Premiera in lumea sportului! Laurel Hubbard este primul sportiv transgender care va merge la Jocurile Olimpice

Premiera in lumea sportului! Laurel Hubbard este primul sportiv transgender care va merge la Jocurile Olimpice

Halterofila Laurel Hubbard (Noua Zeelanda) va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice.

Sportiva a obtinut calificarea la editia din aceasta vara de la Tokyo datorita unei schimbari de regulament, relateaza Reuters, care citeaza portalul Inside the Games.

Hubbard are garantat un loc in competitia olimpica feminina de haltere la categoria +75 kg, dupa ce Comitetul Executiv al CIO a aprobat un amendament la sistemul de calificare olimpica, perturbat de pandemia de coronavirus.

Inainte de a deveni femeie in 2013, Hubbard, 43 ani, a concurat la competitiile masculine de haltere. Sportiva neozeelandeza era eligibila sa concureze la Jocurile Olimpice incepand cu 2015, cand CIO a a emis noi linii directoare care permit oricarui sportiv transgender sa concureze ca femeie cu conditia ca nivelul de testosteron sa fie sub limita de 10 nanomoli pe litru cu cel putin 12 luni inainte de prima lor competitie.

Sportul halterelor a fost in centrul unei dezbateri privind caracterul echitabil al sportivilor trangender ce concureaza in competitiile feminine, iar prezenta lui Hubbard la Tokyo va atrage fara indoiala atentia mediei dar si criticile unor sportive si antrenori.

Medalia de aur cucerita de Hubbard la Jocurile Pacificului 2019 din Samoa, cand a invins-o pe reprezentanta locala Feagaiga Stowers, campioana Jocurilor Commonwealth, a declansat indignare in insula gazda.

Federatia australiana de haltere a incercat sa blocheze participarea lui Hubbard la Jocurilor Commonwrealth 2018 din Gold Cost, dar organizatorii au respins aceasta tentativa. 

AGERPRES

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Noul guvern al Israelului câştigă majoritatea voturilor şi pune capăt epocii Netanyahu
BRAT
Modifică setările cookies