simona halep darren cahill Simona Halep antrenor Simona Halep despartire Darren Cahill Tenis WTA Romania Tenis

SPECIAL | Parteneriatul Simonei Halep cu Darren Cahill: reperele colaborării dintre cei doi și lecțiile învățate de sportiva din România 

Parteneriatul Simonei Halep cu Darren Cahill a condus-o pe jucătoarea din România pe culmile performanței în tenisul mondial. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 22 Septembrie 2021, 15:27
Data actualizarii: Miercuri 22 Septembrie 2021, 15:44

Pentru a doua oară în 6 ani de colaborare, Simona Halep și Darren Cahill au ajuns de comun acord la decizia de a întrerupe parteneriatul profesional. 

Antrenorul care a condus-o pe jucătoarea din România către poziția 1 în clasamentul WTA, dar și către primul turneu de mare șlem câștigat va avea, în sfârșit, libertatea de a petrece mai mult timp alături de familie. 

„După șase ani minunați în care am lucrat împreună, Darren Cahill și cu mine am decis că e timpul să încheiem relația noastră profesională. Îți mulțumesc, D, pentru tot, pentru că m-ai făcut o jucătoare mai bună și o persoană mai bună”, a scris Simona Halep într-un anunț făcut pe Twitter.

Cum a început colaborarea dintre Simona Halep și Darren Cahill


Colaborarea dintre Simona Halep și Darren Cahill a început în 2015, când sponsorul tehnic al Simonei Halep la acea vreme, Adidas, i-a oferit acces gratuit la câțiva dintre cei mai buni antrenori ai lumii. Despărțită de Wim Fisette, Simona Halep a început să lucreze cu Darren Cahill în regim part-time, iar victoriile au început să curgă.

A fost succes la Indian Wells, a doua finală la Roland Garros, dobândirea statutului de prim număr mondial și a treia finală de la Roland Garros, încheiată cu primul succes în turneele de mare șlem. Descătușarea obținută la Roland Garros 2018, după o finală în care a întors-o pe Sloane Stephens de la 0-1 la seturi a descris coerent rezultatul cel mai pur al colaborării celor doi. 

Simona Halep a devenit jucătoarea care s-a oprit din a mai renunța în mijlocul punctelor, a început să-și accepte greșelile cu o ușurință mai vizibilă și a copiat mentalitatea australiană de a nu privi fatalist lucrurile atunci când ele nu funcționează conform așteptărilor.

Ce a învățat Simona Halep de la Darren Cahill 


„Indiferent de ce se întâmplă, diseară bem o bere, iar mâine e o nouă zi,” spunea Simona Halep că e zicala folosită de Darren Cahill care i-a influențat decisiv modul de gândire asupra consecințelor și asupra presiunii (auto-)impuse. 

„În primul rând, trebuie să vrei. Și să accepți că ai de schimbat unele lucruri la tine. Eu mi-am dat seama de aceste lucruri anul trecut și acum mi-e mult mai ușor să lucrez pe ele. Nu neapărat că a fost greu să le accept. Dar trebuie să le simți. Să le conștientizezi. Eu le știam, le spuneam, dar nu găseam soluții, nu înțelegeam de ce trebuie să schimb. Și acum am înțeles și mi-e mult mai bine. Cu ajutorul lui Darren și lucrând cu oameni specialiști pe treaba asta”, spunea Simona Halep pentru Treizecizero în timpul ediției 2020 a Openului Australian. 

În 2018, Darren Cahill a ales să pună punct parteneriatului, iar Simona Halep, care și-a dorit „un an relaxat” a reușit să câștige Wimbledonul, cu Daniel Dobre ca antrenor. Succesul de pe iarba londoneză a fost mai impresionant decât victoria de la Paris, din urmă cu un an, pentru că Simona Halep o învingea pe Serena Williams în doar 57 de minute de joc. Apropiați ai Simonei Halep confirmă că Darren Cahill ar fi continuat să-i ofere sfaturi și în această perioadă. 

Darren Cahill a revenit, alături de Artemon Apostu-Efremov, în încercarea de a desăvârși jocul Simonei Halep, care în ultima perioadă a arătat progrese nemaivăzute la serviciu, dar și eliminarea reticenței de a lovi scurte în momentele de mare emoție ale partidelor. 

Finalul colaborării, măcinat de accidentări a fost departe de modul în care și-ar fi dorit Simona Halep și Darren Cahill să fie, dar parteneriatul de 6 ani rămâne unul dintre cele mai longevive din istoria modernă a tenisului feminin. 

3 repere importante din parteneriatul Simonei Halep cu Darren Cahill 


1. Simona Halep devine numărul 1 WTA


În data de 7 octombrie 2017, Simona Halep devenea a 25-a jucătoare care ocupă locul 1 mondial. Performanța se întâmpla la Beijing, 3 ani și jumătate după momentul intrării Simonei Halep în top 10 WTA. 

Chinezii au sărbătorit-o pe Simona Halep cum se cuvine, oferindu-i un număr 1 imens, alcătuit din trandafiri. Imaginile cu Simona Halep îmbrățișând numărul 1 vor rezona în mințile fanilor săi pentru totdeauna. 

2. Simona Halep câștigă primul turneu de mare șlem 


Roland Garros 2018 a fost ediția în care Simona Halep juca a treia finală în Openul Francez, după cele pierdute în fața Mariei Sharapova și Jelenei Ostapenko în 2014, respectiv 2017. 

După un prim set pierdut în fața americancei Sloane Stephens, scor 3-6, Simona Halep a revenit, cu calm, încurajată de Darren Cahill în tribune, impunându-se cu 6-4, 6-1 în seturile doi și trei, câștigând Roland Garros-ul la exact 10 ani de la momentul în care îl câștigase în proba de junioare. 

3. Simona Halep joacă finala în Openul Australian, ediția 2018 


Unul dintre cele mai pasionante parcursuri ale Simonei Halep într-un turneu de mare șlem nu s-a încheiat cu trofeul stând în brațele jucătoarei din România, din nefericire, dar a convins toată lumea care se îndoia de jocul acesteia pe hard.

Simona Halep a câștigat un meci-maraton cu Lauren Davis în turul 3, apropiindu-și victoria cu 15-13 în setul decisiv, le-a învins pe Naomi Osaka și Karolina Pliskova expeditiv, în minimum de seturi, a bifat o altă victorie nebună în semifinale, impunându-se 9-7 în decisiv, contra Angeliquei Kerber și a cedat la limită finala cu Caroline Wozniacki.

A fost 7-6, 3-6, 6-4 pentru sportiva daneză, care și-a luat un time-out medical la scorul de 4-4 în decisiv care a tulburat forma de moment a Simonei Halep. Doar o doză rarisimă de ghinion a făcut ca Simona Halep să rateze de puțin succesul care ar fi făcut perfect parteneriatul său cu australianul Darren Cahill.  

Modifică setările cookies