Tenis

Romania - Italia 1-3, Mihaela Buzarnescu - Elisabetta Cocciaretto 5-7, 6-7: Italia elimina Romania si se mentine in Grupa I Mondiala

Romania a fost eliminata din Grupa I Mondiala, in urma infrangerii, scor 3-1 la meciuri in barajul cu Italia. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 17 Aprilie 2021, 14:00
Data actualizarii: Sambata 17 Aprilie 2021, 20:04

Romania - Italia 1-3

Romania a fost eliminata de Italia din Grupa I Mondiala si va fi nevoita sa joace play-off in zona euro-africana pentru a reveni in elita tenisului feminin mondial. Victoriile Elisabettei Cocciaretto, care are in continuare un palmares impecabil in proba individuala pentru Italia - 4 victorii din 4 posibile - obtinute impotriva Irinei Bara si Mihaelei Buzarnescu au inclinat decisiv balanta in favoarea peninsularelor.

  • Vom lua decizii importante, posibil sa ma vedeti si la simplu! | Monica Niculescu schimba foaia pentru ziua decisiva a barajului cu Italia: reactia FRT la absenteismul din echipa

Singurul succes al Romaniei din acest weekend a fost semnat de Gabriela Ruse, care a trecut de Jasmine Paolini, scor 1-6, 6-3, 6-4. Cele mai bune jucatoare ale Italiei insa, Martina Trevisan si Elisabetta Cocciaretto nu au cedat niciun meci la Cluj-Napoca. 

Partida de dublu, initial programata intre Monica Niculescu / Gabriela Ruse si Jasmine Paolini/Giulia Gatto-Monticone nu va mai avea loc. Scorul final al meciurilor play-off-ului Romania vs. Italia este 1-3. 

Mihaela Buzarnescu (137 WTA) vs. Elisabetta Cocciaretto (111 WTA) 5-7, 6-7

Setul 2: 

6-7: GAME, SET, MECI & CALIFICARE ITALIA! Elisabetta Cocciaretto a castigat tiebreak-ul la 5. 

Mihaela Buzarnescu castiga 3 puncte la rand, egaland de la 1-4 la 4-4. 

Dupa primele 6 puncte, Elisabetta Cocciaretto conduce cu 4-2. 

6-6: Avem tiebreak in setul secund, dupa un hold la 30 reusit de Mihaela Buzarnescu. "Miki" a incheiat game-ul cu un as. 

5-6: Cocciaretto se apropie din nou la un game de a transa calificarea in favoarea Italiei. Si acest game a ajuns in prelungiri, unde Mihaelei i-a lipsit doza de inspiratie necesara pentru a se pune intr-o pozitie de avantaj pe tabela de marcaj. 

5-5: Buzarnescu egaleaza la 5, dupa un game adjudecat in prelungiri. 

4-5: Atat de aproape, dar atat de departe! Cocciaretto face hold la 30, intr-un game in care Buzarnescu a ratat o sansa buna de a rupe serviciul italiencei. 

4-4: Mihaela Buzarnescu revine incredibil de la 0-40 si salveaza patru mingi de break in acest game. Scorul este egal, iar "Miki" are sansa unui break care ar putea fi sinonim cu impingerea meciului in set decisiv. 

3-4: Buzarnescu rateaza o minge de break care ar fi putut schimba drastic finalul setului. Cocciaretto va cauta sa faca break-ul potential decisiv, dupa pauza. 

3-3: Rebreak bifat de Cocciaretto, la 30. 

3-2: BREAK ROMANIA! Buzarnescu inchide game-ul la 30 si va servi, dupa pauza, pentru a se distanta intaia data in acest set secund. 

2-2: De bun augur, time-out-ul pare sa o fi ajutat pe Buzarnescu; romanca face game la 15 si egaleaza pentru a doua oara in set. 

Time-out medical cerut de Mihaela Buzarnescu. 

