Enes Sali capitan la 15 ani hagi leo badea Mirel Radoi Nationala Enes Sali

Căpitan la 15 ani. Leo Badea scrie despre Enes Sali

România - Islanda e joi, de la 21:45, ÎN DIRECT pe Pro TV și Voyo.ro.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 07 Noiembrie 2021, 08:24
Data actualizarii: Duminica 07 Noiembrie 2021, 09:20

de Leo Badea

Mulți au fost cei care au sărit, nejutificat zic eu, la gâtul lui Rădoi. Lumea este foarte iritată de faptul că selecționerul Mirel Rădoi și-a permis - vezi Doamne! - o aroganță. Mai exact, Rădoi l-a convocat pe puștiul de numai 15 ani Enes Sali.

  • Confesiunile lui Enes Sali. Puștiul-minune de la Farul Constanța a vorbit despre marele său vis

De când a anunțat lotul, o gramadă de confrați s-au năpustit asupra acestui subiect. Mirosul sângelui i-a scos din letargie pe toți rechinii presei sportive.

Fraților, este vorba de un copil de numai 15 ani. Da! A fost convocat ca nu cumva să îl pierdem! Dar în niciun caz nu ne-am precipitat cu această convocare de teama Canadei, ci este vorba de Turcia. Preparatorul turc Yuksel Yesilova a făcut toate diligențele pentru ca Sali să joace pe piept cu semiluna, asta pentru că acest copil născut in Toronto-Ontario are naționalitate canadiană, firește, dar origini turcești. 

Yesilova i-a sfătuit pe cei din Federația Turcă de Fotbal să nu-l rateze pe micul Hagi. Yuksel a mers chiar mai departe furnizând imagini cu faze din anumite meciuri care arată foarte clar că acest copil poate fi cu adevărat un al doilea Hagi. Turcul s-a dus la Terim și se pare că Galatasaray e cu ochii cât cepele pe micul briliant.

Fotbalul nu mai are granițe

Să nu uităm că Regele l-a pescuit de la Barcelona. Deci prima selecție a fost făcută de cei care l-au descoperit pe Messi. Barcelona l-a remarcat când Sali avea 10 ani și l-a adus din Toronto la Barcelona cu tot cu familie. Pentru mine este evidentă intervenția FRF, mai exact a președintelui Burleanu, chiar dacă oficial Dică și-a revendicat măreața ispravă. De ce a intervenit Burleanu? Este foarte simplu. 

Dacă e să ne uităm câți kosovari sunt în naționala Elveției începând cu Bahrani și terminând cu Xhaka, fără să mai amintim lotul Franței, ne putem da seama că am evoluat extraordinar de mult în privința naturalizării.

Fotbalul nu mai are granițe. Fotbalul nu mai are limite și nici bun simț. Mai nou, toate federațiile care au bugete babane și-au făcut departamente de scouting și îl caută disperate pe noul Messi sau Ibrahimovic ca să-l naturalizeze.

Este o miză mare acest copil?

Firește că este. Așa cum Emre Can sau Ilkay Gundogan joacă frumos pentru Germania, așa și Enes Sali va evolua pentru România. Apropo de Germania, să nu uităm că Germania l-a trimis în teren, la numai 18 ani, pe tânărul cu origini românești Karim Adeyemi. De ce în minutul 89? De ce tocmai împotriva noastră? 

Foarte inteligenți nemții i-au arătat lui Karim că a ales bine pentru că în tricoul Die Mannschaft a ieșit triumfător, cu capul sus, în timp ce românii au plecat capul și au plecat la vestiare umili și frustrați.

Exemplul Germania

Încă un amănunt: Germania îl avea pe foaie la meciul cu noi și pe Jamal Musiala, pregătit și el pentru a debuta chiar dacă n-ar fi meritat niciodată în momentul acesta convocarea. Până și Germania folosește aceste mici tertipuri de frică să nu piardă un posibil jucător de mare valoare.

Dacă marea Germanie se teme, cine suntem noi să umblăm cu coada pe sus ca celebra capră? Evident că nu merita acum o convocare. Sigur că-i încă prea crud! Chiar și declarația lui - "a fost ceva socant pentru mine" - această fâstâceală în fața camerelor arată foarte clar că există povara limbii române pentru Sali, atât timp cât acasă vorbește turcește.

L-am văzut împreună cu colegul Mihai Mironică pe Enes Sali când juca la Cupa Danone, unde se distra cu adversarii. Da, e un supertalent care merită toate eforturile FRF și nu numai.

I-aș pune pe braț și banderola de căpitan

Spun un DA mare și hotărât în privința convocării. Sigur că, moralmente, vorbind un Keseru, Budescu sau Săpunaru se pot simți jigniți. În minutul 89, când o să fie 4-0 pentru noi în meciul cu Liechenstein, la intrarea lui Sali Enes în teren, ca semn de încredere și încurajare, i-aș pune pe braț și banderola de căpitan.

Poate peste câțiva ani acest copil o să țină pe umerii lui echipa națională și atunci n-o să ne mai revoltăm atât că a jucat și el la 15 ani trei minute cu Liechtenstien. Sufletul meu este liniștit știind că nu l-am furat Turciei pe Sali Enes, ci l-am dat României după placul său.

Sali a declarat că "a fost alegerea mea și sunt foarte fericit!". Unui copil poți să-i dai educație, dar niciodată noroc sau talent.

Sali are talent cu carul, îl așteptăm cu sufletul la gură la națională! Enes Sali este român. De ce? Pentru că români cu adevărat sunt doar cei ce acceptă să trăiască cu bune sau mai puțin bune, cu bucurii sau greutăți, istoria acestui popor!

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!