Nu au furat doar electrocasnice și haine! Ce rezerve strategice au jefuit soldații ruși în Ucraina

Razboi ucraina furturi jaf razboi razboi Rusia Ucraina Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 04 Mai 2022, 13:01
Data actualizarii: Miercuri 04 Mai 2022, 13:34
Jaful este o tactică folosită cu succes de armata rusă în războiul din Ucraina. 

Militarii ruși care luptă în Ucraina sunt acuzați de crime împotriva umanității, pentru că au bombardat locuințe, școli și spitale, au omorât, torturat și răpit civili, au violat femei și au dislocat forțat copii peste graniță. De asemenea, trupele de ocupație au jefuit locuințele din Ucraina furând de la electrocasnice și haine, până la băutură și mâncare. 

Soldații ruși au furat 400.000 de tone de cereale și utilaje agricole din Ucraina!

Recent, reprezentanții guvernului ucrainean și presa de la Kiev au dezvăluit că soldații ruși au fost mobilizați pentru a prăda silozurile găsite în teritoriile ocupate. Ministerul Politicii Agrare și Alimentației a transmis că, din informațiile oficiale, armata rusă și separatiștii din Donbas și Crimeea și-au însușit 400.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate, adică aproape o treime din rezervele locale. 

Jurnaliștii de la Kiev au documentat și furtul utilajelor agricole în valoare de zeci de milioane de euro. Unele dintre ele, foarte moderne, au fost luate de la reprezentanța companiei americane John Deere din orașul Melitopol, din sudul agricol al Ucrainei, și au fost descoperite pe GPS ca staționând lângă o fermă din apropiere de Groznâi, dar noii agricultorii ceceni nu le pot folosi, după ce proprietarii de drept le-au dezactivat de la distanță. 

Ucraina are unul dintre cele mai bune soluri agricole din lume

Ucraina este un stat considerat unul dintre grânarele lumii, fiind printre cei mai mari exportatori pentru grâu, porumb și floarea-soarelui la nivel mondial. Țara deține 25% din suprafața globală de cernoziom, un sol negru foarte fertil. Acest tip de teren prielnic agriculturii se întinde pe doar două centuri, primul cuprinzând estul Croației, nordul Serbiei, nordul Bulgariei, sudul României, Republica Moldova, nord-estul și sudul Ucrainei, sudul Rusiei și o zonă din Siberia, iar al doilea se găsește în preeriile canadiene, iar zone limitate mai sunt disponibile în Ungaria și Texas (SUA). Dacă în Siberia cernoziomul are doar câțiva centimetri adâncime, în Moldova și Ucraina el se găsește până la 1.5 metri și reprezintă un covor agricol de o calitate excepțională.

Războiul din Ucraina amenință securitatea alimentară a lumii 

Ucraina este, alături de Rusia, România și Republica Moldova, unul dintre furnizorii principali de cereale, floarea -soarelui, carne de pui, vaci, oi și capre pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dar și carne de porc pentru țările creștine. În acest moment, conform World Food Programme al ONU, prelungirea conflictului din Ucraina poate amenința siguranța alimentară a aproape 300 de milioane de persoane, din care 45 de milioane se află deja în pragul morții prin înfometare. 

Ucraina are unele dintre cele mai mari rezerve minerale importante din Europa

Furtul din silozurile de cereale nu este singura pierdere importantă pe care Ucraina a suferit-o în detrimentul Rusiei. După izbucnirea conflictului din Donbas, în 2014, guvernul de la Kiev nu a mai putut exploata bogatele zăcăminte de cărbune și fier (locul 7 la nivel global ca extracție) din zona estică a țări, dar și combinatele siderugice importante și marile unități industriale din estul țării. De asemenea, în zona ocupată acum parțial de armata rusă de găsesc zăcăminte importante de metale rare, care au devenit foarte importante în producția de baterii electrice. Ucraina era cel mai important exportator european de litiu, dar și de galiu (locul 2 la nivel mondial), germaniu (locul 5 la nivel global), titaniu (6 la nivel global) și mangan (locul 8 la nivel global).

Țara vecină are rezerve de gaze, dar era dependentă de Rusia

De asemenea, Ucraina deține al doilea cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, în mare parte neexploatat, dintre care o parte se găsește sub platforma continentală a Mării Negre. În mod ironic, deși deținea aceste rezerve uriașe de peste 1,1 trilioane de gaze naturale, Ucraina era dependentă de Rusia pentru asigurarea consumului național.

În plus, Ucraina este unul dintre marii exportatori la nivel mondial de uree și amoniac, cu 1.5 milioane de tone vândute în 2020, cele două substanțe fiind indispensabile în producția îngrășămintelor cu azot, ceea ce a mărit criza agricolă europeană și mondială. Țara vecină este și un loc prielnic amplasării parcurilor eoliene, având un potențial de producție de 100GW, o cincime din totalul european, dar are în plan să se transforme și într-un hub pentru producția și exportul de hidrogen, care poate deveni combustibilul alternativ al viitorului. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!