david popovici campion mondial David Popovici natatie Ilie Nastase prim numar 1 ATP Simona Halep campioana Roland Garros Alte sporturi

David Popovici, Simona Halep și Ilie Năstase la 17 ani: diferențele dintre cei 3 mari sportivi ai României

Puțini sportivi au prosperat la fel de devreme precum David Popovici, dar există legături strânse între parcursul său și cel din junioratul Simonei Halep. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Joi 23 Iunie 2022, 12:20
Data actualizarii: Joi 23 Iunie 2022, 12:38

David Popovici, Simona Halep și Ilie Năstase sunt trei dintre sportivii care au adus cinste României în cel mai înalt nivel al sportului mondial.

Dacă la 17 ani, înotătorul David Popovici a devenit dublu campion mondial, impunându-se atât în proba de 200 de metri, cât și în proba preferată, de 100 de metri, situația se prezenta diferit în cazul tenismenilor Ilie Năstase și Simona Halep.

  • David Popovici

Înainte să împlinească 17 ani, Simona Halep câștiga Roland Garros-ul, în proba de junioare

În 2008, Simona Halep nu avea încă 17 ani împliniți, când a reușit să câștige turneul de la Roland Garros, în proba de junioare. Sportiva din Constanța era, la acea vreme, mutată singură la București de aproximativ un an și câștiga alte 2 turnee ITF în capitala țării.

Pornind cap de serie numărul 9 în întrecerea de junioare de la Paris, Simona Halep a depășit toate așteptările și a ridicat ștacheta până la statutul de campioană de Grand Slam. 10 ani mai târziu, Simona Halep avea să câștige turneul de la Roland Garros în proba de senioare.

În 2009, la 18 ani, Simona Halep avea să recurgă la o intervenție chirurgicală de reducere a sânilor, pentru a-și maximiza șansele unei cariere cu rezultate impresionante în tenisul mondial, decizie care s-a dovedit corectă și inspirată. 

La 17 ani, pe Ilie Năstase îl separau 7 ani de câștigarea primelor trofee de Grand Slam

De partea opusă, Ilie Năstase - născut în 1946 - a împlinit 17 ani în anul 1963 și avea doar 3 ani de când se hotărâse să urmeze o carieră în tenis. Între 5 și 14 ani, Năstase a fost mai degrabă preocupat de fotbal, dar o ciocolată primită din partea unui antrenor i-a îndreptat atenția definitiv înspre tenis. 

La 17 ani, primul număr 1 ATP din istorie era la 3 ani distanță de a-și începe cariera de tenismen profesionist, la 4 ani distanță de a câștiga primul turneu, la Cannes, în 1967 și la 7 ani distanță de primele trofee de Grand Slam, pe care avea să le cucerească în 1970, la Roland Garros - alături de Ion Țiriac, în proba de dublu masculin - și la Wimbledon, în proba de dublu mixt. 

În 1963, pe când avea 17 ani, Ilie Năstase se afla la 9 ani de câștigarea primului Grand Slam în proba de simplu, US Open 1972, dar performanța nu a venit fără avertismente oferite circuitului mondial, a cărui configurație a fost schimbată drastic o dată cu maturizarea celui mai bun tenismen român al tuturor timpurilor. 

Andrei Pavel, în emisiunea Poveștile Sport.ro: „Simona Halep mai poate câștiga un Grand Slam. Are nevoie de răutatea ei caracteristică”

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!