Tenis

De ce e Roger Federer în top 50 ATP, deși a jucat doar 19 meciuri în ultimii 3 ani 

Salvat de pandemie, clasamentul elvețianului Roger Federer arată incredibil de convingător, în ciuda numărului mic de meciuri jucate în ultimele trei sezoane. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 27 Aprilie 2022, 12:15
Data actualizarii: Miercuri 27 Aprilie 2022, 12:18

„Ar fi trebuit să fiu în top 5, în sistemul normal, dar sistemul nou de calcul e absurd. Sunt fanul lui Federer, dar n-a jucat de un an și e peste mine în clasament,” se plângea Alexander Zverev în 2021, când se întreba, confuz, în legătură cu motivul pentru care Roger Federer dispunea de un clasament extraordinar în ATP, în ciuda absenței îndelungate.

Actualmente număr 41 ATP, la 40 de ani, Roger Federer își pregătește revenirea în circuitul ATP în antepenultima lună a acestui an, cu ocazia desfășurării turneului de acasă, ATP 500 Basel, fixat pentru săptămâna 24-30 octombrie. 

Roger Federer are 1120 de puncte ATP, după 3 sezoane în care a adunat doar 19 meciuri oficiale

Situația curioasă a lui Roger Federer e explicată de modificarea regulamentului prin care s-au calculat punctele jucătorilor în clasamentele ATP și WTA, schimbare provocată de apariția pandemiei.

Noul mod de calcul nu a sancționat jucătorii care nu au putut participa, din cauza pandemiei, iar în cazul participării acestora la evenimente, a luat în calcul doar rezultatul mai bun înregistrat în ultimele două ediții.

Startul anului 2022 a întors însă lucrurile spre normalitate, dar Roger Federer a jucat doar 6 turnee în ultimii doi ani, neavând, în consecință, multe puncte de apărat.

În plus, Roger Federer beneficiază de clasament protejat, în urma accidentării serioase la genunchi, pentru care a suferit trei inverenții chirurgicale. 

7 iulie 2021 este data celui mai recent meci oficial jucat de Roger Federer, în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon

Modifică setările cookies