Cazul Shuai Peng continuă și provoacă prima consecință majoră: WTA suspendă organizarea competițiilor în China! 

Shuai Peng Shuai Peng disparitie Tenis Tenis WTA Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 21:35
Data actualizarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 21:41

Directorul WTA a luat această decizie întrucât China nu a răspuns cerințelor emise pentru soluționarea cazului Shuai Peng. 

Directorul WTA, Steve Simon a mers până la capăt în demersurile sale de a o apăra pe Shuai Peng și a luat ca măsură împotriva Chinei suspendarea tuturor competițiilor WTA până în momentul în care o investigație nu va fi efectuată, pornind de la acuzația făcută de Shuai Peng. Decizia implică pierderea a zeci de milioane de euro de către China și WTA.

La începutul lunii noiembrie, Shuai Peng ștergea o postare în care îl acuza de viol pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli. A urmat apoi o perioadă de două săptămâni în care fosta lideră WTA nu a fost văzută nicăieri, apărând mai apoi în filmări publicate de televiziunea de stat chineză.

WTA renunță la milioane de euro în favoarea siguranței jucătoarelor


Deși a avut un dialog cu președintele CIO, Thomas Bach, Shuai Peng nu a dovedit în niciuna dintre situațiile amintite că ar fi în siguranță, și nu captivă sub forțele statului chinez. 

„Oficialilor chinezi le-a fost acordată ocazia de a încheia cu cenzura și de a pune la dispoziție dovezi verificabile care să ateste că Shuai Peng e liberă să vorbească fără interferențe ori intimidare. Conducătorii Chinei nu au făcut niciun demers în acest sens, nici în a începe o investigație pe urmele acuzației făcute de Shuai Peng. Am dubii serioase că e liberă, în siguranță și nu constituie subiectul cenzurii, a coerciției și a intimidării. 

Nu e acceptabil și nu poate deveni acceptabil. Dacă oameni cu putere astupă vocile femeilor și mătură sub preș acuzațiile de abuz sexual, atunci baza pe care s-a fondat WTA - egalitate pentru femei - ar suferi o lovitură imensă. Nu pot lăsa ca lucrul acesta să se întâmple jucătoarelor din WTA,” a motivat Steve Simon, într-un comunicat oficial emis de WTA. 

Cu susținerea întregului bord de directori, Steve Simon a anunțat suspendarea cu efect imediat a tuturor întrecerilor WTA din China și Hong Kong, văzând imposibilă o potențială competiție sportivă în țara în care rămâne neștiut dacă Shuai Peng se află în libertate sau nu. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!