Sporturi

"Apa intra în case, cu tot cu pești!" Mila 23, locul de suflet al lui Ivan Patzaichin 

Ivan Patzaichin a iubit Mila 23. 

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 14:24
Data actualizarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 15:02

Ivan Patzaichin s-a stins din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Elias din București. 

La 71 de ani, "Amiralul" sportului românesc a pierdut lupta cu o boală incurabilă, care l-a măcinat în ultimele trei luni. 

În urmă cu șase luni, de Ziua Mondială a Apei, cvadruplul campion olimpic plecat spre elita sportului mondial din satul Mila 23 făcea o incursiune în universul copilăriei. 

 

Ivan Patzaichin: "Chiar m-am întrebat dacă m-am născut pe uscat sau în barcă"

 

"Toată viața mi-am petrecut-o pe apă sau pe lângă apă, ba chiar m-am întrebat dacă m-am născut pe uscat sau în barcă, pentru că, în perioada aceea, la Mila 23 inundațiile erau foarte frecvente și apa intra în case, de câteva ori pe an, cu tot cu pești. 

Oamenii Deltei au știut mereu cum să se adapteze la astfel de situații pentru că au fost conștienți că "balta" e principala lor sursă de venit. 

Însă cu cât ne modernizăm, cu atât ne îndepărtăm de învățăturile mai vechi. Nu e rău, dar, dacă nu suntem atenți, uneori uităm și cât de importantă e apa pentur noi", scria Ivan, pe pagina sa de Facebook, pe 22 martie de Ziua Mondială a Apei. 

Legat prin mii de fire de locul său natal, "Amiralul' pedala în discursurile sale pe ideea de continuitate, de menținere a valororilor. 

"Oamenii de acolo au nevoie de sprijin să-și păstreze tradițiile, obiceiurile, ce au moștenit. Ne-a dat Dumnezeu aceste locuri frumoase, iar lipovenii știu să aibă grijă de ele, să le protejeze și trebuie lăsați să facă asta în continuare", mai spunea în urmă cu 10 ani Ivan Patzaichin. 

 

Ivan Patzaichin, de patru ori campion olimpic

 

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ''Meritul Sportiv'' clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. 

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc şi internaţional, a primit, la aniversarea a 70 de ani, cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

CITESTE SI

Modifică setările cookies