Occidentul pregătește lovitura finală pentru Putin! Anunțul făcut de guvernatorul unei bănci din zona euro: „O chestiune de zile!”

Război în Ucraina Swift Vladimir Putin Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 26 Februarie 2022, 14:19
Data actualizarii: Sambata 26 Februarie 2022, 14:41

Putin ar putea primi o nouă lovitură din partea Occidentului, după ce a decis să invadeze Ucraina în urmă cu trei zile.

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.

„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa.

Mai multe state din Europa, precum Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, însă ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort. Nici Guvernul german nu este de acord cu excluderea Rusiei din sistemul SWIFT. „Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat vineri purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, potrivit agerpres, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!