1-2: Game castigat la 15 de Elisabetta Cocciaretto, care incepe sa lege loviturile direct castigatoare. "Miki" a acuzat si ieri, si azi dureri la genunchiul stang. In aceste momente, Mihaela primeste ingrijiri medicale din partea doctorului echipei Romaniei. 

1-1: Hold in prelungiri semnat de Mihaela Buzarnescu. Partida este, in continuare, definita de un echilibru rar intalnit in tenis. 

0-1: Italianca trece in avantaj, dupa un hold la 30. 

Setul 1:

5-7: Elisabetta Cocciaretto face break la 15 si conduce cu 1-0 la seturi. Italia e la un set distanta de calificare. Un prim set de mare batalie intre Buzarnescu si Cocciaretto, decis in punctele-limita. 57-54, raportul totalului de puncte castigate in acest set, favorabil italiencei.  

5-6: Cocciaretto raspunde cu un game castigat pe propria serva, teribil de relevant in calculele intregului baraj. Va fi, din nou, presiune pe Mihaela Buzarnescu, pentru a ramane in set. 

5-5: Hold inestimabil in pretiozitate reusit de "Miki" Buzarnescu, care vine dupa trei ore si sapte minute de meci jucat aseara. Impresionanta, forta fizica, dar si mentala a romancei. 

4-5: Buzarnescu face break-ul mult asteptat si va servi, dupa pauza, pentru a impinge setul in prelungiri. 

3-5: Cocciaretto salveaza mingi de game ale Mihaelei Buzarnescu si face break-ul care o poate distanta decisiv in acest set de deschidere. 

3-4: Game castigat la zero de "Miki" Buzarnescu, care da o replica solida dupa ultimul game, cedat la limita. 

2-4: Cel mai lung game al partidei se incheie, dureros, in favoarea italiencei, dupa 8 deuce-uri. 

2-3: Un nou game-maraton este decis la muchie de cutit, de data aceasta Mihaela face pasul inainte si ataca eficient, recuperand break-ul. 

1-3: Hold solid pentru "Miki" Buzarnescu. 

0-3: Un nou game obtinut in prelungiri de Cocciaretto, care face doi pasi importanti din punct de vedere psihologic, in ultimele doua game-uri. 

0-2: O serie de deuce-uri interminabila se incheie, din pacate, in favoarea italiencei. Se anunta un meci foarte strans, cu schimburi lungi de mingi. 

0-1: Hold la zero pentru Elisabetta Cocciaretto. 


Gabriela Ruse (168 WTA) vs. Jasmine Paolini (104 WTA) 1-6, 6-3, 6-4

Setul 3: 

6-4: GAME, SET & MECI ROMANIA! Gabriela Ruse castiga primul punct al Romaniei in acest play-off. Un meci incredibil de curajos facut de numarul 168 WTA, care a riscat si si-a adjudecat victoria in ciuda celor 54 de erori nefortate comise de-a lungul celor trei seturi. In tot acest timp, Gabi Ruse a reusit 20 de lovituri direct castigatoare.

5-4: Un nou game dramatic, castigat de Jasmine Paolini. Ruse va servi a doua oara pentru meci. 

5-3: A treia minge de meci ratata de Romania in acest weekend: Ruse a inceput game-ul cu doua duble greseli comise consecutiv, dar a revenit miraculos, punandu-se in situatia de a servi la 40-30. Din pacate, Gabi a ratat mingea de meci, riscand de aceasta data neinspirat in momentele cheie ale jocului. 

5-2: Cu un tenis curajos jucat in momentele dificile de la 40-40, Gabriela Ruse returneaza excelent si face break-ul. Va servi, dupa pauza, pentru adjudecarea primului punct al Romaniei in acest baraj. 

Moment curios la 15-15: Jasmine Paolini a fost sanctionata cu greseala de picior de un arbitru de linie, dar afirma ca "nu e posibil" sa fi comis o astfel de eroare. Discutii lungi intre italianca si arbitrul de scaun, Louise Azemar Engzell.

