"Cum poate fi oprit Putin?" Garry Kasparov, mereu un critic dur al președintelui Rusiei, a dat un răspuns categoric

Vladimir Putin Garry Kasparov putin Ucraina Stiri Vladimir Putin
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 26 Februarie 2022, 17:54
Data actualizarii: Sambata 26 Februarie 2022, 18:10

Marele campion la șah nu l-a menajat pe Putin și a transmis un mesaj spre marile puteri ale lumii.

Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, disident sovietic şi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, face apel la Occident să "excludă Rusia de pe pieţele financiare", într-un interviu pentru cotidianul italian Il Corriere della Sera publicat sâmbătă, scrie AFP.

Cum poate fi blocată mașina de război a șefului de la Kremlin

  • Vladimir Putin

"Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale. Asiguraţi-vă că sistemul financiar rus nu mai poate funcţiona şi nu mai poate produce resurse pentru maşina de război a lui Putin", a făcut un apel Kasparov (58 ani) la decidenţii politici şi financiari.

''Putin încă se bazează pe rezerve de numerar de peste 600 de miliarde de dolari. Trebuie acţionat financiar împotriva sa, împotriva anturajului său. A te opune lui Putin te poate costa viaţa, dar doar acţionând pe partea economico-financiară poate fi oprit. Ştiu că asta ar însemna costuri pentru ţările care ar face-o, dar gândiţi-vă că ucrainenii plătesc cu viaţa. Lumea liberă trebuie să facă ceva", a adăugat Kasparov, care locuieşte la New York.

Mesajul lui Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, informează Reuters.

"Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre", a scris Zelenski pe Twitter.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!