Ciclistă transgender, exclusă din cursele feminine din Marea Britanie

emily bridges British Cycling Ciclism transgender UCI Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 31 Martie 2022, 13:20
Data actualizarii: Joi 31 Martie 2022, 13:29

Emily Bridges câștigase un concurs masculin, luna trecută, și urma să participe la prima sa competiție feminină, în acest weekend. 

Ciclista transgender Emily Bridges (21 ani) nu va participa la cursa feminină National Omnium Championships și nici într-o altă cursă feminină, după ce British Cycling a anunțat că Union Cycliste Internationale (UCI) a transmis că "nu este eligibilă pentru a participa la acest eveniment". 

Câștigase British Universities Championships în proba masculină, luna trecută

Bridges deține recordul britanic în proba de 25 de mile pentru juniori, înregistrat în 2018, și a câștigat cursa pe puncte a British Universities Championships, desfășurată luna trecută, la Glasgow, care a fost ultima sa competiție masculină la care a participat. 

În ultimul an, a urmat o terapie hormonală ca parte a tratamentului ei pentru disforia de gen și a devenit acum eligibilă să concureze la evenimentele feminine din cauza nivelurilor scăzute de testosteron. Presa britanică anunțase că un număr mare de sportive amenințaseră că nu vor participa la cursă din Derby, dacă lui Bridges i se va permite să concureze. 

Britanicii au preîntâmpinat un nou caz Lia Thomas

Decizia UCI îi dă însă peste cap planurile de a ataca supremația celor mai bune cicliste din Marea Britanie, printre care Laura Kenny, de cinci ori campioană olimpică, și pune punct unei dispute aprige între susținătorii comunității de atleți transgender și non-binari și contestatarii acestora, printre care mai multe sportive renumite și ONG-uri feministe, care cred că genul asumat nu poate învinge biologia. 

Cazul este oarecum asemănător cu cel al înotătoarea Lia Thomas, care a provocat rumoare în SUA, după ce a câștigat cursa feminină de 500 metri liber și s-a calificat în finalele probelor de 100 și 200 metri liber, la Campionatele Universitare Americane (NCAA). Născut bărbat și trecut prin terapia cu hormoni, Thomas a fost dat ca exemplu pentru degradarea competițiilor feminine de peste Ocean, unde femeile au de depășit, pe lângă dificultatea sporturilor de performanță și rivalitatea celorlalte competitoare și avantajul biologic pe care transgenderii îl au din naștere.   

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!