4-2: Serva nu a ajutat-o prea mult pe Ruse in acest game, in care Paolini a reusit sa faca primul break alb al partidei, contrar formei ultimelor minute. 

4-1: Incisiva la retur, in mod special pe serva a doua a Jasminei Paolini, Gabriela Ruse joaca tenisul ofensiv si eficient de care este capabila; romanca se apropie la doua game-uri de primul punct al Romaniei in acest baraj. Italianca a castigat doar 33% din punctele jucate cu al doilea serviciu in acest set. 

3-1: Procentaj de peste 80% pentru Ruse la punctele castigate pe primul serviciu. Hold semnat cu lejeritate, la 15. 

2-1: Cu mari dificultati, Paolini trece pe tabela de marcaj in setul decisiv. Italianca a comis deja 9 greseli nefortate in primele 3 game-uri ale setului trei. 

2-0: Hold in prelungiri obtinut de Ruse, care greseste tot mai putin si profita de pe urma erorilor nefortate sporite ale adversarei sale. 

1-0: BREAK ROMANIA! Gabriela Ruse continua seria de game-uri excelente si face break inca din startul setului final. 

Setul 2: 

6-3: SET ROMANIA! Gabriela Ruse face hold la 30 si are sansa victoriei in setul decisiv. 

5-3: Gabi Ruse rateaza sansa de set la 5-2, iar Paolini se desprinde in prelungirile game-ului. Romanca va servi a doua oara pentru castigarea mansei. 

5-2: Ruse rateaza sansa inchiderii setului in scor-oglinda cu primul set, iar Paolini va servi dupa pauza pentru a reintra in set. 

5-1: DUBLU BREAK ROMANIA! Ruse se impune in prelungirile acestui game si serveste pentru a forta setul decisiv. 

4-1: Hold extrem de important bifat de Gabi Ruse, care face un pas enorm catre impingerea meciului in set decisiv, pe fondul unui plus de agresivitate si incredere; mai multe riscuri asumate de romanca, o parte din acestea aducandu-i punctele care au pus-o la trei game-uri avantaj. 

3-1: BREAK ROMANIA! Gabriela Ruse reuseste primul break in meci si va servi pentru a se distanta la trei game-uri in fata. 

2-1: Un tenis mai agresiv, aplicat fara erori ii aduce Gabrielei Ruse al doilea avantaj in acest set. 

1-1: Paolini salveaza minge de break si face un hold pretios din punct de vedere mental, in economia meciului. 

1-0: Hold la cincisprezece, incurajator pentru Gabriela Ruse. Are acum o buna sansa de a face primul break in meci. 

Setul 1:

1-6: Primul set al zilei decisive se incheie dupa 46 de minute, dar scorul a fost mult mai dezechilibrat decat o indica durata partidei. Multe dintre schimburile lungi, relevante psihologic, au fost adjudecate de italianca; Paolini a comis 12 erori nefortate, pe cand Ruse, 24. 

1-5: Jasmine Paolini bifeaza in prelungiri dublu break-ul care-i permite sa serveasca acum pentru castigarea primului set. 

1-4: In ciuda unor sanse de break procurate, Gabriela Ruse nu face pasul decisiv si ii permite Jasminei Paolini sa se distanteze aparent hotarator in acest set initial. 

1-3: Ruse cedeaza, din nefericire, primul break al partidei, la 15. Nivel scazut de joc din partea Gabrielei pana in acest moment al meciului, romanca a comis 14 erori nefortate in primele 4 game-uri. 

1-2: Italianca isi adjudeca game-ul in prelungiri. 

1-1: In ciuda a doua duble greseli comise la 30-30 si 40-40, Gabriela Ruse castiga primul game jucat pe propriul serviciu in acest meci, dupa un sir de egalitati interminabile, care aduce aminte de finalul partidei dintre Buzarnescu si Trevisan, de aseara. 

