Farul Constanta sepsi sovin Ungaria xenofob Liga 1

Farul poate suferi sancțiuni drastice după scandările xenofobe din meciul cu Sepsi. Ce scrie în Regulamentul Disciplinar

Farul a câștigat pe teren propriu cu 1-0 împotriva lui Sepsi, însă fanii constănțeni au fost acuzați de xenofobie la finalul partidei.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Marti 10 August 2021, 14:35
Data actualizarii: Marti 10 August 2021, 14:36

În a patra etapa a Ligii 1, Farul Constanța și Sepsi s-au duelat pe Stadionul din Ovidiu.

Dobrogenii au marcat în minutul 49 prin Jefte Bentancor. Acesta a fost singurul meci din întreaga partidă care a fost extrem de echilibrată pe tot parcursul celor 90 de minute. Echipa lui Gică Hagi rămâne astfel fără gol primit în campionat.

Conducerea lui Sepsi a acuzat la finalul partidei că galeria Farului a scandat lozinci xenofobe, iar Roland Niczuly, portarul covăsnenilor, a fost chiar scuipat de către fanii echipei din Constanța.

"Au fost scandări xenofobe, m-am dus după o minge care era a noastră, trebuia să degajez din șase metri, au sărit zece suporteri de la Farul și m-au scuipat toți.

Nu mi se pare un lucru normal ca în 2021 să se întâmple lucruri de genul. Cred că Federația Română de Fotbal sau LPF ar trebui să se sesizeze. Cred că și noi facem parte din campionatul românesc și totuși suntem o echipă participantă în cupele europene. Nu văd de ce acest comportament împotriva noastră.  Noi nu cred că am supărat pe nimeni, dar dacă supărăm pe cineva, trebuie să ne anunțe și ne dăm la o parte", a spus Roland Niczuly.

Ce riscă Farul Constanța?

 

Echipa "Regelui" ar putea să primească o amendă drastică și chiar să ii se suspende stadionul pentru un anumit număr de jocuri. Iată ce scrie în Regulamentul disciplinar al Federației Române de Fotbal:

"Art. 54 alin. 3 - Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va 22 aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.

Art 54 alin. 4 - În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.

Art. 82 alin. 1 - Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri. "

Farul își va afla verdictul miercuri, când va avea loc ședința Comisiei de Disciplină.

Modifică setările cookies