Tenis

„Pierzi și te califici?!” Jaqueline Cristian, pierzătoarea norocoasă din Linz: românca intră prima dată în top 100 WTA

Jaqueline Cristian a fost beneficiara directă a retragerii Soranei Cîrstea din turneul WTA 250 de la Linz. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Luni 08 Noiembrie 2021, 11:17
Data actualizarii: Luni 08 Noiembrie 2021, 11:17

Jaqueline Cristian a fost pierzătoarea norocoasă din turneul de calificări desfășurat în orașul austriac Linz, cu ocazia unuia dintre ultimele turnee de tenis ale anului, în circuitul WTA.

Jucătoarea antrenată de Thomas Drouet a pierdut finala calificărilor, în fața Lesiei Tsurenko (113 WTA), scor 7-5, 4-6, 1-6, dar a pătruns, în ciuda eșecului, pe tabloul principal, în urma retragerii din concurs a Soranei Cîrstea, absență motivată de o accidentare la picior.

România are 5 jucătoare în prima sută WTA: Halep, Cîrstea, Begu, Ruse și Cristian


Aflate la cel mai bun sezon al carierelor lor, Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian fac schimb de locuri în turneul propriu-zis al întrecerii de la Linz. Pentru Sorana Cîrstea, sezonul 2021 se încheie cu un titlu WTA 500 cucerit la Istanbul, o finală jucată la Strasbourg și o optime de finală la Roland Garros și un tur 3 la Wimbledon, dar și o revenire în top 40 WTA. 

De partea opusă, învinsa norocoasă, la 23 de ani, Jaqueline Cristian intră, în premieră, în prima sută mondială, imitând performanța bunei sale prietene, Gabriela Ruse. Cristian a adunat 35 de succese în acest an și a bifat o semifinală de turneu WTA la Nur-Sultan, în Kazahstan. 

În primul tur al turneului de la Linz, Jaqueline Cristian va primi replica Kamillei Rakhimova (120 WTA). 

Situația tenisului românesc în ierarhia mondială

În top 200 WTA, ultima săptămână nu a adus coborâri în clasamentul mondial pentru jucătoarele din România. Țara noastră are din nou cinci sportive în prima sută mondială, dintre care două jucătoare, în top 40 WTA. 

Performera săptămânii a fost Jaqueline Cristian, care a urcat 4 poziții și a intrat, pentru prima oară, în top 100 mondial. Jaqueline Cristian a fost campioană mondială în proba de junioare, în urmă cu nouă ani și își propune continuarea ascensiunii în 2022, sezon pe care îl așteaptă cu interes. La Transylvania Open, Jaqueline Cristian le-a învins pe Kaja Juvan și Ajla Tomljanovic, cedând în sferturile de finală în fața Simonei Halep. 

„Mai am foarte multe lucruri de îmbunătățit. Îmi doresc doar să fiu sănătoasă, pentru că știu ce înseamnă să ai accidentări. Am fost o junioară destul de accidentată. Consider că, dacă rămân sănătoasă și pe drumul acesta al disciplinei, cred că am să progresez din ce în ce mai mult. Clasament, puncte, rezultate, bani, faimă - tot ce vreți - cred că alea vin la pachet. Abia aștept sezonul următor, să pot să joc turneele mari și să fiu și eu acolo,” spunea Jaqueline Cristian într-un interviu Transylvania Open BT Talk. 

  • 22. Simona Halep, 2467 de puncte
  • 37. Sorana Cîrstea, 1629 de puncte
  • 60. Irina Begu, 1076 de puncte
  • 83. Gabriela Ruse, 859 de puncte
  • 100. Jaqueline Cristian, 780 de puncte
  • 108. Ana Bogdan, 721 de puncte
  • 121. Mihaela Buzărnescu, 614 puncte
  • 133. Irina Bara, 568 de puncte
  • 206. Alexandra Ignatik, 333 de puncte
  • 222. Patricia Țig, 316 puncte

Modifică setările cookies