De ce aleg să se întoarcă numeroși civili ucraineni în țară, deși atacurile armatei ruse sunt tot mai sălbatice

Razboi ucraina razboi razboi Rusia Ucraina refugiati Ucraina Stiri „Părinții, bunica, unchiul și mătușa sunt în Ucraina. Prietenii mei nu au electricitate, apă și mâncare.” Cum vrea Svitolina să își ajute țara
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 14 Martie 2022, 13:43
Data actualizarii: Luni 14 Martie 2022, 14:16

De la începutul războiului din Ucraina, aproape 250.000 de ucraineni s-au întors în țară. 

În ultimele 19 zile, aproape 3 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, după atacul armat al armatei ruse și al aliaților săi. Cei mai mulți au ales să treacă frontiera în Polonia, România și Moldova, țări care au asigurat trecerea rapidă a fluxului de refugiați, dar și în Ungaria, Slovacia sau direct în alte țări europene, ultima variantă preferată de cei care au prins zboruri directe sau aveau rude. 

Însă, după primele două săptămâni de conflict armat, aproape 250.000 de ucraineni au preferat să se reîntoarcă în țară, deși armatei ruse li s-au alăturat trupe din Cecenia, Belarus sau Siria. Aproape jumătate dintre cei reîntorși sunt bărbați care lucrau în străinătate la momentul declanșării conflictului, mulți dintre ei înrolându-se ca voluntari în armata ucraineană, în timp ce alții au venit de urgență în țară pentru a-și pune familiile la adăpost. 

Un număr semnificativ din întoarceri a fost contabilizat în dreptul familiilor - femei și copii - , care au preferat să se reîntoarcă în țară, pentru a fi reunite cu capul familiei, după ce au ajuns în străinătate fără rezerve de bani și nu au reușit să găsească rapid condiții bune de locuit, locuri de muncă sau soluții pentru termen mediu și lung. 

Revista The Week, care are circulație în SUA și Marea Britanie, a scris chiar că unele femei au preferat să se reîntoarcă în zone extrem de periculoase, de lângă orașele Kiev, Nicolaev, Odesa sau Harkov, puternic bombardate în ultima săptămână de trupele ruse, după ce au considerat că viața de refugiat li s-a părut mai grea și mai înjositoare decât să revină într-o țară aflată în plin război.

În ultimele 10 zile, se estimează că aproape 500.000 de ucrainence și-au oferit serviciile ca voluntare active pentru armata națională, cele mai multe în posturi medicale, de aprovizionare, administrative sau de transport, în timp ce altele au primit deja instructajul de bază pentru a folosi armele în lupta cu invadatorii.  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!