EXCLUSIV Povestea patinatoarei care a făcut istorie pentru România. Julia Sauter și-a luat trei joburi că să poată participa la Campionatul European

Julia Sauter Marius Negrea patinaj artistic Romania Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 29 Ianuarie 2023, 16:15
Data actualizarii: Luni 30 Ianuarie 2023, 10:27

Julia Sauter a fost singura reprezentantă a României la Campionatul European de Patinaj Artistic de la Esppo, Finlanda. Sauter a încheiat concursul pe locul 10, cea mai bună clasare a unei patinatoare din România la un Campionat European.

de Constantin TOMA

Istorie pentru România, țara cu un singur patinoar de dimensiuni olimpice în capitală

Julia Sauter a încheiat Campionatele Europene de Patinaj Artistic pe locul 10. Antrenată de Marius Negrea, Sauter a terminat concursul cu 160.42 puncte și a adus României cea mai bună clasare din istorie.

România, țara cu doar 11 patinoare cu dimensiuni olimpice

Până acum, locul 14 era cea mai bună performanță a unei sportive din țară noastră la un European.

Julia este născută și crescută în Germania, țară în care a început patinajul. În 2010 a fost descoperită de fostul patinator român, Marius Negrea. Julia se antrenează alături de Negrea în Germania.

În România există doar 11 patinoare de dimensiuni olimpice funcționale în acest moment, majoritatea se află în județele din Secuime. În București, singurul patinoar aflat la standarde olimpice este cel de la Otopeni, construit de Ion Țiriac.

 

Nemții de la Bild: "Cea mai bună patinatoare a Germaniei reprezintă România!"

În 2019, Bild, ziarul principal din Germania, titra “Cea mai bună patinatoare a Germaniei reprezintă România”. Julia termina Europenele din 2019 peste ambele reprezentante ale Germaniei în clasament.

Dat fiind faptul că era o concurență uriașă în lotul de patinaj al Germaniei, Sauter a fost convinsă de Negrea să reprezinte România.

Pentru a face trecerea de la lotul Germaniei la lotul României, ea a trebuit să locuiască un an în țara noastră. S-a stabilit la Brașov în 2011, iar din 2012 participă la concursurile de patinaj artistic sub steagul României.

Și-a luat două joburi că să-și poată plăti participările la competiții și costumele

Federația Română de Patinaj este în insolvență din 2018, iar Ministerul Sportului nu-i poate acorda bani de la buget.

Julia Sauter și Marius Negrea sunt nevoiți să-și plătească din propriul buzunar deplasările la competiții.

Julia s-a angajat la o școală în Germania, acolo unde are grijă de copii și dă lecții de patinaj artistic. Pentru că banii nu-i ajung și-a mai luat un job, la o firmă de catering.

“Viața este scumpă și încerc să supraviețuiesc, să strâng bani pentru a face ce-mi place. Îmi doresc să reprezint România la Jocurile Olimpice!

Lucrez în trei locuri că să mă pot antrena în patinoare și să pot merge la competiții.

Plătesc că să concurez pentru România!”, a declarat Julia Sauter pentru PRO TV și sport.ro.

CSU Brașov, clubul la care este înscrisă, o mai ajută cu bani, dar aceștia sunt insuficienți pentru a face performanță de înalt nivel.

“Până acum, un singur zbor a fost sponsorizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), cel de la Campionatul Mondial din Japonia, din 2019. În rest, pentru pregătire, echipament, competiții, totul am făcut noi. Ne trebuie cam 12.000 de euro pe an pentru șapte competiții internaționale”, spune Marius Negrea pentru PRO TV și sport.ro.

Patinatoarea speră să fie în sfârșit băgată în seamă de Ministerul Sportului, după rezultatul din Finlanda.

“Nu-mi doresc decât un echipament nou de concurs și bani pentru a-mi putea plăti participarea la concursuri”.

Cu gândul acesta a încheiat Julia concursul de la Esppo. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!