ la Homerton Academicals

Viitorul prim-ministru britanic Keir Starmer este încă fotbalist activ la cei 61 de ani ai săi! 

El este legitimat la Homerton Academicals, un club amator din nordul Londrei care evoluează în Sunday League.

Starmer a jucat meciuri în Sunday League inclusiv în acest an și a recunoscut că este fan al lui Arsenal.

Foto: Jeremy Selwyn/The Sun/Daily Mail

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!