Tenis

Cazul Shuai Peng continuă și provoacă prima consecință majoră: WTA suspendă organizarea competițiilor în China! 

Directorul WTA a luat această decizie întrucât China nu a răspuns cerințelor emise pentru soluționarea cazului Shuai Peng. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 21:35
Data actualizarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 21:41

Directorul WTA, Steve Simon a mers până la capăt în demersurile sale de a o apăra pe Shuai Peng și a luat ca măsură împotriva Chinei suspendarea tuturor competițiilor WTA până în momentul în care o investigație nu va fi efectuată, pornind de la acuzația făcută de Shuai Peng. Decizia implică pierderea a zeci de milioane de euro de către China și WTA.

La începutul lunii noiembrie, Shuai Peng ștergea o postare în care îl acuza de viol pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli. A urmat apoi o perioadă de două săptămâni în care fosta lideră WTA nu a fost văzută nicăieri, apărând mai apoi în filmări publicate de televiziunea de stat chineză.

WTA renunță la milioane de euro în favoarea siguranței jucătoarelor


Deși a avut un dialog cu președintele CIO, Thomas Bach, Shuai Peng nu a dovedit în niciuna dintre situațiile amintite că ar fi în siguranță, și nu captivă sub forțele statului chinez. 

„Oficialilor chinezi le-a fost acordată ocazia de a încheia cu cenzura și de a pune la dispoziție dovezi verificabile care să ateste că Shuai Peng e liberă să vorbească fără interferențe ori intimidare. Conducătorii Chinei nu au făcut niciun demers în acest sens, nici în a începe o investigație pe urmele acuzației făcute de Shuai Peng. Am dubii serioase că e liberă, în siguranță și nu constituie subiectul cenzurii, a coerciției și a intimidării. 

Nu e acceptabil și nu poate deveni acceptabil. Dacă oameni cu putere astupă vocile femeilor și mătură sub preș acuzațiile de abuz sexual, atunci baza pe care s-a fondat WTA - egalitate pentru femei - ar suferi o lovitură imensă. Nu pot lăsa ca lucrul acesta să se întâmple jucătoarelor din WTA,” a motivat Steve Simon, într-un comunicat oficial emis de WTA. 

Cu susținerea întregului bord de directori, Steve Simon a anunțat suspendarea cu efect imediat a tuturor întrecerilor WTA din China și Hong Kong, văzând imposibilă o potențială competiție sportivă în țara în care rămâne neștiut dacă Shuai Peng se află în libertate sau nu. 

Modifică setările cookies