Sporturi

Ion Iliescu, regrete după dispariția lui Ivan Patzaichin: ”Moștenirea lui sportivă este consistentă!”

Ivan Patzaichin s-a stins la 71 de ani.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 15:29
Data actualizarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 15:30

România a pierdut unul dintre cei mai mari sportivi din istoria sa. Ivan Patzaichin a pierdut, după trei luni petrecute în spitalul ”Elias” din capitală, lupta cu o boală incurabilă. S-a stins noaptea trecută.

Suferea de cancer la stomac, iar lupta cu boala a fost cea mai dificila cursa din viața lui Patzaichin. A pierdut această cursă, însă va rămâne mereu în inimile iubitorilor sportului românesc. Canoistul era unul dintre cei mai premiați sportivi din lume.

Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, prima fiind în 1968, și a reprezentat de fiecare dată cu cinste România. Are șapte medalii în total, patru de aur și trei de argint, fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a intersectat de multe ori cu marele sportiv. Iliescu i-a dedicat un articol special, pe blogul său, lui Patzaichin.

”Am aflat cu deosebită tristeţe vestea încetării din viaţă a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion naţional, european, mondial şi olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului.

Fire generoasă, şi-a dedicat viaţa, după retragerea din activitate, transmiterii experienţei acumulate în timp către tinerele generaţii, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învăţat să se implice, la rândul lor, în viaţa societăţii.

Era un adolescent slăbuţ, fragil şi toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranţă în barcă, câştigând cursa.

Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat şi conducerea Federaţiei Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă şi formează caractere.

În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Piteşti. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea şi fermitatea cu care Ivan şi-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor şi tinerilor.

Nu a uitat de unde a plecat, şi nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reuşitele sale.

Dar, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un OM, și pentru asta a fost iubit și admirat. Moștenirea lui sportivă este consistentă, și face parte din tezaurul de valori simbolice al României.”, a scris Ion Iliescu în articolul ”Adio, Ivan!”, postat pe blogul său.

CITESTE SI
ULTIMELE STIRI

Modifică setările cookies