Stiri

Ce scrie presa internațională după moartea lui Ivan Patzaichin

Campion care impresiona prin modestia și prin eleganța sa, Ivan Patzaichin era asaltat de jurnaliști la concursurile internaționale, pe vremea în care era antrenor al lotului tricolor de canoe. 

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 15:23
Data actualizarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 15:32

Ivan Patzaichin s-a stins din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Elias din București. La 71 de ani, "Amiralul" sportului românesc a pierdut lupta cu o boală incurabilă, care l-a măcinat în ultimele trei luni. 

Ce scrie presa internațională după decesul "Amiralului": "Sute de tineri au luat vâslele și pagaiele"

 

  • Ce scrie presa internațională după moartea lui Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin a contribuit la transformarea localităţii sale natale "într-o pepinieră de campioni", a notat duminică agenţia France-Presse, evocând personalitatea legendarului canoist, care a decedat la vârsta de 71 de ani.

"Născut la Mila 23, în Delta Dunării (sud-est), el a contribuit la transformarea acestui cătun de pescari într-o pepinieră de campioni: inspiraţi de exemplul său, sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni", notează AFP.

AFP: "Domnul Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte de mediu"

 

"În ultimii ani, domnul Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice 'ecologice' în Deltă", adaugă AFP, potrivit Agerpres.

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

 

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ''Meritul Sportiv'' clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. 

 

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc şi internaţional, a primit, la aniversarea a 70 de ani, cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

CITESTE SI

Modifică setările cookies