0-1: Jasmine Paolini face un prim hold la 15, gratie catorva servicii solide.


Prima zi petrecuta de Monica Niculescu in postura de capitan-jucator nu i-a adus succesele asteptate, dar experienta jucatoarei in varsta de 33 de ani o face sa creada in continuare in victorie in barajul cu Italia, in ciuda faptului ca cerinta acestui obiectiv presupune trei victorii pentru Romania in a doua zi a play-off-ului. 

 

 

Prima zi petrecuta de Monica Niculescu in postura de capitan-jucator nu i-a adus succesele asteptate, dar experienta jucatoarei in varsta de 33 de ani o face sa creada in continuare in victorie in barajul cu Italia, in ciuda faptului ca cerinta acestui obiectiv presupune trei victorii pentru Romania in a doua zi a play-off-ului. 

"Sunt emotii diferite pe banca, Am facut tot ce am putut pentru a castiga. S-a incercat sa avem zgura, dar nu s-a putut. E posibil sa facem schimbari maine. Astazi avem nevoie de odihna, vom lua cina si vom face planul. Stiu ca e 0-2, dar noi inca avem incredere. Poate reusim maine surpriza.

Exista sanse sa ma vedeti si la simplu. Nu vreau sa spun nimic, dar vom lua niste decizii importate in aceasta seara," a declarat Monica Niculescu in cadrul emisiunii "Asii Tenisului", transmisa de Digi Sport.

Avand in vedere lipsa de experienta a Irinei Maria Bara in Billie Jean King Cup, jucatoarea nascuta la Stei facandu-si in prima zi a barajului debutul in tricoul Romaniei, dar si prestatia sa dezamagitoare din primul set de vineri, Monica Niculescu ar putea fi tentata sa intre la simplu in primul meci, contra Martinei Trevisan, atat timp cat Tathiana Garbin o va trimite in teren, dupa meciul istovitor de ieri cu Mihaela Buzarnescu. 

Al doilea meci de simplu ar putea fi jucat intre Gabriela Ruse si Elisabetta Cocciaretto, in conditiile in care "Miki" Buzarnescu a stat 3 ore si 7 minute pe teren si a afirmat la capatul partidei ca nu isi poate indoi picioarele. E posibil ca echipa de dublu sa ramana o enigma pana cu cateva minute inainte de desfasurarea partidei; de mentionat ca exista, totusi, o probabilitate ridicata ca meciul de dublu sa nu aiba miza, prin urmare cea mai plauzibila formula ar fi Irina Bara - Gabriela Ruse / Monica Niculescu. 

Vicepresedintele Federatiei Romane de Tenis, Adrian Marcu s-a pronuntat pe marginea absentelor numeroase din echipa, cauzate fie de dorintele unor jucatoare de a participa in turneele WTA de la Stuttgart si Istanbul, fie de programul incarcat al anului olimpic: "Celelalte, care nu sunt accidentate, dupa parerea mea, ar fi trebuit sa fie aici. Corect, sunt niste alegeri pe care trebuie sa le faci. Din punctul meu de vedere, daca as fi convocat sa joc pentru Romania, in fata unei tari, eu as spune da. Cu orice alte riscuri! In trecut era alta deschidere pentru echipa nationala. E adevarat, nu erau nici atat de multe concursuri, nici faza cu Olimpiada. Fiecare ia hotararile cum crede de cuviinta," a spus Marcu, la „Asii tenisului”, de la Digi Sport, noteaza Gazeta Sporturilor

Programul modificat pentru ziua de sambata, ora 14:00:


Gabriela Ruse (168 WTA) vs. Jasmine Paolini (104 WTA)

Mihaela Buzarnescu (137 WTA) vs. Elisabetta Cocciaretto (111 WTA)

Monica Niculescu / Gabriela Ruse vs. Jasmine Paolini/Giulia Gatto-Monticone

Modifică setările cookies